Bespokeskor från Jan Kielman – Del II – Resultatet

I torsdags förra veckan kunde ni läsa om bakgrunden till mina första par måttbeställda skor, eller bespokeskor om man vill kalla det så, här på Manolo. Det redogjordes då för bakgrunden till varför jag lät göra dessa skor och de fotproblem jag drabbats av i sen tid. Jag skrev relativt utförligt om hur beställningsförfarandet gick till och vilka val jag lät göra beträffande skorna. Idag är det dags att visa upp resultatet samt redogöra för mina tankar kring detta.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2015-10-08 08:33  |  Lästid: 6 minuter
Bespokeskor från Jan Kielman - Del II – Resultatet

Förra veckans text avslutades med att jag beskrev att efter det att all info inhämtats och instruktioner lämnats till Kielman så tar det upp till 7 veckor innan skorna är klara. Dessa skickas sen med bud till kunden.

I mitt fall kom skorna och mitt första intryck var att de var gedigna och välgjorda. Själva finishen var inte helt perfekt. Jag är här kanske lite extra krävande eftersom de flesta av mina senaste skor kommer från Edward Green som å andra sidan har kusligt bra finish på sina skor.

När jag testade skorna så var inte heller passformen helt perfekt. Notera dock att de satt bättre än många andra skor som jag redan äger. Min förväntansbild på ett par måttbeställda skor efter en individuellt framtagen läst levde de inte riktigt upp till. Det intressanta var att den högra foten, den fot som jag fått problem med i sen tid, den var riktigt bra. Den vänstra var dock lite för stor och det bildades veck pga av detta.

Vidare upplevde jag inte att lädret heller var helt perfekt. Som sagt, jag är ganska petig och förväntade mig kanske lite mer med tanke på priset.

Jag funderade på om jag skulle låta det vara och lägga i en tunn sula i den vänstra skon och bortse från ett på små märken i lädret. För som sagt, skorna var bra men kanske inte perfekta. Efter ett par dagars funderande så valde jag att maila Kielman och berätta hur jag upplevde det hela och gav mina synpunkter. De beklagade att jag inte vara helt nöjd och bad att jag skulle låta fotografera fötterna med skorna på samt även ta bilder när jag gick med dem. Detta för att de skulle kunna bilda sig en uppfattning. 

Nästan med vändande e-post fick jag veta att de skulle göra ett par nya skor åt mig. De var själva inte helt nöjda med vare sig lädret och dess utseende efter att det sträckts ut över lästen eller den vänstra skons storlek. De bestämde sig för att göra ett par nya skor i nytt likadant läder från en annan hud samt justera den vänstra skon.

Det skall i ärlighetens namn sägas att Monika Kielman påtalade storleksproblematiken för mig innan ordern lades. De uppmanade mig att inte göra en dubbel monkstrap som första sko eftersom denna modell är svårare att få till för en ny kund med ny läst. De förslog en enklare oxford eller derby som första sko. Jag stod dock på mig och valde att göra modellen trots detta. Därför uppskattas verkligen den service som de erbjöd genom att ta tillbaka mina skor. Något man kanske inte kan räkna med.

När väl detta var utrett så tog det 5 veckor och ett andra och nytt par kom hem på posten. Dessa var nu perfekta! Finishen var en annan och lädret betydligt bättre. Grainlädret var tjockare och hade en jämnare struktur över hela skon. Passformen var efter justeringen riktigt bra och jag blev väldigt nöjd. Jag fick en sko med en för mig perfekt passform i ett utseende och finish som var precis som önskat.

 

Bespokeskor från Jan Kielman - Del II – Resultatet
Det färdiga resulatet efter att Kielman gjort om skorna.
Bespokeskor från Jan Kielman - Del II – Resultatet
Bespokeskor från Jan Kielman - Del II – Resultatet
En rund klassisk läst som ger ett lite mer rustikt intryck och passar utmärkt till just munkskor.
Bespokeskor från Jan Kielman - Del II – Resultatet
Elegant smal och aningen välvd midja på den dubbla lädersulan.

Min erfarenhet är därför mycket positiv. Det gick bra att kommunicera med företaget och de höll vad de lovade och lite till. Det skall sägas att jag inte kan lova att de kommer att erbjuda nya skor till alla som inte är 100% helt nöjda. Det måste röra sig om ett direkt fel för att de skall ta tillbaka dem. Sen finns det en felmarginal när man tar sina egna mått som man inte heller kan klandra Kielman för. Därför tycker jag att man kan ställa mindre krav på passformen när måtten tagits av kunden själv kontra om man besökt deras verkstad och låtit en expert ta måtten. Mitt råd är därför att i första hand besöka dem för att få det perfekt. Eller att chansa och hoppas. För det kan bli riktigt bra.

Sen kan man debattera om det är en bespoke-sko. Egentligen är Kielmans tjänst ett mellanting mellan MTO och Bespoke. För att det skall klassas som en fullskalig bespoketjänst så bör ett par provskor sys upp på lästen vilka sedan används för att modifiera den slutgiltiga lästen. Detta skedde i mitt fall alltså av misstag men görs i normalfallet inte. Att låta göra en testsko kostar så klart mer vilket också syns på priserna hos de aktörer som har denna tjänst.

Jag tycker att man skall se Kielman som just en instegstillverkare av måttsydda skor. Ett råd är också att se det första, kanske även det andra paret som testskor, även om de så klart skall kunna användas också. Många säger dock att oavsett vilken bespokeskomakare man väljer så brukar det ta några par innan lästen verkligen är helt perfekt.

När det gäller resultatet av mina skor så är jag mycket nöjd med passformen på dem, över förväntan faktiskt. De följer foten på ett helt annat sätt än vad mina andra skor gör. Framförallt upplever jag den smala midjan och djupa hålfoten som en stor skillnad. Jag får verkligen ett stöd där det behövs. Sen skall man inte heller glömma motivet till varför jag lät göra dem från början, mina besvär med höger fot. Dessa känner jag inte av alls när de nu burits 3 gånger. Det skall också sägas att det relativt hårda grainlädret även sakta men säkert mjukats upp lite och kommer att forma sig ännu bättre med tiden.

 

Bespokeskor från Jan Kielman - Del II – Resultatet
Skorna i användning.
Bespokeskor från Jan Kielman - Del II – Resultatet
Den smala midjan och tydliga stödet för hålfoten är en av de stora fördelarna med måttbeställda skor.
Bespokeskor från Jan Kielman - Del II – Resultatet

Jag vill därför försvara skons passform lite eftersom den inte på alla bilder som tagits gör sig riktigt rättvis. Framförallt över munkplösen samt precis framför denna så syns små veck. Detta syns på ett par av de bilder som tagits vilket skedde vid första användningen av skorna. Om jag visar en bild om 6 mån är jag helt övertygad om att dessa är borta då framförallt detta område mjukats upp något. Jag har ganska höga insteg vilket inte heller alltid är så smickrande för en dubbel munksko.

Vid köpet ingår skoblock, dock inte handlästade för just min sko men jag upplever att de fyller ut dem riktigt bra ändå. Det känns som att de är modifierade på något sätt för mina skor.

Sammantaget en positiv överraskning i och med att det andra paret då gjorde blev så pass bra. Ett minus är den risken med måttagningen samt att en del av de läder som Kielman använder inte är av den högsta kvaliteten. Väljer man deras standardläder så kostar en vanlig måttsydd modell från 8800 kr men mitt råd är att gå upp lite i pris och be om ett finare läder, gärna från något känt garveri.

Har ni krävande fötter, ett stort intresse och vägarna förbi Warszawa så är Kielman väl värd ett besök och allvarligt övervägande om inte en investering kan vara motiverad. Personligen funderar jag på ett nästa par, frågan är bara när de skall göras och vad det skall bli? Det får nog dröja lite men någon gång…

 

Bespokeskor från Jan Kielman - Del II – Resultatet
Ännu en bild på den fantastiska sulan och midjan.
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta