Bliv vid din läst

Olof Enckell  |  Publicerad 2010-05-06 15:16  |  Lästid: 4 minuter
Bild 313985

Även om skor är ett återkommande tema här på Manolo är skoläster något som väldigt sällan diskuteras. För ingen välsittande och snygg sko utan en bra läst.

Lästen är enkelt uttryck den grundmodell som skorna bygger på. Förr gjordes lästerna i trä och då med olika form för vänster- och högerskon. Idag tillverkas majoriteten av alla läster av plast där höger- och vänsterlästen är spegelvända kopior av varandra. Ett kvalitetstecken som ofta nämns för skor är tiden de fått vila på läst. Det är en oerhört kostsam process att hålla läster på lager, vilket gör att tillverkare av massproducerade skor försöker minimera denna tid genom att snabbt värma upp och kyla ner skorna för att forma dem. Bättre skor som fått vila på läst i normal temperatur under en längre tid får dock en både bekvämare och elegantare form.

Minst lika viktigt för såväl formen som komforten är själva utformningen av lästen. Det faktum att en fjärdel av kroppens muskler faktiskt sitter i foten talar tydligt för att skapa en läst som motsvarar fotens komplexa form inte är någon lätt uppgift. Lägg därtill svårigheten i att skapa en läst som passar en rad olika fötter och som dessutom är estetiskt tilltalande. För även en välutformad lästs främsta uppgift är att ge maximalt stöd och komfort för foten så går det inte att komma ifrån det estetiska perspektivet. Och för att visa lite på de stilmässiga skillnaderna följer nedan några exempel.

Bild 313986
Church’s Diplomat på lästen 173 känns urtypsikt brittisk med en normalbred vidd och rundat tåparti. Elegant korrekt utan att väcka någon uppmärksamhet på gatan.

Bild 313987
Crockett & Jones populära läst 337 är framtagen av fransmannen Dimitri Gomez som vid sidan av att utforma läster för serieproduktion även driver ett eget skomakeri som helt ägnar sig åt bespoketillverkning i sann franskt flamboyantstuk. Lästen 337, som används till många av skorna i C&J:s Handgrade Collection, kännetecknas av en relativt klassisk form med mjukt fyrkantig tå.

Bild 313988
358 är C&J:s senaste läst. Den liknar på många sätt 337, men är något spetsigare form.

Bild 313989
Ena halvan av skovärldens uppstickare Gaziano & Girling, Tony Gaziano, står bland annat bakom Edward Greens läster 888 och 802. Ovan syns modellen Edward Green Asquith på lästen 888 som liksom C&J 337 anammat en relativt klassisk form med något fyrkantigt tåparti.

Bild 313990
För egna märket har Tony Gaziano tagit ut svängarna lite extra, inte minst genom den tydligt mejslade och fotnära lästen TG73.

Bild 313991
Brittisk form med en fransk twist. John Lobb Paris.

Bild 313992
De italienska tillverkarna skall självklart inte glömmas bort i sammanhanget. I jämförelse med de brittiska tillverkarna är lästerna ofta längre, smalare och lägre, vilket kan ställa till det för personer med lite bredare fötter. Här från Sutor Mantellassi.

Bild 313993
Franska skomakare som Berluti, Aubercy och Pierre Corthay (på bilden) spar sällan på krutet. Finishen andas liksom formen fransk dandystil.

Bild 313994
Prins Charles inspekterar sin skomakare brittiska John Lobbs arkiv av läster.

Bild 313995
Ytterligare ett exempel på klassisk italiensk form från Santoni.

Bild 313996
…och som en kontrast till tidigare exempel; Tricker’s Bourton och gråstenslästen 4444. Bild från Scout.

Översta illustrationen: Aubercy.

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta