Butikskollen – Ströms

Julhandeln är igång för fullt och idag är det dags för årets sista Butikskoll. Det är anrika herrekiperaren Ströms i Stockholm som står på tur, en butik som varit ett självklart inslag i det klassiska manliga modet i huvudstaden sen 1939. För säsongen ser vi en rad nyheter och vi tar ett snack med inköpschef Jens Harland.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2013-12-18 11:52  |  Lästid: 6 minuter

Ströms börjar egentligen sin historia redan 1906 då Carl Hilmer Ström öppnar första butiken på Regeringsgatan i Stockholm. Då verksamheten växer bestämmer sig företaget 1939 för att flytta till de nuvarande lokalerna i Centrumhuset vid korsningen Sveavägen/Kungsgatan där butiken legat sedan dess. Mycket har hänt inom Ströms under dessa år. Företaget har haft brittiska ägare i form av Austin Reed och även haft butiker i Göteborg, Malmö och Marstrand. 

Sedan 1982 är Stockholms och Göteborgsbutiken skilda åt helt i form av olika företag och såväl varumärken som ledning är separata. Dagens butikskoll fokuserar på Stockholmbutiken och har pratat med inköpschef Jens Harland om hur höstens kollektion ser ut och vad han tror lite extra på. 

Vad har ni för spännande nyheter på Ströms för säsongen?

Under den gångna hösten har vi bla. startat spännande samarbeten med de italienska ytterplaggsspecialisterna Montecore, Colmar Originals och Peuterey.
Vi har även spetsat till vårt fina slipssortiment med Drake´s.
Till våren får vi kostymer och kavajer från italienska Tagliatore. Plagg med rätt känsla och look, men ändå producerade på ett sätt som gör att de inte blir svindyra.
Sedan startar vi upp med Morris och Morris Heritage. Ett jätte härligt företag som brinner för kläder – precis som vi! En annan nyhet är att vi under hösten byggt en helt ny hemsida som vi lanserar i dagarna.

Vilken produkt tror ni blir årets storsäljare under julhandeln?

De tidlösa klapparna brukar toppa. Typiska julfavoriter är bl.a. våra kabelstickade kashmirtröjor och våra skoblock i cederträ. De flätade bältena från Anderson´s är nog också relativt slutsålda när vi närmar oss den 24:e.

Vilken filosofi har ni när ni väljer varumärken och leverantörer till butiken?

Ingen leverantör är bäst på allt därför vill vi ha leverantörer och varumärken med specialiteter. Detta genererar en kvalitetssäkring och i slutändan att våra kunder får valuta för pengarna.
Vi vill ha ett långsiktigt tänk. Vi tänker hellre en gång för mycket än fattar förhastade beslut. Därför upplevs vi kanske som svåra och tuffa att approchera. Men när vi väl sätter igång med någonting så gör vi det ofta väldigt bra därför är det väldigt många leverantörer som vill jobba med oss. Men det är ju bara en bråkdel som får plats – därför handlar det mycket om konsten att tacka nej. Kan låta som en klyscha, men jag tror verkligen att allt måste ha sin utgångspunkt i våra kunder och det är det de förväntar sig. Sedan måste det ju givetvis finnas utrymmen att hitta nyheter och överraska.

Har ni sett någon tydlig förändring i köpbeteendet hos män de senaste åren?

Verkligen! Medvetenheten när det gäller stil och kvalitet har ökat betänkligt. Vilket är jätte positivt för vår nisch.

Om du fick lyfta fram 3 saker som är dina personliga favoriter ur utbudet, vilka skulle det vara?

1. Jag tycker väldigt mycket om slipsar och nu när kylan har kommit är det väldigt trevligt att knyta på sig någon av de lite matiga slipsarna från ex. Drake´s eller Penrose.

2. Vi åker väldigt ofta till Italien och när vi får tid över försöker vi alltid gå och titta i butiker. Jag har länge sneglat på Tagliatore som ofta finns i de fina Multibrandbutikerna med sina snygga och prisvärda kostymer och kavajer. Relativt okänt i Sverige, men nu till våren har vi gjort slag i sak och köpt in det. Ska bli jätte spännande att se hur det tas emot när det kommer.

3. Sist men inte minst är jag väldigt stolt över vår egen kollektion. Vi har kokat ihop alla de erfarenheter och kontakter vi samlat på oss genom åren i prisvärda och super fina produkter. Det är liksom vår lilla baby som vi vårdar ömt.

