Barba Napoli – Made to order

När det kommer till italienska premiumtillverkare av skjortor får man nog säga att Barba Napoli är ett av de mera kända märkena i Sverige. Barba finns hos en rad återförsäljare och har kommit att bli väldigt populära hos oss svenskar. Stilen är typiskt italiensk med lite större kragar och gärna med en kraftig cutaway eller en buttondown med långa snibbar och lite högre hals än vad många andra erbjuder. Med knappar är av tjock pärlemor och produktion med en rad handgjorda moment är det lätt att förstå kundernas uppskattning.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2014-08-13 09:07  |  Lästid: 3 minuter

Vad inte många känner till är dock att Barba även har en mycket väl fungerande måttbeställningstjänst eller made-to-order. Detta är en tjänst som många av de butiker som säljer skjortor från Barba erbjuder som komplement. Det intressanta är att prisnivån för detta bara är ca 100-150 kr mer än för en färdig skjorta. Det är alltså en perfekt möjlighet för den som exempelvis har en udda storlek och behöver justera ärmlängd, vidd, total längd etc. Eller för den som helt enkelt vill designa sin egen unika skjorta.

Vid en måttbeställning utgår man ifrån en vanlig färdig skjorta ifrån Barba antingen i vanlig standard vidd eller i deras smalare slim fit. Sedan görs justeringar utifrån denna skjorta på vidden, kragstorlek, ärmlängd, vidd och utseende på manchett samt total kroppslängd. Det finns vidare en rad olika kragar att välja på. Ett roligt tillval är den veckade axel som ibland kallas vattenfallsaxel eller skjortaxel, spalla camicia. Att utgå ifrån en vanlig skjorta som mastermodell brukar vara ganska bra jämfört med att ta måtten direkt på kunden med ett måttband då detta är väldigt beroende av hur skicklig personen som tar måtten är. Detta göra man ofta på helt skräddarsydda skjortor men då sys också allt som oftast en provskjorta upp. I fallet med en made-to-order får man bara ett försök att skapa en bra passform varför det blir bra att utgå ifrån en redan färdig modell.

Barba ebjuder en rad tyger att välja mellan och spänner ifrån Thomas Masons standardtyger till exklusiva Andersons. Valet av tyg styr priset som börjar på ca 1900 kr.

När ordern väl är skickad tar det cirka 6 veckor innan skjortan levereras till butiken.

Vi på Manolo har vid flera tillfällen använt oss av denna tjänst med ett gott resultat. Vid något tillfälle skall erkännas att Barba gjorde fel beträffande kragstorleken. Detta sköttes dock utan krångel och butiken skickade tillbaka skjortan som inom två veckor kom tillbaka med en ny krage som hade rätt storlek.

Det är svårt att ranka hur Barba förhåller sig till andra tillverkare i denna prisklass. Vi tycker att man skall ställa höga krav på produkten när priset trots allt är så pass högt. Det kan nog bli en livlig diskussion bland skjortkännare beträffande vem som är bäst men vi skulle ändå vilja placera Barba Napoli i samma kategori som Finamore Napoli, Truzzi och Borelli Napoli samt ett snäpp över exempelvis Alessandro Gherardi.

Barba Napoli - Made to order
Barba har ett med italienska mått ganska enkelt och tydligt beställningsformulär där butikspersonalen kan välja krage, rygg, tyg samt +/- i de olika måtten. Dessa formulär kan sedan sparas så att kunden nästa gång kan få samma goda passform eller enkelt kan förbättra resultatet till nästa köp.
Barba Napoli - Made to order
Provkragar från Barba. Företaget erbjuder flera versioner av cutaway och buttondown där modellen ”Dante” är den maffigaste.
Barba Napoli - Made to order
Barbas återförsäljare av Made to Order-tjänsten får en bred kollektion av tillgängliga tyger kunden kan välja mellan i olika prisklasser.
Barba Napoli - Made to order
Svag vattenfallsaxel som beror på det grunda ärmhålet och den något rymligare ärmen.
Barba Napoli - Made to order
Barba syr alla knapphål för hand precis som kragisättning och axelsömmar. Manschetterna är inte limmade utan har flytande mellanlägg.
Barba Napoli - Made to order
Undertecknad valde en mellanstor cutawaykrage med löstagbara kraglattor som fungerar bra i såväl uppknäppt tillstånd som till slips.
Barba Napoli - Made to order
Färdiga resultatet levereras i en klassisk låda.
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta