6 x Svarta Oxfords

Idag tar vi en titt på en av skogarderobens mest klassiska modeller. Vi pratar om den svarta oxfordskon som under mer än ett sekel varit det självklara valet för kostymklädda män. Vi tittar på olika modeller i olika prisklass och går in på vad man bör tänka på när man köper sina första svarta oxfords.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2018-02-19 09:25  |  Lästid: 3 minuter
6 x Svarta Oxfords

De senaste år har den svarta oxfordskon hamnat i skymundan till förmån för bruna alternativ som totalt dominerat modebilden. Många av argumenten har handlat om hur vackert brunt skinn åldras samt hur mångsidigt alternativ det är till olik nyanser i byxor och kostymer. 

Allt detta är tveklöst sant men det finns fortfarande ett antal situationen och klädkombinationer där ett par svarta skor är oslagbart. Framför allt när det handlar om mörka kostymer i formella situationer där man ofta pratar om att skon skall vara i samma ton eller mörkare än byxan. En mellanbrun eller ljusbrun sko tenderar exempelvis att sticka ut väl mycket till en midnattsblå kostym precis som en svart sko kan göra till ett par ljusa chinos.

Utöver en mörk kostym tycker vi även att den svarta oxfordskon gör sig otroligt bra till monokroma och ljusa toner av grått. Tänk Cary Grant i ljusgrå Fresco-kostym med vit skjorta och mellangrå slips samt ett par välputsade svarta oxfords. 

Om man bortser från de mest konservativa alternativen av cap toes så finns det även en hel del semi-formella oxfords i svart. Modeller som Quarter-, Half- och Full Brogues gör sig alla utmärkta i svart även om vi i första hand skulle rekommendera en slät cap toe som första köp. 

Nackdelen kring att skorna inte utvecklar en patina likt bruna alternativ gör dem samtidigt enkla att underhålla. Investera i en svart skokräm med mycket pigment och återfuktande egenskaper (Saphir Medaille D`Or eller Burgul är bra alternativ) samt ev. en polish i samma nyans för såväl skydd och hög glans.

En aspekt som kan ändra skons karaktär avsevärt är dess läst. En svart oxford på rund respektive mejslad läst kan uppfattas som väldigt olika trots att de fyller samma formella krav. Här handlar det i första hand om personlig smak. 

 

John Lobb City II

 

6 x Svarta Oxfords
En av tidernas mest klassiska kostymskor. Modellen City II från John Lobb på den elegant runda 7000-lästen.

 

Saint Crispins522B

 

6 x Svarta Oxfords
Det aningen informellare alternativet än en slät oxford är en så kallad Quarter Brogue där endast sömmarna har ett perforerat broguemönster. Här från Saint Crispins på den runda Classic-lästen.

 

Edward Green Chelsea

6 x Svarta Oxfords
Klassiska Cap toes från Edward Green i modellen Chelsea som via Care of Carl finns med den tunna och praktiska R1-sulan i gummi. (även översta bilden)

 

Yohei FukudaTeal

 

 

6 x Svarta Oxfords
Svarta cap toe oxfords från världens kanske högst ansedda skomakare just nu: Yohei Fukuda. Fukudas specialitet är så kallade Balmorals och här ser vi den mest konservative tolkningen i svart kalvskinn på den mejslade 17-lästen.

 

Crockett & Jones – Alex

 

6 x Svarta Oxfords
Wholecuts i svart kalvskinn är ett elegant alternativ med sin strömlinjeformade silhuett och avsaknad av sömmar. Här från Crockett & Jones i modellen Alex.

 

Carlos Santos  10008

 

6 x Svarta Oxfords
Portugisiska Carlos Santos erbjuder en prisvärd Quarter Brogue i svart kalvskinn.
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta