Bildinspiration: Filthatt

Olof Enckell  |  Publicerad 2010-01-12 14:00  |  Lästid: 2 minuter
Bild 313392

Med ett utdöende hattkultur känns steget till de stilfullare huvudbonaderna ofta ganska främmande. Filthatten är ett utmärkt undantag som klär allt från Bertie Wooster till Pete Doherty. Manolo tipsar om du bäst bär upp den.

Den som någon gång försökt sig på att bära hatt inser snabbt hur viktigt det är med rätt form och storlek. Det kan röra sig om millimeter på brättets bredd eller kullens höjd, men känns inte detaljerna perfekt blir inte helhetskänslan rätt. Inte blir det bättre av ett närmast obefintligt utbud av kvalitetshattar. Även om det går att hitta riktigt fina exemplar vintage, är utbudet ofta väldigt begränsat rent storleksmässigt, speciellt för personer med lite bredare panna.


Trots alla baksidor har hatten en helt unik ställning inom herrmodet. Det kan vara svårt att balansera en modern hattstil med att se ut som en aspirant till Chap of the Month. Filthatten är med sin matta yta och ofta väldigt lättburna form en bra introduktion. Ett relativt smalt brätte är en bra utgångspunkt, speciellt för en inte fullt så uppklädd klädsel. Stilmässigt är filthatten tacksam att kombinera med matta flanell-, tweed- och kashmirkavajer. Personligen tycker jag filthatten gör sig bäst till en kavaj med något mjukare snitt där hatten ytterligare förstärker den naturliga silhuetten.

Bild 313393
För den som inte har möjlighet att resa till större hattnationer kan nätbutiker vara ett bra alternativ. Det gäller bara att veta sin storlek och vilken hattmodell som bäst klär ens ansikte. RMR hats är ett bra exempel som bland annat säljer Borsalino, Barbisio, Christys, Stetson och Tesi. För den som vill förkovra sig i hatten som plagg rekommenderas ett besök på The Fedora Lounge.

Hatt Borsalino Vintage (Alexander Marchesan, Grandpa), kashmirkavaj Barbisio (Nitty Gritty), skjorta Truzzi, halsduk Stenströms, näsduk vintage Gieves & Hawkes (Alexander Marchesan, Grandpa). Foto: Olof Enckell

Dela på Facebook
Tweeta