Bakgrund: Dior

 |  Publicerad 2007-04-11 13:42  |  Lästid: 2 minuter

Bild 316012Christian Dior föddes 1905 i Normandie som första av fem barn.
Trots att föräldrarna insisterade på att han skulle bli diplomat så ville Christian Dior annorlunda – han ville syssla med konst.
Med hjälp av ett litet startkapital från fadern öppnade Dior ett litet konstgalleri i Paris 1928, under premissen att familjens namn inte skulle synas i lokalen.
Efter en familjetragedi två år senare tvingades Dior lägga ner sitt galleri. Han började istället intressera sig för modebranschen och började livnära sig som skisstecknare åt olika Haute Couture-hus.

När han 1947 slog igenom med dunder och brak i eget namn, med visningen av den legendariska kollektionen som sedermera skulle döpas till ”The New Look”, var det inte många som visste vem den lilla flintskallige skräddaren var. Han var i dessa sammanhang dittills anonym, men skulle enligt många bana ny väg för Haute Couture-scenen. Andra menade (däribland Balenciaga och Coco Chanel) att det inte alls var någonting nyskapande med hans kreationer.
De som menade att det var nyskapande var de som fascinerades av de enorma mängder tyg som utgjorde skapelserna. Vissa klänningar hade så mycket tyg att totalvikten uppgick till över fyra kilo. För en vardagsklänning. En klänning för mer festliga tillfällen kunde inte sällan överstiga 30 kilo. Inget att dansa i, med andra ord.
Under de tio kommande åren dominerade Christian Dior Haute Couture-scenen, med två färgsprakande kollektioner varje år, tills han 1957, blott 52 år gammal, dog i en hjärtinfarkt.
Ny kreativ chef blev den unga, blott 21 år gamla, Yves Saint Laurent.

Inte mycket dittills för männen att hurra för. Dior hade på den här tiden och nästan ända fram till nutid inte mycket att komma med på den fronten. Några taffliga försök att göra herrkläder och en illa doftande violparfym i meritförteckningen. Det var inte förrän vid millennieskiftet, år 2000, när en viss man vid namn Hedi Slimane kontrakterats som ny creative director det började hända saker.

På samma sätt som Dior femtio år tidigare revolutionerade modevärlden med en helt ny look, skulle den före detta YSL-designern komma att revolutionera det stereotypa manliga modet. Hedis ”New Look”, om man kan ta sig friheten att kalla den det, bestod av unga, smala tonårspojkar i ohyggligt kroppsnära skurna silhuetter. Pojkarna – som enligt Hedi var minst lika viktiga som kläderna – handplockades givetvis och det de alla hade gemensamt var att de var underviktiga och bleka, till synes undernärda. Elaka (eller inte, beroende på hur man ser det) tungor gjorde gällande att Hedi delade ut stränga direktiv om att modellerna inte skulle vistas utomhus – i nödfall i sällskap av ett stort paraply – dagarna innan visningen.

För några dagar sedan tillkännagavs det – efter snart ett år av spekulationer – att Hedi Slimane slutar på Dior. Efter att under sju år ha mutat in en helt egen form av mode lämnar han modehuset. In som ersättare kommer Hedis tidigare assistent Kris van Assche, och Dior hoppas att få en ny inriktning på sin herrlinje. Frågan är bara om det blir en ny ”New Look”?

Tidigare bakgrunder:
Raf Simons
Prada
Louis Vuitton
Resteröds
Yves Saint Laurent
Velour
Stone Island
Vailent
Antwerpen 6

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta