Breitling – klassiska ur

 |  Publicerad 2007-03-07 12:24  |  Lästid: 3 minuter

Bild 315876Företaget Breitling etablerades redan 1884, när Leon Breitling öppnade sin första workshop i St. Imier i Schweiz. Vid den här tidpunkten låg all fokus på att göra kronografer i forskningssyften, men i takt med att företaget växte så flyttades verksamheten några år senare till La Chaux-de-Fonds – den plats där alla Schweiziska ur tillverkas idag.

Breitling skulle mer och mer specialisera sig på att göra klockor åt piloter och 1915 – ett år efter att Leons son Gaston tagit över företaget – tillverkades den första armbandsklockan. År 1952 lanserade Breitling armbandsuret Navitimer, ett armbandsur försett med den nu mera legendariska ”navigation computer”. En navigator som förmådde att lagra alla kalkyler som är nödvändiga när man styr ett flygplan. Klockan blev således en favorit bland piloter världen över. Sedan tidigare försåg Breitling alla cockpits med klockor. Breitling blev i den vevan också officiell leverantör till AOPA (Aircraft owners and pilots association).

En av piloterna som idag bär Navitimer är skådisen John Travolta. Han har ofta synts i Breitlings kampanjbilder för klockan iförd pilotmundering. John Travolta började intressera sig för flygplan redan i unga tonår och när han hade fyllt nitton cashade han in sina första royalties för att kunna ta sitt flygcertifikat. Idag har han över fem tusen flygningar på nacken.

Breitling kom att bli en mångfacetterad klocktillverkare. Från att tidigare ha haft en massa samarbeten som rörde piloter och flygplan började man även att förse exempelvis militärer och astronauter med, för ändamålet specialtillverkade ur. Idag är Breitling en av de mest anrika klocktillverkarna.

Breitlings klockor är indelade i fyra familjer: Navitimier, Windrider, Professional och Aeromarine.


Navitimer
: Lanserades 1952 och var utrustad med allt en pilot kunde tänkas behöva. Den första Navitimern som kom blev officiell klocka för AOPA (aircraft owners and Pilots association)
Pris: från 35 800 kronor.

Bild 315877

Windrider: En lite kraftfullare modell som utvecklades i samråd med det italienska luftverkets elitteam.
Pris från 41 000 kronor.

Bild 315878


Professional:
En klocka för de mest avancerade piloterna. Klockan är försedd med ett litet nödlägeschip som gör att man vid en krasch eller nödlandning kan hitta besättningen.
Pris från 44 500 kronor.

Bild 315879

Aeromarine: Den här sportiga klockan vänder sig till den mångsidiga äventyraren som vill ha en klocka av hög standard till sjöss, i luften eller på land.
Pris från 25 000 kronor.

Bild 315880

Breitling har även gjort ett samarbete med biltillverkaren Bentley. Något som resulterat i en serie extremt exklusiva klockor. Här är en av dem – Bentley Mulliner Tourbillon. Den är tillverkad i 18 karats rosa guld och kostar knappt en och en halv miljon kronor.

Bild 315881

I Sverige säljs Breitling bland annat på Bergströms Ur i Göteborg, Malmö och Uppsala.

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta