Bästa budgetköpen – Kamakura Shirts

Dagens artikel är den första ur en serie där vi varje vecka lyfter fram en tillverkare och produkt vi anser extra prisvärd. Först ut är japanska skjortföretaget Kamakura.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2015-11-05 13:22  |  Lästid: 3 minuter
Bästa budgetköpen - Kamakura Shirts

På Manolo har vi i många år varit tydliga med att kvalitet och hantverk skall gå före lågt pris. Samtidigt förstår vi att det många gånger kan kännas hopplöst med tips på kavajer, rockar och kostymer för mer än en genomsnittlig månadslön. Därför har vi valt att försöka utmana oss själva och ge er handfasta tips på produkter som kan vara av god kvalitet, snitt och hantverk men till ett i sammanhanget överkomligt pris på mellan 79-130 dollar. 

Kamakura grundades 1993 av Yoshio Sadasue och hans fru Tamiko i japanska staden Kamakura som en gång i tiden var landets huvudstad. Det hela startade som en butik för lyxskjortor och sedan dess har företagets måtto varit ”Kvalitetsskjortor till ett överkomligt pris” med produktion i Japan. Företaget har vuxit snabbt och byggt en stor kundbas med runt om i världen samt i det egna hemlandet. Ambitionen är att fortsätta växa ut till ett självklart alternativ för pris- och stilmedvetna män världen över. 2012 öppnade man exempelvis sin första butik i New York. 

Stilmässigt tar Kamakura sin inspiration från det amerikanska 60-talets Ivy League-skolor. Genom japanskt hantverk och precision har man lyckats kombinera denna klassiska estetik med en välsydd produktion och inte minst ett väldigt överkomligt pris. Självklart kan man inte förvänta sig samma handsydda detaljnivå men likväl ett utmärkt vardagsalternativ under tusenlappen.

”Ivy League-stilen är i vår själ. Det japanska hantverket i vårt hjärta.” 

– Yoshio Sadasue

VD, Kamakura Shirts

Utöver skjortorna erbjuder man i nuläget även ett litet utbud av ytterplagg samt slipsar och accessoarer. Vi har dock valt att fokusera på företagets kärnprodukt och vår personliga favorit: Buttondownskjortan.

Företaget har fyra olika passformer på sina dresskjortor. Tokyo Slim (en smal passform), Tokyo Classic (en generösare passform), New York Slim (en smal passform med längre kropp och ärm) samt New York Classic (en generös passform med längre kropp och ärm). Detta gör att man direkt blir klart mer intressanta för den europeiska och amerikanska amerikanska marknanden där japanska standardstorlekar ofta kan vara för korta. 

Ni hittar alla alternativ samt en föredömlig storleksguide i företagets webshop.

Bästa budgetköpen - Kamakura Shirts
Kamakuras klassiska Buttondown i en ledig oxfordväv. Här i passformen New York Slim.
Bästa budgetköpen - Kamakura Shirts
En annan superklassiker är den bengal-randiga ljusblå/vita skjorta. Här i passformen Tokyo Slim.
Bästa budgetköpen - Kamakura Shirts
Ett tredje alternativ och en väldigt underskattad nyans på skjortan under vår/sommar är den ljusgula. Klassisk Ivy-inspiration till en mörkblå kavaj och vinröd slips men även utmärkt över ett par ljusa jeans.

Nedan kan ni se en video från företagets produktion. 

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta