Att välja hudvårdsprodukter

 |  Publicerad 2006-10-07 10:37  |  Lästid: 3 minuter

Bild 315395När vi testar produkter här på Manolo.se så säger det egentligen väldigt lite om hur produkten är för dig. Det som vi tycker är toppen behöver inte fungera alls och något som vi har sågat kanske är det enda du kan ha. Det beror på att huden är lika individuell som allt annat med dig. Därför passar kanske inte din favoritkräm din bästa kompis. Däremot är kanske din systers kräm den rätta för honom. De individuella skillnaderna mellan person och person är nämligen större än de likheter som finns inom könen. Det betyder alltså att man inte behöver bry sig ett dugg om en produkt råkar vara en ”for men” eller inte. Ofta är produkterna för män dessutom samma som de för kvinnor men i en annan, manligare, förpackning.

Så hur gör man då för att välja de rätta produkterna för just dig, och hur vet man att en produkt är fel?

Det första man ska göra är att ta reda på vilken hudtyp man har. Din hy är visserligen individuell, men detta ger dig en utgångspunkt att börja testa produkter utifrån. Titta i spegeln för att avgöra om du är osäker.

Man delar in i fyra olika hudtyper:

Torr hy
Din hy kan flagna på sina ställen och den känns torr och stram

Normal hy
Din hy är varken flagnar eller är blank eller fet. Annars är det inget normalt med den här hudtypen. Tvärt om är den rätt ovanlig.

Blandhy
Den absolut vanligaste hudtypen. Blank och fet i T-zonen (panna och näsa) och torr till normal på kinderna

Fet hy
Fet hy i hela ansiktet som lätt får finnar

Nu när du vet vilken hudtyp du har är det dags att börja hitta just de produkter som passar dig.

Det finns fyra sorters produkter som jag egentligen tycker att alla borde använda.

Varje morgon och kväll bör man använda en ansiktsrengöring, en ansiktskräm och en ögonkräm.
På kvällen är ditt ansikte fullt av smuts, även om du inte tycker att det syns. Föroreningar i luften blandar sig med fettet i ditt ansikte. Om man inte tar bort smutsen kan detta irritera din hud och och sätta igen porerna vilket leder till pormaskar och finnar.

När du sover gör sig kroppen av med gifter som man fått i sig under dagen. En stor del av dessa gifter svettas du ut och därför måste du tvätta dig på morgonen också.

När du har tvättat dig med en rengöringsprodukt har du tillsammans med smutsen tvättat bort mycket av den skyddande hinna som finns på huden. Därför måste man återföra den med en ansiktskräm. Detta är din viktigaste produkt och även den som är svårast att hitta rätt. I butiken kan de hjälpa dig att hitta de som passar din hudtyp, men inte den som passar just dig. Det är därför det finns provförpackningar. Och finns det inte en provförpackning kan man oftast få lite i en burk.

En sak är viktig att tänka på: att du har hittat en rengöringsprodukt som du gillar betyder inte att ansiktskrämen från samma serie funkar.

Ögonkrämen sätter man försiktigt under och vid sidan av ögonen (där sätter du inte ansiktskrämen). Även om man är ung är ögonkrämen bra. Den motverkar mörka ringar under ögonen och förebygger ”kråkfötter”, små rynkor vid sidan av ögonen. En bra ögonkräm kan till och med motverka kråkfötterna och få dem att synas mindre.

Någon eller några gånger i veckan bör man dessutom använda en ansiktsscrub. Den tar bort döda hudceller och ger lyster. Den får även din ansiktskräm att fungera bättre. Läs 5 frågor om scrub som vi skrivit tidigare för mer information.

Om en produkt gör din hy irriterad eller om du får mer pormaskar än tidigare ska du genast sluta använda den och testa något annat. Märker du däremot att du får finare hy med mer lyster är du på rätt spår.

I fortsättningen kommer vi att försöka ange vilken hudtyp produkterna vi testar passar till.

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta