Butiksguide London – Del II

Idag är det dags för andra delen i butiksguiden för London. Om vi förra veckan tittade på mer avslappnat och ledigt mode i unika butiker ligger fokus denna gång är på de mer klassiska, skräddade och anrika aktörerna. En butiksguide som förhoppningsvis täcker in största delen av den manliga garderoben och kan inspirera vid ett eventuellt besök i staden.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2013-10-01 10:29  |  Lästid: 7 minuter

Edward Green

När det kommer till skor finns det tre representanter på Jermyn Street som utgör toppskiktet, John Lobb, Foster & Son samt Edward Green. Vi föredrar den sistnämnda och vill verkligen rekommendera alla som har ett intresse för kvalitetsskor att besöka butiken på 75 Jermyn Street. Butiken är vare sig stor eller extravagant utan fokus ligger på själva skorna. Utbudet är enormt och de har nästan alltid flera vidder i samma läst vilket borgar för en närmast perfekt passform även hos en RTW-sko. Förutom riktiga klassiker som Berkley, Cadogan och Malvern på den lite rundare 202-lästen, Asquith och Inverness på 888-lästen och Oakdale samt Canterbury på 82-lästen finns populära modeller som den handsydda split-toen Dover samt den dubbla monstrapen Westminister. De modeller som fångade vårt intresse mest var denna gång inte klassikerna utan den relativt nya serien Lakes vilken har modeller som alla är döpta efter brittiska sjöar och som har ett grovt och rustikt utseende., inte sällan i cordovan samt med danitesula. Slutligen vill vi slå ett slag för en av tidernas kanske vackraste och inte minst mest praktiska vinterkänga, Galway. Den finns i grainläder och med danitesula och är fodrad med varm och mjuk fårskinnspäls, som gjord för ett nordiskt klimat.

75 Jermyn Street eller www.edwardgreen.com

Butiksguide London – Del II
Ikoniska quarter broguen Berkeley i tre olika nyanser.
Butiksguide London – Del II
En mycket vacker tolkning av Plain Toe Blüchers i burgundyrött med storm welt.
Butiksguide London – Del II
Edward Greens butik på Jermyn Street

GJ Cleverley

När vi ändå är inne på kvalitetsskor kan vi inte hoppa over den charmiga bespoketillverkaren som ligger i Royal Arcade i slutet på New Bond Street. Företaget har I 50 år tillverkat några av Londons bästa skor och är i första hand en bespoketillverkare med kunder som Ralph Lauren själv samt svenska stjärnarkitekten Thomas Sandell. Detta familjeägda märke säljer även färdiga skor, som om man får tro ryktet på stan tillverkas av Crockett & Jones i deras handgradeutförande samt av Edward Green, något som vi dock låter vara osagt. Butiken är väl värd ett besök och skorna är oerhört vackra och välgjorda. Deras premiumlinje heter Anthony Cleverly och är vad de själva kallar semi bespoke och så bra en sko kan bli utan att göra den full bespoke.

13 Royal Arcade eller www.gjcleverley.co.uk

 

Butiksguide London – Del II
Ett gediget utbud av modeller och läster från G Cleverley.
Butiksguide London – Del II
En elegant oxford från premiumlinjen Anthony Cleverley i den flammiga bruna finishen Bourbon Calf.
Butiksguide London – Del II
Skyltfönstret hos Cleverley på Royal Arcade.

Burlington Arcade

Denna vackra arkad är inte en affär utan snarare en passage som rymmer ett antal intressanta små butiker. Arkaden har bevarat sitt ursprungliga utseende från 1819 när den öppnade. Ursprungligen sägs den ha låtits byggas av Lord Cavendish som på sin tid ärvde Burlington House och som låg i utkanten av hans äldre bror den 5:e hertigen av Devonshires egendom. Syftet var att skapa ett hinder från förbipasserande som tydligen hade ofoget att kasta skräp i lordens trädgård. Nog om detta men en mycket väl värd sevärdhet och en del av Londons konservativa charm. Än idag ”vaktas” arkaden av så kallade Beadles i frackkavaj och hatt helt i enlighet med de ursprungliga officerarna som tillhörde Lord Cavendish 10:e husarregemente. Butikerna och stilen är mycket klassisk och man hittar idag en rad exklusiva klockbutiker och juvelerare men även utmärkta lädervaror, skor, accessoarer samt skönhetsvård

 

Butiksguide London – Del II
Burlington Arcade erbjuder ett fantastiskt utbud av Vintage Rolex om än till väl tilltagna priser. Dock en fantastisk klockinspiration.
Butiksguide London – Del II
Anrika parfymspecialisten Penhaligon´s finns representerade i Burlington Arcade.

Drakes London

Jag tänker med dåres envishet fortsätta att lyfta fram Drakes London så länge detta märke fortsätter att leverera några av världens bästa slipsar och accessoarer. Slipsarna i all ära men för en gång skull blir fokus denna gånga alla deras andra produkter som endast säljs i märkets egen butik på 3 Clifford Street, ett stenkast från Savile Row, samt i företagets egen webshop. Drakes har valt att tillverka en rad andra varor ofta tillsammans med en firma som redan är specialist inom sitt område. Nu senast var det ett par olika modeller skor ihop med den österrikiska premiumtillverkaren Saint Crispins. De har nyligen gjort en workwearjacka ihop Med Private White och en regnrock med Macintosh. De har i butiken en fantastisk rock i casentinoull tillverkad i Italien. I Italien tillverkas även en handfull olika kavajer för märket av en av landets bättre sartorior. I butiken hittar ni även ull- och kashmirprodukter från några av Skottlands bästa tillverkare. Allt detta med Drakes label och endast i denna butik samt online. Ska ni bara göra ett butiksbesök så är detta det.

3 Clifford Street eller www.drakes-london.com

Butiksguide London – Del II
Drakes har en rad rockar och kavajer i sin flaggskeppsbutik på Clifford Street. Den gröna rocken i mitten är i det charmiga materialet casentinoull.
Butiksguide London – Del II
Drake´s arbetar ständigt med spännande samarbeten och för säsongen har man gjort ett par olika modeller av handgjorda skor tillsammans med St Crispin som ser minst sagt fantastiska ut!
Butiksguide London – Del II
Få om någon slipsleverantör är bättre på mönster och färg än Drake´s. Företagets slipsar bärs av alltifrån investmentbankers till hipsters och håller högsta kvalitet i såväl material som tillverkning.

Charles Tyrwhitt

Vi är medvetna om att många av våra butikstips hamnar i den övre kategorin rent prismässigt. Som ett intressant budgetalternativ lyfter vi därför gärna fram ett märke som på flera plan har överraskat oss nämligen Charles Tyrwhitt. Med fokus på den klassiska brittiska stilen erbjuder detta märke, som har en rad egna butiker over hela England, ett gediget utbud av kläder för såväl kontor, semester, godsliv och en bättre smokingmiddag, Tänk er Hacketts koncept fast något enklare. De är kanske mest kända för sina skjortor och deras stående erbjudande om 4 st för 100 pund vilket är oerhört billigt. Vad får man för detta I Sverige? Utbudet är enormt stort sett till tyger, passform, kragar, manschetter osv. Det som dock gjorde oss mest imponerade var de kostymer som de sålde så som deras premiumkostymer. Dessa tillverkades i halvkanvaskonstruktion med flytande mellanlägg, i brittiska ulltyger och i en riktigt vass passform för under 4000 kr. Detta kändes så bra att vi på Manolo valde att köpa en kostym för att prova och utvärdera. Håll utik om en månad eller så när vi har skapat oss en bild av kvaliteten.  

100 Jermyn Street eller www.ctshirts.co.uk

 

Butiksguide London – Del II
Charles Tyrwhitt har ett komplett utbud av produkter för smokingfesten.
Butiksguide London – Del II
Glencheckrutig kostym med gul överruta från Charles Tyrwhitt.
Butiksguide London – Del II
Ett brett utbud av prisvärda skjortor i olika färger, kragar och passformer.

Savile Row

Det går inte att göra en guide till det klassiska London utan att nämna denna gata. Löpandes parallellt mellan de betydligt mer kommersiella Regent Street och Bond Street ligger alltså en gata som varit förebilden för det klassiska skrädderiet i snart 200 år. I ärlighetens namn är det också så att det hos många av firmorna inte har hänt så särskilt mycket på ett- eller tvåhundra år. Det är detta som är lite av charmen men denna konservativa stil. Längs gatan som faktiskt inte är särskilt lång finns åtminstone ett 15-tal skrädderier som i kunskap och hantverk aspirerar på att vara bland de bästa i världen. Om ni sedan föredrar de mest klassiska som Huntsman, Henry Poole, Dege and Skinner eller de något modernare som Norton and Sons eller Kilgour spelar mindre roll, slutresultatet kommer att bli fantastiskt! Vi tog nu senast en kort promenad längs gatan och dök in hos Chittleborough & Morgan at Nutters och fick en lektion i skoputsning av en ung anställd hos firman som satt och putsade upp hela utbudet av skor från Gaziano Girling som denna firma också sålde. Det var minst sagt inspirerande.

Savile Row W1

Butiksguide London – Del II
Bespokekavaj i tillverkningsprocessen från Chittleborough & Morgan.
Butiksguide London – Del II
En fantastisk spit-shine ger både skydd, glans och djup till skinnet. Här i form av ett par Gaziano&Girling.
Butiksguide London – Del II
Anrika Gieves&Hawkes stoltserar med den prestigefyllda adressen No 1 Savile Row.

 

Översta bilden kommer från Portobello Road market som är en välkänd och trevlig marknad i charmiga Notting Hill med fokus på antikviteter. 

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta