Att bära väst

Olof Enckell  |  Publicerad 2008-05-07 17:14  |  Lästid: 3 minuter
Bild 316972

Manlig korsett eller stilmässigt ställningstagande? Överstylad schlagertjärna eller Savile Row-ekiperad britt? Västen har många uttryck och inte minst varierade resultat. Vad är det då som skiljer en lyckad västkombination från en medioker?

Det finns flera sätt att bära väst, antingen som tredelad kostym eller som enskilt plagg. Att bära väst som en del av en tredelad kostym ställer höga krav på personens stilsäkerhet, och inte minst känsla för passform. Problemet med konfektionssydda västar är att de sällan motsvarar önskad längd och att det saknas extratyg för att justera dem hos skräddaren. Dessutom är utbudet av just tredelade kostymer väldigt magert bland herrekiperarna, vilket med största sannolikhet grundar sig i att västen ihop med en kostym ofta är alldeles för varmt att bära.

Ändå är en tredelad kostym sällsynt elegant, vilket bland annat Steve Mcqueen visar i The Thomas Crown Affair. Där syns Mcqueen i en ljusgrå glencheckrutig tredelad kostym som tillsammans med ett par sportiga solglasögon från Persol bildar en av filmhistoriens mest eleganta stilar. Just grått är tillsammans med mörkblått två snygga färger för den tredelade kostymen. Svart kan vara en lämplig färg för en mer modsinspirerad stil, men annars blir det lätt begravninsgentreprenör. Till sommaren är en khaki- eller sandfärgad linnekostym ett snyggt alternativ, som för tankarna mot en annan stildanade film The Great Gatsby med Robert Redford.

För den som sträver efter en något ledigare stil fungerar västen utmärkt till såväl jeans som chinos och kostymbyxa. Många har valt att förkasta västen efter plaggets mindre renässans för några år sedan. Som alltid är det lätt att tröttna på ett plagg när det blir missbrukat. Stil handlar dock till stor del om att kunna bortse från trender och dess konsekvenser för att hitta sina personliga favoriter i gardeorben. Många bär slips till väst, ett tips som blir något ledigare är att istället välja en sidenhalsduk. Likaså är bröstnäsduken en snygg detalj som lyfter helheten.

Två alternativ till västen är en ärmlös slipover eller en stickad väst. Dessa två passar lika bra till en enhetlig kostym som blazer och uddabyxa. Fördelen är att dessa som med fördel bärs i kontrasterande färg gör klädseln något ledigare samtidigt som de precis som västen gör övergången mellan skjortan och byxorna något mjukare. Slipovern har en tendens att bli väldigt mycket golf, men i rätt utförande är det en både praktisk och snygg kombination. Anamma gärna Ralph Laurens signum med mönsterrika slippovers under kavaj.

Bild 316973

Avslappnad kombination med väst. Väst Second Hand, Scarf Paul Smith, Väska Second Hand, skjorta och jeans Acne.

Bild 316974

Lantlivsromantik med Bridesheadinfluenser. Kavaj Second Hand, slipover Pringle of Scotland, skjorta Boggi, byxor och halsduk H&M.

Översta bilden: Tredelad ullkostym Second Hand, skjorta Corneliani, Slips Church’s, skor Italigente. Foto: Olof Enckell

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta