Brittiska uppstickare – E.Tautz

Dags att runda av serien om nya och intressanta tillverkare och designers från den gröna ön i vast. Vi väljer att helt subjektivt säga att vi sparat det bästa till sist, E Tautz.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2012-06-14 11:59  |  Lästid: 4 minuter

En vän av ordning opponerar sig direkt och säger att detta inte är en uppstickare då firman funnit sedan slutet av 1800-talet. Detta är förvisso sant men vi väljer att bortse från firmans törnrosasömn för att istället fokusera på dess pånyttfödelse som tog sig början 2005. Ett år då en, 33 år gammal och ambitiös Patrick Grant köpte Savile Row-skrädderiet Norton & Sons och i samband med detta fick E.Tautz på köpet. E.Tautz köptes av just Norton & Sons 1968 som ett komplement till skrädderiet med fokus på klassiska brittiska kläder för militära och sportsliga ändamål.

2009 släpptes den första kollektionen med firmans arv och historia som inspiration. Efter att ha tillverkat sportkläder åt Churchill och flera i kungafamiljen valde E.Tautz att ta sin inspiration från stilikoner som Edward VII och hertigen av Windsor. Patrick Grant fick frågan vad som inspirerade honom vid skapandet av den första sommarkollektionen och han lyfte då fram ett foto av just hertigen av Windsor som klev av en båt på Mallorca, en kombination av brittisk gentleman möter medelhavet.

Själva mottot som firman verkar utifrån är att man ska kunna vara välklädd och rätt klädd i varje situation och att kunna visa respekt för sin omgivning och värd.

Patrick som är idag kreativ chef för såväl Norton & Sons som E.Tautz nämner hela tiden historia, arv, brittiskhet och elegans när han får frågor om firmans stil. Han nämner även skolpojkshumor, färger, mixning och intelligens som grunden för firmans stil. Mycket av inspirationen kommer från det autentiska brittiska arvet och internatskolorna. Ett bra exempel är när de gjorde en rugbytröja och såg bilder från 20- och 30-talets elever som klippt ut skolemblemen och sytt på dem för hand vilket medfört att de kanske inte satt helt perfekt. Precis så ville E Tautz också ha det och på firmans rugbytröjor klipptes och syddes alla emblem ut och fast för hand. Lite aristokratiskt fast internatskolenaivt enligt ägaren.

Made in the UK är något som firman trycker extra hårt på. Patrick har i en intervju sagt att man i möjligaste mån ska ha alla tillverkare och leverantörer i England eller Skottland. Idag är det bara skjorttygerna man hämtar från Italien och lädret till väskor och bälten kommer från Frankrike. Idag kan man nå nästan alla tillverkare med cykel i London. Skjortorna sys i Hackney, lädervarorna i Walthamstow, slipsarna på Clerkenwell Road och kostymerna i Mayfair. Allt stickat kommer från Skottland och framförallt Hebriderna.

Firman menar att E Tautz ska vara så nära bespoke i kvalitet som möjligt utan att vara unikt tillverkad efter en individs mått och önskemål. Så mycket som möjligt ska tillverkas för hand och enligt traditionellt hantverksmässiga metoder.

På frågan varför E Tautz lanserats nu i sen tid svarar Patrick att det är flera faktorer som styr. För det första gillade han inte utvecklingen där andra på Savile Row lanserar färdiga kollektioner som i andra länder och i billigare material. Han vill behålla hantverket och känslan som finns på Savile Row. Han tycker också att England saknar motsvarigheter till Hermes, Kiton och Isaia idag och där vill ha med E Tautz fylla ett hål.

Han menar också på att vi i konsumtionen idag har kommit till ett skede då många väljer 10 billiga plagg av dålig kvalitet framför ett dyrt som hänger med länge. Vad han önskar är att man med plagg från E Tautz ska kunna bygga en garderob som kan följa med i många år. Ambitionen är att ha så hög kvalitet att plaggen följer med kunden hela livet och att garderoben ska kunna visa på historien om ditt liv.

Nylingen visades de första bilderna på firmans sommarkollektionen 2013. Inspirationen är hämtad från den brittiska upptäcksresaren Wilfred Thesiger, Ras Tafari och färgerna och naturen i Etiopien, brilliant Mr Grant!


E.Tautz AW2010


E.Tautz SS12

E.Tautz SS12
Sällsynt stilren regnrock i mackintosh-tyg från märket. Mr Porter

Mr Patrick Grant
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta