Att välja parfym

Olof Enckell  |  Publicerad 2008-09-09 19:05  |  Lästid: 3 minuter
Bild 317321

Muskotnöt, bergamott eller persisk ambra? Att välja parfym framstår som kärnfysik i jämförelse mot att hitta en snygg höstblazer. Samtidigt rymmer dofterna en stor del av vår personlighet. Christian Hughes, delägare och grundare av Cow parfymeri, menar att ett lyckat val av parfym måste grunda sig i hängivelse.

Christian och Wenche Hughes startade Cow parfymeri 1999. Målet har sedan starten varit att erbjuda högkvalitativa produkter inom bland annat smink, doft och hudvård. På doftsidan återfinns välkända varumärken som Commes de Garçons, L’Artisan Parfumeur och uppmärksammade Byredo. Konceptet består idag av butiker på Mäster Samuelsgatan 9, NK Stockholm och Göteborg samt modevaruhuset Illum i Köpenhamn.


Christian talar med verklig entusiasm kring parfymer och menar att dofter är väsentligt för hur vi uppfattas.
- Jag brukar säga att man skall välja parfym med samma omsorg som man väljer kvinna. En riktigt bra parfym är en förälskelse. Den skall inte bara dofta gott. Den skall vara omöjlig att motstå.

Vad är då en lyckad doft?
- Idealet är att hitta en signaturdoft som människor förknippar med ens person och som man bär hela sitt liv. Men sanningen är att det är något få hittar. Jag har själv inte hittat den än utan har en garderob av dofter som jag varierar beroende på mitt humör och vilka kläder jag bär.

Vad bör en oinsatt person tänka på vid valet av parfym?
- Det är viktigt att välja en doft utifrån sin personlighet och inte efter vad som är trendigt. Anledning till att de dofter som idag uppfattas som tidlöst klassiska är för att de är riktigt bra. Dofter som är allt för trendbaserade blir väldigt snabbt passé.
- Dofter är väldigt bundna till personen. Många har säkert provat en väns parfym som de först tyckt ha luktat gott, men som inte alls passat en själv. Det är också det som är fascinerande med parfymer. Hur en identiskt doft kan upplevas på helt olika sätt beroende på vem som bär den. En väns svägerska har en parfym som hon använt sedan 80-talet och som egentligen luktar ganska gräsligt. Hon är nog den enda som passar i den vilket är ganska häftigt.

Christian förespråkar tidlösa dofter, men menar samtidigt att årstiden spelar en viktig roll.
- Under sommaren är vår hud något oljigare och utsöndrar starkare dofter. Det gör att tunga dofter lätt blir övermäktiga. Under vinterhalvåret och speciellt i storstadsmiljö finns det ganska få dofter. Då är tyngre toner betydligt bättre lämpade. Det är lite som vin. Väldigt få skulle dricka tunga Riojaviner under sommaren.


För den som ännu inte hittat sin personliga doft rekommenderar Christian att satsa på minst på två dofter.
- Många män använder en parfym tills den tar slut och köper sedan en ny. Mitt tips är att istället köpa en extra doft när den andra är halvfull. Då är det betydligt lättare att variera sig efter årstid och tillfälle.

Hur länge håller sig en parfym?
- En parfym som får stå mörkt och svalt klarar sig minst i tio år. Står den för varmt kan den oxidera och förlora doft betydligt snabbare. Ett tips för den som har många parfymer är att spara förpackningarna och förvara behållaren i dem.

Hur applicerar man bäst en parfym?
- Jag rekommenderar alltid att man använder en fuktighetskräm innan man applicerar parfymen. Alkoholen i parfymen har en uttorkande effekt vilket dessa krämer motverkar samtidigt som känslan blir något mildare. Det bästa är att använda parfymen där huden är som fetast som i nacken under håret. Överlag på ställen där huden är varm är bra. Då utvecklas dofterna extra bra.

Tre av Christians favoritparfymer:
Hinoki av Commes de Garçons för Monocle
Doftar enligt Christian kripsig vår med inslag av barrväxten cypress.


Bild 317322

Guerlain Vetiver
Klassisk doft där gräsarten Vetiver utgör parfymens baston tillsammans med tobak och tonkaböna. Parfymen rymmer även muskot, peppar, apelsin, bergamot och citron.

Bild 317323

L'Artisan Parfumeur Fou d'Absinthe
Fou d'Absinthe betyder galen i absint på svenska. Den högst tvivelaktiga spritdrycken utgör även grunden för doften.


Bild 317324
Dela på Facebook
Tweeta