 

Butikskollen - Ströms
Ett av Ströms verkliga spjutspetsmärken är italienska Corneliani. En av de verkliga klassikerna när det kommer till välsydd italiensk konfektion.
Butikskollen - Ströms
Kraftiga rutor fortsätter dominera och gör sig oerhört bra i uddakavajer. Här i färgkombinationerna brunt, blått och beige som harmoniserar fantastiskt.
Butikskollen - Ströms
Om Corneliani representerar det mer klassiskt välsydda herrmodet så är L.B.M ett utmärkt exempel på det yngre. Här i en riktigt härlig two-face väv i grönt med en ofodrad och okonstruerad uppbyggnad.
Butikskollen - Ströms
Kissing buttons är en snygg detalj i ett ärmavslut.
Butikskollen - Ströms
Ströms har en imponerade
Made to Measure-service med bland annat Corneliani och tyska Eduard Dressler som leverantörer. Här finns en uppsjö av tyger och detaljer att välja mellan.
Butikskollen - Ströms
Underarbetet på en Made to Measure kavaj med full kanvas och flytande mellanlägg.
Butikskollen - Ströms
Även konfektionsutbudet av kostymer är stort. Här finns alltifrån Morris Heritage och Tiger of Sweden till Corneliani och den egna linjen Ströms.
Butikskollen - Ströms
Ströms är även starka inom högtidsklädsel. Här i form av en mycket trevlig smoking från Corneliani med den obligatoriskt egenknutna svarta flugan.
Butikskollen - Ströms
Superfina rullade slag i den egna prisvärda linjen Ströms som sys i Turkiet.
Butikskollen - Ströms
En separat avdelning bara för byxor bådar för ett imponerande utbud av såväl flanellbyxor som manschester och bomull.
Butikskollen - Ströms
Ströms har ett mindre utbud av bl a Church´s och Bally i skoväg.
Butikskollen - Ströms
Kashmirhalsdukarna från deras egna linje Ströms ligger på mycket rimliga 1500kr och finns i en rad färger.
Butikskollen - Ströms
En liten del av den egna kollektionen tillverkas i Neapel i en mjuk italiensk konstruktion.
Butikskollen - Ströms
Här i en beige/brun fiskbensmönstrad väv utan foder och uppbyggnad.
Butikskollen - Ströms
Ett av de trevligaste nytillskotten är slips- och accessoarspecialisten Drake´s.
Butikskollen - Ströms
En rad härliga slipsar i kraftigt mönstrat Ancient Madder silke.
Butikskollen - Ströms
Om du endast skall äga två slipsar…En marinblå kashmirslips och en vinröd grenadine. Handsydda i England.
Butikskollen - Ströms
Ett brett utbud av manschettknappar från bl a Paul Smith och svenska Skultuna.
Butikskollen - Ströms
I ett svenskt höst och vinterklimat är paraplyet inte bara ett stiligt utan även väldigt funktionellt val av accessoar.
Butikskollen - Ströms
Ofodrade Peccaryhandskar från Hestra. En av flera produktspecialister i Ströms utbud.

Ströms Man & Woman (Kungsgatan/Sveavägen, Stockholm)

Öppetider: Mån-fre 10:00-18:30. Lör 10:00-16:00. Sön stängt.

Hemsida: www.stroms.com

Varumärken: ACNE, Alan Paine, Altea, Allegri, Amanda Christensen, Andersson´s, Armani Jeans, Bally, Barbour, Burberry, Caliban, Calida, Calvin Klein, Corneliani, Cavaliere, Dalmine, Derek Rose, Duchamp, Drake´s, Edsor, Eduard Dressler, Eton, Falke, Fortezza, Gant, Gloverall, Hansen & Jacob, Hestra, Hugo Boss, Hugo, Boss Black, Boss Orange, Jaggy, Jockey, Jofama, Kenzo, LBM 1911, Moncler, Montecore, Oscar Jacobson, Paul & Shark, Paul Smith, Pellevävare, Peuterey, PG Elfström, Polo Ralph Lauren, Skive & Tool, Smedley, Snoot, Steinbock, Stenströms, Stetson, Ströms, Sunspel, Tagliatore, Tateossian, Tiger of Sweden, Wolsey, Zegna, Zegna Sport, Z-Zegna

Skor: Church’s, Moreschi, Rockport, Swims, Bally

Måttsytt kostym: Corneliani, Eduard Dressler

Måttsytt skjortor: Eton, Stenströms, Ströms

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta