Amerikanska ikoner

Olof Enckell  |  Publicerad 2008-04-23 18:42  |  Lästid: 2 minuter
Bild 316938

Med en rekordlåg dollar har en rad intressanta designers sökt sig över Atlanten. Det leder även till ett ökat intresse för landets stilikoner och sanna klassiker. Nedan följer därför fem exempel på amerikansk stil när den är som allra bäst.

Black Fleece by Brooks Brothers
Brooks Brothers och Thom Browne är båda två amerikanska stilbildande ikoner. Den förstnämnda representerar klassisk New England-stil i orginaltappning, medan den andra med sina galna siluetter återigen satt USA på kartan som modenation. Tillsammans bildar dessa en mycket intressant kombination där Brownes karismatiska design möter klassisk preppystil.

Bild 316939

Filson
Filson är lite av USA:s motsvarighet till brittiska Barbour. Företaget startade sin verksamhet 1897 med att förse lyckosökare under guldrushen med kläder. Idag förser Filson snarare stilmedvetna med sina tidlösa väskor.

Bild 316940

Alden Cordovan
Cordovanläder, som blivit något av Aldens signum. Dessutom har Alden bidragit med ursrpunget till tasselloafern.

Bild 316941

Alexander Orch
Slipsar i andra material än siden är något vi svenskar verkligen har mycket att lära oss av amerikanerna. New Yorkbaserade Alexander Olch har ett brett utbud som vid sidan av bomull bland annat även inkluderar seersucker, italiensk manchester och kashmir.

Bild 316942

Derrick Miller, Barker Black
Det går inte annat är beundra en man som i sitt val att bröstnäsduk utstrålar mer attityd än Sveriges samlade kändiselit. Som kreativ chef för anrika skomärket Barker Black och karriär hos Ralph Lauren har Derrick Miller tillsammans med sin lika oklanderligt klädda brorsa Kirk get den moderna gentlemannen ett sofistikerat och samtidigt rockigt utseende. Vouges artikel om hur Miller planerade klädseln inför sitt bröllop kan varmt rekommenderas.

Bild 316943
Foto: The Sartorialist

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta