Att välja rätt skostorlek

Olof Enckell  |  Publicerad 2010-05-31 15:02  |  Lästid: 3 minuter
Bild 314115

Guide: Att hitta sin skostorlek är en djungel. Inte nog med att olika länder använder olika måttenheter – många tillverkare tycks dessutom ha sina egen uppfattning om hur man mäter. Manolo guidar i ämnet och ger tips på vad som är viktigt att tänka på för att välja rätt storlek.

Skons grundstorlek anger i regel längden på lästen, från topp till tå, som skon bygger på. Det finns även tillverkare som med sina storlekar syftar på en passande fotlängd för den aktuella skostorleken. Det borde ju vara samma sak tänker ni, men det finns studier som visar att olika tillverkare mäter sina läster på olika sätt. Likaså är det inte säkert att en välsittande skor bygger på en läst med samma längd som ens fot.


När det kommer till måttenheter bygger europeiska skostorlekar på Paris Point, där en storlek motsvarar 2/3 centimeter, cirka 6,66 mm. Det brittiska måttsystemet utgår liksom det amerikanska från Barleycorn, det vill säga längden av ett korn. En helstorlek i brittisk/amerikansk måttenhet motsvarar cirka 8,46 mm.

Eftersom den faktiska längden i millimeter varierar mellan olika måttenheter är det svårt att översätta exempelvis en brittisk skostorlek till en europeisk. En person i storlek 43 (eu) skulle rent teoretiskt sett kunna ha både 8,5 som 9 i brittisk storlek. Därför är många av de konverteringstabeller som finns inte helt exakta.

Bild 314116
Exempel på måttenheten för skostorlekar. En komplett tabell hittar ni här.
Att hitta skor med bra passform är dock långt ifrån uteslutande en fråga om att välja rätt storlek. Grundläggande är att hitta en sko med en passande läst som ger fötterna full rörelseförmåga utan att glappa. En riktlinje som ofta nämns är att det i skons tå skall finnas cirka 1 centimeters tomrum till tåspetsen. Spetsigare skor kan dock behöva lite längre avstånd. Överlag är det viktigt att tänka på att skorna inte klämmer åt, vilket riskerar att strypa blodcirkulationen i foten.

Det kan låta väldigt enkelt, men i praktiken är det betydligt svårare att hitta rätt. Och det enda riktiga rådet som finns är att prova så många olika modeller och tillverkare som möjligt. Testa gärna att gå upp eller gå ner en halv- eller helstorlek mot din ordinarie bara för att få att förstå skillnaden. Tyvärr är det väldigt lätt att vänja sig vid en felaktig passform. Tänk även på att många tillverkare använder olika läster för olika modeller, vilket kan behöva kompenseras med en mindre eller större storlek. Likaså spelar materialet och konstruktionen en viktig roll för passformen. Exempelvis upplevs mockaskor ofta som betydligt mjukare än vanliga läderditon. Samma sak gäller för skor med ofodrad konstruktion som blir generösare inuti jämfört med fodrade skor.


Kom ihåg att välsittande skor är långt ifrån uteslutande en fråga om stil. Att investera i ett par kvalitetsskor som fått vila på läst en längre tid ger inte bara ett snyggare yttre utan även bättre komfort för fötterna. Låt skoköpet ta dit och ställ krav på skobutiken.

Bild 314117
Skisser från franska Aubercy.

Magnus Ericson, grundare av Italigente och styrelseordförande för Skofabriken Kavat AB tipsar:
- Min erfarenhet är att många män köper för små skor. Det är viktigt att det finns full rörelsefrihet för foten i vilande form. Kom ihåg att fötterna sväller dagen. Mitt råd är därför att alltid testa skor efter en dag på jobbet då fötterna i regel har svällt som mest. Inte sällan skiljer det upp till en halv storlek beroende på när under dagen man mäter fötterna. Sedan är det viktigt att komma ihåg att själva modellen i hög utsträckning påverkar passformen. En snörskor kan du genom själva snörningen bättre anpassa efter fotens form än ett par loafers. Likaså lämnar skor med öppen snörning (derbys) mer utrymme än skor med sluten snörning (oxfords).

Dela på Facebook
Tweeta