Bakgrund: Gucci

 |  Publicerad 2007-05-05 18:43  |  Lästid: 2 minuter

Bild 316070Likt de flesta av de stora anrika modehusen idag startade Gucci som en liten familjeägd hantverkare. Och sedvanligt blev de uppköpta och blev del av ett stort konglomerat som köper små hus i lösvikt och styr dem sedan med järnhand.

Guccio Gucci startade sin verksamhet i hemstaden Florens 1906 och hade lädervaror som specialitet. Hans främsta levebröd var hästsadlar – de sålde som smör i solsken, eftersom Gucci snabbt skaffat sig ett rykte som en sann hantverkare, med kvalité högst upp på priolistan.
Gucci expanderade verksamheten och slog upp portarna till ännu en butik – i Rom.
1947 lanserade Gucci ett väskhandtag i bambu, något som får räknas som märkets signaturvara än idag.
Strax därpå gick Guccio bort och ersattes av – ja, du gissade rätt – sonen Aldo, som styrde skeppet i rätt riktning och smällde upp butiker i New York, London och Paris.

I slutet av 60-talet breddade man verksamheten till Asien och öppnade butiker i Tokyo, Hongkong och Korea. Samtidigt skapades den numera klassiska GG-loggan (Guccio Guccis initialer, och vid sidan av Louis Vuittons monogram förmodligen den mest piratkopierade loggan idag) och det minst lika klassiska Flora-mönstret – konstant buret av Hollywoodikonen Grace Kelly, och den legendariska väskan Jackie O – döpt efter Jackie Kennedy.

1994 värvades amerikanen Tom Ford som creative director på Gucci och styrde upp och fick fart på företagets ready to wear-linje.
Några år senare utnämndes Gucci till ”Årets europeiska företag” och 1999 blev företaget grundpelare i konglomeratet Gucci Group, som bland annat har YSL, Balenciaga och Alexander McQueen i stallet idag.

Idag är Frida Giannini sedan ett par år tillbaka ansvarig för både dam- och herrlinjen hos Gucci. Givetvis är det fortfarande väskor, plånböcker och övriga accessoarer som är märkets främsta exportvaror. Men för de killar som har en förkärlek för lyxiga plagg och klär sig som en playboy kan nog herrlinjen vara något.

Tidigare Bakgrunder:

Prada
Raf Simons
Louis Vuitton
Dior
Yves Saint Laurent
Velour
Resteröds
Stone Island
Vailent
Antwerpen 6
Tretorn

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta