Barbisio, hattmakaren från Biella

Olof Enckell  |  Publicerad 2010-04-21 19:28  |  Lästid: 3 minuter
Bild 313882

Att hitta snygga hattar är vilket konstaterats tidigare en konst. Brister det inte formmässigt så känns hantverket med största sannolikhet klart bristfällig. Men det finns undantag där båda dessa kriterier uppfylls – som anrika Barbisio

Märkets som grundades redan 1862, upplevde sin kanske främsta storhetsperiod under 40- och 50-talet. Med återförsäljare över hela världen var Barbisios anglofilt inspirerade formspråk en viktig del i det italienska modeundret. Mest kända är märket tveklöst för sina filthattar, vilket med tanke på att märket grundades och fortfarande har sin produktion i italienska väverimeckat Biella, inte är särskilt konstigt.

Att skapa en filthatt är intressant process. Efter att ha valt ut de fibrer som håller måttet pressas dessa samman till ett kompakt formbart tyg. Den som äger eller någon gång haft förmånen att testa märkets kavajer från den numera nedlagda konfektionslinjen kommer inse att känslan i dessa tyger faktiskt i hög utsträckning påminner om känslan i filthattarnas. Inte minst det kompakta tyget och formbarheten. Efter att tyget pressats samman formas hatten sedan utifrån mallar på hattkronan. Slutligen sys hattens alla delar sys fast.

Bild 313883
Delar av processen bakom Barbisios filthattar. För att se hela processen klicka här.

Märkets utbud är idag indelat i tre kollektioner; Tradition, Classic och Innovation. Den förstnämnda innehåller som namnet antyder främst traditionellt formella hattmodeller som bowlern och höghatt, medan Classic snarare innefattar hattar för mer vardagligt bruk med modeller som Trilbyn. Den något djärvare kollektionen Innovation designas av ingen mindre än Pierangelo D’Agostin, som tidigare också ansvarade för märkets konfektionsdel. Nu rymmer inte kollektionen några fickor för iPhonen i hattkronan, men väl tryckpressade mönster och nedfällbara öronskydd.

Bild 313884 Bild 313885 Bild 313886 Bild 313887 Bild 313888 Bild 313889

Bild 313890
Barbisios hattar kommer snart bland annat att säljas i J.Lindebergs flaggskeppsbutik på Biblioteksgatan. Via nätet finns Barbisio även att köpa via RMR-hats.com.

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta