Butikskollen – Tweed Country Sports

Butikskollen går vidare och närmar sig sommaren. Idag tittar vi närmare på en av Stockholms om inte Sveriges mest unika butiker; nämligen Tweed Country Sport på Rörstrandsgatan 17 i Vasastan. Butiken präglas av en stor portion brittisk romantik och lär falla Manolos Anglofiler på läppen. Med ett spännande utbud av egna och erkända varumärken kombinerar Karl Oskar Källsner klassiskt brittiskt mode med personlig service.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2014-06-02 09:22  |  Lästid: 4 minuter

Vi fick möjligheten att träffa Karl Oskar och prata lite om hur hans och butikens syn på manligt mode.

Hur kommer det sig att ni valt en brittisk inspiration för butiken?

När vi startade 2007 tyckte jag att det saknades en specialist på tweed och traditionell brittisk stil i Skandinavien. Inspirationen kom från det egna jakt- och flugfiskeintresset och från en livslång kärlek till tweed som material. Jag älskar Cordings på Piccadilly i London men ville erbjuda genuina plagg i varsamt uppdaterade passformar och ett tygurval som kan fungera även för en något yngre målgrupp utan att  kännas för trendig.

Vilket plagg är din favorit ur utbudet?

Just nu brinner vi lite extra för märket Private White V.C. som tillverkas helt kompromisslöst i Manchester. Vaxade jackor, Harrington jackor i vattentät Ventile-bomull och workwear-kavajer.

Beskriv den perfekta vår eller sommarklädseln i dina ögon? 

När det gäller en lite mer dressad vardagsstil inför sommaren är en ostrukturerad linnekavaj svårslagen. Vi matchar gärna med en oxford- eller linneskjorta och ett par vita eller beiga cotton drill-byxor. Vill man ta mer plats i det offentliga rummet  väljer man blazer, vit skjorta samt rutiga eller färgglada byxor. Och sommarens festligheter möter man allra helst i en tredelad linnekostym, panamahatt och en sidenslips med handtryckt mönster.

Har ni sett någon tydlig förändring i kundernas efterfrågan de senaste säsongerna? 

Vi möter en tydligt ökad acceptans för både mönster och färger. Även om försiktig matchning är ett säkert kort som vi alltid erbjuder, är det fler och fler som vill ta ut svängarna. Traditionella accessoarer som Albert Thurston-hängslen går också bra, så nu syr vi många av våra byxor med hängsleknappar från början.

Vi har sett flera år av italiensk dominans. Är det kanske dags för den brittiska stilen att blomma ut igen? 

Sprezz-trenden är fortfarande stark men man börjar se att de italienska tillverkarna rör sig tillbaka mot den brittiska stil som trots allt varit deras startpunkt. Rundare skoläster kom tidigt, byxornas midja har höjts och fotvidden har blivit mer balanserad. Kavajsilhuetten har blivit längre, och skräcken för en mer markerad axel verkar avta. Själva tittar vi främst på informell men välklädd brittisk stil mellan 1900 och 1930 och försöker fånga upp både rustika och eleganta drag som fungerar idag. Vintage-inspirerat men uppdaterat. Vi hoppas förstås att intresset för den brittiska stilen fortsätter att öka, men känner oss rätt trygga i att det alltid finns där, ibland strax under ytan.

 

Butikskollen - Tweed Country Sports
Grova och typiskt brittiska herrskor från Tricker´s.
Butikskollen - Tweed Country Sports
Skjortor från brittiska Rayner&Sturges; en av några få skjortproducenter som fortfarande tillverkas helt i Storbritannien.
Butikskollen - Tweed Country Sports
Byxor med butikens egen passform från Bladen. Frontveck och side-adjusters är några detaljer som sticker ut.
Butikskollen - Tweed Country Sports
Butiken erbjuder måttsytt från bl a Bladen och har ett brett utbud av tyger tillgängliga.
Butikskollen - Tweed Country Sports
Weekendbag från Chapman Bags.
Butikskollen - Tweed Country Sports
Klassiska gubbkepsar från Olney som startar på ca 550kr.
Butikskollen - Tweed Country Sports
Handtryckta och handrullade näsdukar från Adamley i Macclesfield, England för rimliga 450 kr.
Butikskollen - Tweed Country Sports
Handsydda slipsar från Tweed Country Sports slipsmakare i Kent, England 800-950 kr
Butikskollen - Tweed Country Sports
Skinnhandskar av hög kvalitet från brittiska Dents.
Butikskollen - Tweed Country Sports
Twin Tracks vaxad jacka från Private White V.C fodrad med Harris Tweed 5 800 kr
Butikskollen - Tweed Country Sports
Okonstruerad kavaj från Bladen, fluga från Tweed Country Sports, Skjorta från Rayner&Sturges och stickad tröja från William Lockie.

Tweed Country Sports (Rörstrandsgatan 17, Stockholm)

Öppetider: tis-fre 11:00-18:00. Lör 11:00-17:00. Sön 12:00-16:00. Måndag stängt.

Kläder & accessoarer: Albert Thurston, Bladen, Chrysalis, Corgi socks, Dents, Gurteen Esquire, Magee, Peregrine, Pennine Socks & Knitwear, Private White V.C, Rayner&Sturges, Tweed Country Sport, William Lockie, John Comfort, John Chapman, 

Skor: Tricker’s

Hemsida och webshop: www.countrysports.se

 

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta