Bespokeskor från Jan Kielman – Del I

Skor har visat sig vara ett uppskattat inslag här på Manolo bland er läsare. Dagens text kommer att utgöra första delen i en recension av ett par måttbeställda och handgjorda bespokeskor från den polska skomakaren Jan Kielman.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2015-10-01 09:03  |  Lästid: 6 minuter
Bespokeskor från Jan Kielman - Del I

Att jag personligen gillar skor råder det inga tvivel om. Ända sedan jag köpte mina första kvalitetsskor för ca 12 år sedan, ett par Church´s Perth i London har jag sakta men säkert odlat ett intresse för bra skor. För drygt 9 månader sedan fick jag ofrivilligt fördjupa mig i detta område ytterligare sedan jag börjat få problem med min högra fot. Fram tills i början av detta år har jag endast haft färdiga skor, så kallade RTW, fast av bra kvalitet. Främst bestod min skogarderob av modeller från Crockett & Jones, Edward Green, Alden och Church´s. Efter att ha upplevt en besvärande känsla och obehag så besökte jag en ortoped samt ett antal fotspecialister och mycket kunniga skoexperter. Det hela kokade ner till att jag i flera år gått i för små skor samt att min högra fot var en halv storlek större än del vänstra i storlek. Vilket öde med tanke på att jag under årens lopp byggt upp en ansenlig skosamling. Många par gick att rädda genom en utlästning och stretchning hos den duktiga skomakaren Jörgen på HOJS skomakeri i Borås. Ett 10-tal par skor fick dock säljas som bättre begagnande till andra entusiaster. 

Efter att ha gått igenom allt detta och lärt mig mer om mina fötter och dess form och krav bestämde jag mig för att testa mina första skor som tillverkas helt unikt för mina fötter på en individuellt framtagen läst. Detta är något som tar tid och är relativt kostsamt varför jag började med att prova detta hos en prisvärd skomakare i Polen vid namn Jan Kielman.

Denna firma som ligger i centrala Warszawa har sedan 1883 tillverkat unika skor åt krävande kunder och kan tack vare bland annat lönenivån i Polen erbjuda en idag relativt prisvärd tjänst. Idag drivs verksamheten av Maciej Kielman och hans fru Monika som är den fjärde generationen i detta familjeföretag. 


 

Bespokeskor från Jan Kielman - Del I
Maciej Kielman på Warsawas gator.

Med all respekt så inser firman att många kunder inte har vägarna förbi Warszawa särskilt ofta och har utvecklat en relativt välfungerande bespoke-tjänst via internet. På deras hemsida finns en utförlig beskrivning över hur och på vilket sätt man som kund skall tar mått av sina båda fötter samt ritar skisser. Det skall tilläggas att om man kan så ökar precisionen om de själva så som experter får ta mått och rita av fötterna på plats. Med tanke på att priset som startar runt 9 000 kr är relativt lågt för denna typ av tjänst så kanske det är värt att ta flyget till Polen och spendera en weekend där för att får måtten tagna korrekt. Hur som helst kan det fungera bra om man är noggrann vid måttagning själv och får hjälp av någon att rita av fötternas konturer. Vad gäller önskemål om läder, detaljer etc så är de mycket snabba och enkla att kommunicera med via mail. Ju tydligare man är vid ordern desto bättre. Det underlättar mycket om man skickar över bilder på modeller och läster man gillar samt är tydlig och förklarar hur man önskar det. Det rör sig ju trots allt om en helt unik och handgjord sko så utseende bestämmer man som kund helt.

När det var dags att göra min beställning konsulterade jag min vän, Sveriges skonestor nummer ett, Jesper Ingvaldsson. Jesper som driver skobloggen Shoegazing och löpande även skriver om skor här på Manolo har själv beställt ett par skor från Kielman. Han tipsade om vad man skall tänka på och vilka fallgropar som finns.

Jag bestämde mig för att göra ett par dubbla monkstraps. Ett lite udda val eftersom jag faktiskt inte är speciellt förtjust i dubbla monkstraps längre efter att det har gått inflation i modellen och ofta dessutom i ett lite nättare och spetsigare utförande än vad jag föredrar. Istället valde jag att göra en kraftig och lite mera rustik version av modellen i ett cognacsbrunt scotch grain läder från Österrike. Modellerna som jag hade som förebild var en hybrid mellan Edward Greens runda 202-läst och Laszlo Vass smäckra F-läst. Mitt önskemål var en liknande form fast något mera rundad tå för att passar mina numera "bråkiga" fötter. Sulorna skulle vara J.Rendenbachs hårda ekbarksgarvade lädersulor och dubbla vilket gör dem lite grövre vilket är snyggt ihop med ett grainläder. Sulkanten bad jag dem göra i mörkt brunt eftersom jag inte gillar för ljus färg på sulan. Midjan på sulan bad jag specifikt att den skulle göras smal och elegant. Jag bad dem göra lite kortare munkspännen än normalt. Spännena bad jag dem göra i mässing. Själva läderfodret önskade jag ha i en neutral färg. Jag bad dem även att randsömmen skulle göras så tight inpå sulan som möjligt så att den inte syns. Avslutningsvis bad jag om en så kallad kubansk häl som är något bredare upptill och smalnar av neråt, en look och detalj som jag personligen tycker är snygg.


 

Bespokeskor från Jan Kielman - Del I
Cognacsbrunt scotchgrain-skinn.

Instruktionerna för hur måtten skall tas följde jag och valde att ta dem vid tre olika tillfällen och räknade sedan ut ett snitt. Jag skrev även i instruktionsmailet ihop med beställningen hur jag föredrar att skorna sitter samt vilka andra skomärken, modeller och storlekar jag brukar ha samt vilka problem jag upplevt med mina befintliga skor och dess passform.

Efter detta så påbörjades en mailkonversation med Monika Kielman där vi resonerade fram och tillbaka för att de skulle få så mycket information om mina fötter som möjligt. De bad mig i samband med detta även att ta lite bilder på mina fötter när jag stod barfota och i ett par olika vinklar. Detta är något jag rekommenderar att alla gör som väljer att beställa ett par skor från Kielman.

 


I mitt fall så hade jag turen att få lite extra hjälp. Det senaste året har jag lärt känna en annan person från Warszawa i form av skräddaren Maciej Zaremba, som vi även skrivit om på Manolo tidigare. Tack vare att denna skräddare löpande besöker Sverige så skickade Kielman med två boxar med formskum som jag ställde mig i för att en enklare avgjutning av mina fötter skulle kunna sparas. När detta var klart tog Zaremba med dem tillbaka till Polen och lämnade hos Kielman som använde dessa avtryck ihop med mina bilder och skisser som ett underlag när min egen läst skulle snidas ut.

Efter att allt detta var gjort och de hade all info samt instruktioner så påbörjades arbetet i deras verkstad med att skapa min sko. Detta tar 7-8 veckor i normalfallet. När skon sedan är klar skickas den till kunden. 

 

 


Bespokeskor från Jan Kielman - Del I
Mina fötter i en formskum i syfte att göra en enklare avgjutning
Bespokeskor från Jan Kielman - Del I
Här snidas den individuella trälästen ut för hand. Något som verkligen skiljer en bespoke-sko från en vanlig sko eftersom lästen är helt unik.
Bespokeskor från Jan Kielman - Del I
Det dubbla munkspännet ritas ut enligt ett mönster och skärs ut för hand i lädret.
Bespokeskor från Jan Kielman - Del I
Ovanlädret sys ihop.
Bespokeskor från Jan Kielman - Del I
Biten som avser spännet testas över lästen och ovanlädret för att se så att mönstret passar.
Bespokeskor från Jan Kielman - Del I
Ovanlädret dras och lästas över bindsula och träläst.
Bespokeskor från Jan Kielman - Del I
Här fästs ovanläder ihop med hjälp av spikar på bindsulan och lästen.

Nästa vecka kommer ni att få se den färdiga skon samt kan läsa mina reflektioner och tankar kring slutresultatet.

 

Dela på Facebook
Tweeta