Att sy en Eton-skjorta

Eton for Manolo: Nästa vecka kommer Eton och Manolos samarbetsskjorta ut i butik. Mer info om vart och när den kommer att säljas kommer inom kort. Innan dess tänkte vi fortsätta vår fördjupning i hur skjortan faktiskt har sytts. I dagens artikel har vi återigen besökt Etons skjortateljé i Gånghester utanför Borås.

Olof Enckell  |  Publicerad 2011-05-11 11:19  |  Lästid: 3 minuter

                                   

Efter att alla delar till skjortor skärts ut hängs dessa upp på en uppdelad galge som är upphängd på en produktionslina, programmerad att föra skjortan till en linje av olika stationer.

Själva sömnaden av skjortan består beroende på modell av cirka 40 olika moment med allt från ärmisättning till sömnad av knapphål. Nedan följer ett urval av alla steg.
Att fästa mellanläggen i skjortans krage och manschett kräver rätt temperatur och presstyrka. Är temperaturen för låg så riskerar mellanlägget att inte fästas ordentligt. Samtidigt kan en för hög temperatur efterlämna märken i tyget.

Den här speciella maskinen vänder skjortkragen och manschetter, som vändsytts, ut och in. Detta är en viktig process för att kragsnibbarna inte skall bli trubbiga.
Efter att kragen vänts ut och in kantstickas den tillsammans med manschetterna.
För att fästa skjortans fram- och bakstycke används en så kallad fällsöm som utåt sett endast ger en synlig sömm.
Skjortans ärmar sys ihop.
Kragen beskärs för att skapa en jämnare ytterkant.
Kragen fästs i skjortan.
Här fästs manschetterna i ärmarna.
Eton syr fast alla sina knappar på skaft, vilket är en liknande lösning som kavajtillverkare använder. Tekniken innebär att extratråd viras mellan skjortan och knappn för att ge bättre hållfasthet samt rörelseförmåga.
Knapphålen sys med mellan 150-170 stygn per knapphål.
Dela på Facebook
Tweeta