Butikskollen – Lester

Det var ett tag sedan vi senast hade en butikskoll här på Manolo, nu är det dock dags för en sådan igen, och det handlar om skobutiken Lester i Göteborg. Sedan den i våras flyttade till nya lokaler har utbudet av casual kvalitetsskor, workwear-kängor med mera fördubblats och de har blivit riktigt framstående inom sitt gebit.

Jesper Ingevaldsson  |  Publicerad 2015-11-26 08:31  |  Lästid: 4 minuter
Butikskollen - Lester

Nya Lester ligger på Vallgatan 14 i centrala Göteborg, och omfattar en butiksdel på 70 kvadratmeter med över 100 olika modeller. Hit flyttade man från ett litet kyffe ett stenkast härifrån. Butiken drivs av bröderna Johan och Anders Håman och är känd för sin goda service, bland annat resulterade det i priset som Årets skobutik på Habits modegala förra året.

De har ett av Europas största utbud av amerikanska skomärket Red Wing som främst gör Goodyear-randsydda kängor av det grövre slaget, och har också flera andra märken som gör samma sorts skor som Wolverine, Chippewa, Thorogood och Lundhags. Utöver det har de både klassiska och mer casualmodeller från märken som Berwick, Loake, Allen Edmonds, Grenson snart också Paraboot, olika chelsea boots från RM Williams och Blundstone, och också renodlade casualmodeller från Kavat, Clarks och Docksta plus sneakers från Sandays, Jim Rickey och Superga. Bland mycket annat. I utbudet finns också lite kläder, hattar och väskor främst från amerikanska Filson.

Vi ställde lite frågor kring butiken till Johan och Anders Håman.

Hur startade Lester?

Det var 2001 och vi hade hade båda tröttnat på våra vanliga jobb och ville göra något kul. Då såg vi att skomässan GDS Düsseldorff skulle hållas och satte oss i bilen och körde ned till västra Tyskland. Väl där förstod vi snabbt att alla tillverkare drog öronen åt sig när vi inte redan hade en butik, så vi började ljuga om alla skomärken vi sålde i vår affär, och då gick det lättare. Vi kom hem med en hel del kontakter och ingångna avtal, och i september 2001 kunde vi slå upp dörrarna till butiken. Sedan dess har det rullat på.

Hur upplever ni att skointresset har utvecklats under de 15 år ni hållit på?

Det har väl sagts förr, men det är verkligen så himla tydligt hur mycket mer koll dagens kunder har mot när vi började. Internet har gjort att de kan lära sig mycket om konstruktion, material och så vidare, och många vet en hel del när de kommer in, vissa mer än oss när det gäller vissa områden. Vi märker att kvalitet har blivit mycket viktigare, kunderna vill ha produkter som håller och är värda att ta hand om.

Hur tänker ni när ni jobbar fram utbudet i butiken? 

Vi har på ett sätt vuxit med våra kunder. Den allra första tiden var det lite blandat, men sedan var det fokus på sneakers under ett antal år innan vi sedan gått över mer och mer på workwear-boots och casualskor av bra kvalitet, och nu börjar vi glida över lite mer åt det dressade hållet, även om vi aldrig kommer bli en butik för kostymnissen. Och genom åren känns det som vi haft hur många skomärken som helst, nästan så det går fortare räkna upp det vi inte haft. Det jobbar vi lite på att renodla nu, ha färre märken men större utbud och ännu bättre kunskaper om det vi har.

Hur ser ni i övrigt på framtiden, vad händer framöver?

Dels vill vi finna oss till rätta här i nya lokalen och få till det bra här, sedan nästa steg vi vill utveckla är webben. Vi har haft en nätbutik sedan 2008 och är aktiva på Instagram och så, men vi skulle kunna göra mycket mer och sälja ännu mer på nätet än idag. Problemet är att vi inte hinner göra detta själva, vi skulle behöva hitta någon som kan hjälpa oss där. Men den biten hade varit roligt att utveckla på ett bra sätt.

 

Butikskollen - Lester
Sneakers från bland annat Adidas och Jim Rickey, och väskor från Filson.
Butikskollen - Lester
Lester har ett av Europas största utbud från Red Wing, en ”shop-in-shop” med lika många modeller som annars bara finns i Red Wings egna butiker. Företaget är döpt efter den lilla orten i Minnesota där det startades 1905.
Butikskollen - Lester
Red Wings mest ikoniska modell Classic Work Moc, här i flera olika nyanser.
Butikskollen - Lester
Tre varianter av workwear-kängan Iron Ranger.
Butikskollen - Lester
Mockamodeller från brittiska Sanders.
Butikskollen - Lester
Riktigt brutal känga från amerikanska White’s Boots. Gjord i Chromeexcel läder från garveriet Horween, Goodyear-randsydd med dubbel avlappssöm, kubansk klack och välvd midja på en av Vibrams tåligaste sulor.
Butikskollen - Lester
Kavat 1945 Postiljonen, som tillverkas i Sverige på skomuséet i Kumla.
Butikskollen - Lester
Lesters nya butik ligger på shoppinggatan Vallgatan i Göteborg.
Butikskollen - Lester
Anders och Johan Håman, brödraparet bakom Lester.

Lester (Vallgatan 14, Göteborg)

Öppettider: Måndag – fredag 10-18, lördag 10-16, söndag 12-16

Tel: 031-701 47 01

Hemsida: www.lester.se

Varumärken: Abington, Adidas, Allen Edmonds, Barleycorn, Berwick, Birkenstock, Blundstone, Chippewa, Clarks, Diemme, Docksta, Dr. Martens, Filson, Fra Cap, G.H. Bass, Grenson, H by Hudson, Hestra, Jim Rickey, Kavat, Loake, Lundhags, Novesta, Red Wing, R.M. Williams, Sandays, Sanders, Sebago, Sperry Top-Sider, Spring Court, Superga, Swims, Thorogood, White’s Boots, Wolverine

 

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta