Att vårda läderhandskarna

Vård av läderhandskar är ett ämne som behandlas ganska sällan. Kanske främst för att handskar inte kräver samma vård som exempelvis ett par skor vilka ständigt utsätts för vatten och snöslask. Men det finns en del tips som kan förlänga favorithandskarnas livslängd.

Olof Enckell  |  Publicerad 2010-12-06 10:53  |  Lästid: 2 minuter

Det kanske viktigaste är att låta handskarna vila på plant underlag i rumstemperatur efter användning. Absolut inte över ett element eller annan värmekälla, vilket riskerar att torka ut lädret.  Fläckar är bäst att försöka ta bort så fort de uppkommer med en fuktad trasa. Om inte det hjälper går det att tvätta handskarna i handfatet med ljummet vatten och tvål. Ta på dig handskarna på händerna och tvätta försiktigt som om du tvättar händerna. Det finns även speciellt handsktvättmedel som ofta går att beställa via utpräglade läderbutiker som Palmgrens i Stockholm. Viktigt är att varsamt krama vattnet ur handskarna och inte vrida handskarna

Många frågar om det går att använda någon form av läderkräm på handskar i nappa. Det finns speciell läderbalsam, bland annat från Hestra, som kan användas för att återfukta och ge handskarna visst skydd mot väta.  Men denna typ av balsam rekommenderas främst till sporthandskar i kraftigare läder. Tunnare läderkvalitéer som används till så kallade promenadhandskar för stadsmiljö kan inte absorbera denna typ av balsam utan riskerar då att bli flammiga och kladdiga.  När det kommer till mockahandskar undrar många om det går att impregnera dessa, vilket måste anses tveksamt. Man får helt enkelt leva med att mocka är lite känsligare.

Ett problem som många kan uppleva med handskar är att innerfodret slits ut. Inte minst foder i lyxigare och något känsligare ullkvalité som kashmir där exempelvis en vigselring lätt kan skava upp ett hål. Liksom handsktvättmedel finns det faktiskt handskfoder att köpa separat hos många handsk- och läderbutiker. Problemet är att få det insytt i handskarna och om du inte själv vill ta fram nål och tråd är det enda sättet att försöka charma ändringsskräddaren eller skomakaren att hjälpa dig.  

Källor: Hestra. Tack till Catharina Herre på Palmgrens och Niklas Magnusson på Hestra för tips.
Samtliga handskar från Palmgrens. Modellen i Peccarry-skinn kostar 1995 kr. De två övriga modellerna 550 kr.
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta