Cavaliere MTM – del I

De allra flesta som intresserar sig för manlig stil ställs förr eller senare inför tanken om att måttsy en kostym. Oavsett om man läser konservativa böcker om traditionellt herrmode eller bloggar med fokus på den senaste italienska okonstruerade kavajtrenderna är tanken om ett individuellt anpassat plagg ständigt lockande. I en tvådelad artikelserie har Manolo provat att måttsy en kostym hos Cavaliere, som är en av de få svenska tillverkarna som tillhandahåller denna tjänst.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2012-03-19 11:19  |  Lästid: 4 minuter

Att prata om måttsytt eller made to measure som det ofta kallas ur ett generellt perspektiv är närmast omöjligt. Olika tillverkare har olika snitt, konstruktioner och valmöjligheter, vilket gör att slutresultatet kan variera enormt. Manolo har tidigare skrivit om måttsytt från några av de italienska full kanvas-tillverkarna där made to measure är en relativt stor del av verksamheten.  Bland svenska konfektionstillverkare är utbudet av denna tjänst betydligt skralare och de tillverkare som väl erbjuder tjänsten gör det i väldigt liten skala med relativt få valmöjligheter.

Ett undantag är Borås-baserade Cavaliere är som senaste åren satsat hårt på att utveckla sin MTM-tjänst genom uppdaterade grundpassformar och ett bredare utbud av tyger. Manolo har låtit sy upp en kostym hos märket och kommer i första steget redogöra för hela processen med vilka valmöjligheter som finns. När kostymen är klar och avprovad skall resultatet redovisas för er läsare och recenseras.

Cavaliere tillverkar sina MTM-kostymer i sin delägda fabrik i en gammal textilby Tjeckien med stark tradition av konfektionstillverkning.  I dagsläget har fabriken en maxkapacitet på cirka 130 kostymer per dag.  Alla som erbjuder MTM-tjänsten har genomgått en utbildning tillsammans med Cavalieres skräddare för att kvalitetssäkra tjänsten. Bland utbudet av tyger erbjuds kunden tyger från väverier så som Loro piana, Vitale Barberis, Dormeuil, Cereuti, Marzzotto och Lanificio di Pray.


En av de kanske viktigaste aspekterna som skall bli intressant att utvärdera är följsamheten och känslan i kostymen. Cavaliere erbjuder nämligen vare sig full- eller halvkanvas utan arbetar uteslutande med en modern klistrad konstruktion, som enligt firman själva ska ge ett väldigt följsamt slutresultat. Tekniken bygger på mjuka och tunna mellanlägg som klistras med en sorts prickteknik för att skapa en så mjuk känsla som möjligt. Även om den som är skolad inom det klassiska skrädderiets konst hävdar att kanvaskonstruktion med handpikerade mellanlägg är det enda riktiga så är det inte sagt att en modern limteknik behöver vara dålig. Innovation och ny teknik kan driva utvecklingen framåt varför just detta skall bli extra intressant att utvärdera.

Första steget i processen är att bestämma sig för ett tyg. Som framgått är utbudet enormt och efter mindre beslutsångest föll valet i mitt fall på ett marinblått super 130-tyg från Vitale Barberis i en birdseye-struktur för en matt yta.

 


Nästa steg är att välja utformningen på kavajen, vilket sker i åtta steg. Valet föll på en modell med två knapar och klassiskt utformade slag. Axlarna har minimal uppbyggnad och kavajen är halvt fordrad. Baktill har den två slitsar. Fickorna är raka och med vanliga lock bortsett från bröstfickan som är infälld. Jag adderade en extra rak biljettficka på höger sida. På ärmen valde jag fyra knappar med fungerande knapphål. Insidan blev enligt klassiskt franskt snitt med vanliga innerfickor. Vidare valde jag en så kallad AMF 1 mm prickstickning till slag, ficklock och bröstficka. Det sista momentet är att bestämma extra detaljer. Här finns en mängd olika val att addera för den som önskar. Det kan vara så kallad storm collar, ett eget emblem, fler innerfickor, armbågslappar, kontrastkrage etc.


Vid valet av byxa börjar man med att bestämma modell i form av frontveck eller inte. I mitt fall blev det en snäv modell utan frontveck. Sedan går man vidare och bestämmer hur midjan skall se ut. Här väljer man om man vill ha expander i sidan, knappar, spänne etc. Jag valde vanliga hällor med extensions. Nästa moment är fickorna där ett otal varianter erbjuds. Mina byxor fick sneda sidfickor och en rak watchpocket. Bakfickorna kan även de utformas på flera olika sätt. Här valde jag en bakficka ut och den blev passpolierad med en knapp. Vid nästa val bestämmer man om byxan skall förses med slag och hur de då skall se ut. Här utrustande vi byxan med ett par i sammanhanget djärva uppslag på 5 cm. Det sista momentet blir att välja till detaljer som att få knappar i gylfen, foderlängd eller förstärkta fickor. Jag valde att addera hängsleknappar i detta val.

Efter att bestämt utseendet på kavajen börjar det som faktiskt utgör en MTM-tjänst; mått och justeringar. För att detta skall bli bra krävs en duktig person som kan måttagning och har viss kunskap om konstruktion. Cavaliere anordnar regelbundet utbildning av alla som erbjuder tjänsten för att kvalitetssäkra processen. Själv fick jag hjälp av Cavalieres egna skräddare. I ett första steg provar kunden en så kallad masterkavaj som blir själva utgångspunkten. Utifrån ett kodsystem som firman har utvecklat görs sedan ett antal justeringar. Främst är det kroppshållningen som står i fokus där måttagaren synar om kunden har platt eller högt bröst, hög eller låg axel etc. Allt skrivs ner i beställningen tillsammans med alla val kunden gjort.

Avslutningsvis får kunden göra detaljvalen så som foder, knappar, monogram etc. Allt för att skapa en personlig prägel på produkten. Vi valde ett lila och grått foder med prickar i, bruna curzoknappar samt ett mindre monogram med bärarens namn i rött broderat på innerfickan. 

Processen från måttagning och design till en färdig kostym tar sedan cirka fem veckor, men redan i morgon kommer vi att redovisa resultatet.


 


Dela på Facebook
Tweeta