Andreas Weinås slutar på Manolo efter sju år

Andreas Weinås expertis på manligt och välskräddat mode har inspirerat hundratusentals läsare de senaste åren. Vi frågar vad han skall göra härnäst.

Redaktionen  |  Publicerad 2020-07-02 16:09  |  Lästid: 5 minuter

Du har arbetat med Manolo sedan 2013. Vad har varit bäst?

Bäst har i särklass varit möjligheten att arbeta dagligen med sitt största intresse, dvs skräddat herrmode. Att få träffa läsare, stilentusiaster och varumärkesrepresentanter från hela världen med samma intresse för kavajaxlar, skokonstruktion eller klockor har varit fantastiskt. Det kanske mest givande har varit utbytet med just läsare där feedback med såväl ris som ros bidragit till att forma Manolo till vad det har varit. En annan aspekt som varit väldigt intressant är att följa sin egen stil utvecklas parallellt med sajtens. Att se mindre trender komma och gå medan andra inslag blivit permanenta i min personliga stil. Rent arbetsmässigt har alla våra produktsamarbeten jag har ansvarat för och utvecklat varit den kanske roligaste delen. Något som jag kommer hänge mig åt än mer inom den närmsta framtiden.

Vår samarbetsbyxa med Ströms Man & Woman tillsammans med vår ofodrade loafer från Löf & Tung.

Manolo har en publik som verkligen uppskattar din nördighet kring välskräddat mode. Har det hjälpt?

Det är just vad jag har sett som Manolos största styrka i alla dessa år. En plattform för en kanske mer nischad del av herrmodet där hantverk, historia och kvalitet får lite mer fokus än bara ytan. Det har funnits plats för inslag av detta i t ex King men för de som verkligen brunnit för hantverk och skräddat har Manolo varit Sveriges i särklass största stilguide de senaste sex åren.

Recension av en skräddarsydd kavaj i tre delar.

Vilket råd tycks alla vilja ha men ingen följa?

Hahaha! Det skulle nog vara vilken slipsknut man bör välja. Jag tror det är den frågan jag svarat på flest gånger genom åren och svaret är och förblir detsamma: Four in Hand…alltid Four in Hand! Man behöver inte känna till eller kunna knyta fem olika slipsknutar. Man behöver bara behärska EN riktigt väl.

En enkel four in hand-knut passar alla kragar, i alla lägen.

Vilken typ av mix mellan traditionellt mode kontra fast fashion gillar du mest?

En av de aspekterna som drog mig till just traditionellt mode från första början är den hållbarhet det är förknippat med. Trendcykeln är på år snarare än månader och även produktionen präglas i regel av bättre villkor och arbetsmiljö än inom fast fashion. Med det sagt så har jag stor respekt för att mode och även ens personliga stil måste få utvecklas och förändras. Min har gjort så i allra högsta grad även om flera av de kostymer, byxor och skor som införskaffades för över fem år sedan fortfarande är favoriter i garderoben. Mycket handlar om att hitta grunden i sin stil för att sedan krydda den med allt från trender till detaljer. Allt man köper behöver inte vara handgjort eller dyrt men ofta har de plagg med just gedigen produktion och ibland ett högre pris hållit såväl kvalitets- som stilmässigt längre.

Skräddarsydd kavaj från 2015 tillverkad av florentinska Corcos som än i dag tillhör favoriterna.

Du känns närmast det italienska modet. Varför har det blivit så?

Jag tror det är en kombination av att det italienska modet har varit på tapeten i allmänhet de senaste tio år efter en längre dominans av brittisk stil, åtminstone här i Norden. Sen är italienskt skrädderi något som jag kommer väldigt väl överens med där silhuetten ofta blir lite mjukare och naturligare än den brittiska och känns avslappnad istället för formell eller stel. Jag skulle säga att kombinationen av det italienska snittet och hantverket samt den skandinaviska färgpaletten har dominerat min egen stil de senaste åren. På frågan vad stil är för mig brukar jag svara att det är ett sätt att uttrycka sin personlighet med och genom sin klädsel. Är man färgstark kommer man inte sällan lättare undan med en färgstark klädsel precis som om man är något mer återhållsam så kanske diskreta färger och snitt känns mer naturligt.

Stilideal däremot är ofta amerikanska skådespelare verksamma på 1960-talet. Vad fascinerar mest med dem?

Det är en väldigt bra fråga. Jag skulle säga att mycket av min fascination kring just stilikoner från 1960-talet kretsar kring att dessa män faktiskt till största del klädde sig själva. Det var innan Oscarsgalan blev en marknadsplats för vilket varumärke som kunde betala mest för att få en skådespelare att bära deras smokings. Ingenstans ser man vart Cary Grants kostymer kom ifrån och han blandade såväl konfektion som skräddarsytt men allt satt som det skulle. Någon gång på 1980-talet började skräddat mode handla mer om vem som gjort kavajen än hur den faktiskt satt och till stor del lever det kvar än idag. Under herrmodets gyllene årtionden (1930-1970) så fanns ofta en nedärvd kunskap kring hur man klär sig som idag kanske finns främst bland de som är extremt stilintresserade. Hur en kostym skall sitta, hur man knyter en slips eller hur man stryker en skjorta. Allt detta spelar in och ger trovärdighet där bäraren kommer uppfattas naturlig i sin klädsel. Du måste bära upp en kostym och inte låta den bära upp dig.

Cary Grant i filmen North by Northwest

Slutligen: Vad ska du göra nu?

Jag kommer fortsätta som skriva för King där jag delar med mig av tips och råd i mina sidor i tidningen men jag kommer framför allt lägga mer tid på med podcasten Gentlemanualen där jag tillsammans med Per Nilsson pratar om allt i livet som rör stil varje vecka. Framför allt ser jag fram emot att arbeta mer med kreativa designuppdrag så som produktutveckling och samarbetskollektioner. Har man t ex gillat de produktsamarbeten vi gjort tillsammans med olika företag här på Manolo genom åren så tycker jag man skall hålla utkik på min Instagram för det kommer dyka upp en rad spännande nyheter redan till hösten...

Med det vill jag passa på att från botten av mitt hjärta tacka alla som varit med att forma och skapa Manolo till vad det har varit. Alltifrån läsare till frilansskribenter samt varumärken och partners. Det har varit en fantastiskt rolig resa och hoppas det även har varit givande för er att följa.

Tills vi ses igen!

//Andreas Weinås

Vi på Egmont tackar Andreas Weinås för ett troget arbete med hög kvalitet för Manolo och ser fram emot fler tips i King framöver. 

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-11-29 09:41