6 x parfymtips

När det kommer till mycket annat inom mode och accessoarer lägger vi ner både hjärta och själ. Varför inte göra detsamma för att hitta den perfekta doften, vilket trots allt är är en del av en persons helhetsintryck. Därför har Manolo valt ut sex av de just nu intressantaste dofterna.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2012-08-14 16:07  |  Lästid: 4 minuter

Det ska sägas att just dofter är strängt individuellt och det som den ena gillar, förkastar den andre. Sagt och gjort påbörjades en omfattande marknadsundersökning och luktsinnet fick verkligen sitt. Denna process medförde att vi snubblade över ett antal intressanta dofter vi gärna delar med oss av och som med stor säkerhet kommer att tilltala många av er.

Utgångspunkten vid urvalet var ungefär samma som när det kommer till mode. Vi sorterade bort de största och vanligaste fabrikanterna där just hjärta och själ saknas. Vi uppmuntrar hantverk, kvalitet, tradition och nytänkande. Detta är ett axplock, dofta på.

  


Boellis –  Panama 1924

Detta är kanske den doft som attraherar Manolos sprezzaturas mest i vårt urval. 1924 flyttade Antonio Boellis till Napoli där han startade arbeta som barberare. Rörelsen drevs vidare av sonen Peppino i många år. Idag är det sonsönerna Michele och Antonio som håller fanan högt som tredje generationens barberare. Dessa två var också de som lyckades kommersialisera verksamheten genom att skapa några dofter, däribland Boellis Panama 1924. Denna doft med inslag av i huvudsak citrus men även vanilj och kryddig tobak utgör ett perfekt komplement till en klassisk napolitansk garderob.

  


Diptyque – Philosykos

Detta mindre kända franska parfymhus gör riktigt fina och annorlunda dofter. Firman grundades av tre vänner i Paris i början på 60-talet och sysslade till en början med tyger och inredning för att även växa till doftljus och slutligen en serie parfymer. Vi fastnade särskilt för deras fikondoft Philosykos som tagits fram av parfymören Olivia Giacobetti, samma kvinna som skapat doften för Hotel Costes nedan. Den påminner om gröna fikon och är en frisk fräsch doft med viss sötma. Man anar även en viss träighet. Som kuriösa är det favorit doften för en av bröderna Ovaida som vi berättat om tidigare.

 


Carthusia –  Io Capri

Capri, denna underbara ö, utanför Amalfikusten där Limoncello smakar lite bättre än vad den gör någon annanstans. Just känslan av det bekymmerslösa livet, La dolce vita, skulle kunna sammanfatta nästa doft, Io Capri från Carthusia. Det är en frisk, klassisk unisexdoft i en oerhört elegant flaska. Som en hyllning till gudinnan Io lät den romerska kejsaren Tiberius bygga Capris mest magnifika villa och gav den samma namn. Som nämnts är det en frisk doft med inslag av citrus, fikon och teblad.


Histoires de Parfumes – 1740 Maquis de Sade

Denna tillverkare är kanske den mest intressanta av alla vi presenterar här. Det är ett kreativt doftexperiment där man berättar historier om kända karaktärer och mytiska år. Serien är skapad av Gerald Ghislan som genom att arbete med de finaste insastsvarorna, stiliga förpackningar och genomtänkt kommunikation vill berätta en historia. På samma sätt som en bok kan berätta och förmedla känslor. De innehåller hela 15% koncentration vilket ger en kraftig och långlivad doft. Vår favorit, utan att tolka in för mycket i just detta val, är 1740 Marquis de Sade. Genom denna doft vill Ghislan berätta historien om den unga franska gentlemannen Donatien Alphonse Francois, mer känd som Marquis de Sade. Denna libertin och författare satt fängslad från tid till annan med anledning av att dåtidens moral tyckte att hans berättelser var för vågade. Doften är tung och träig med inslag av bland annat bergamott, patchouli, koriander, cederträ, läder och vanilj.


Hotel Costes – No 2

Vi skall inte sticka under stolen med att Hotel Costes är lite utav ett favorithotell för oss. Hela atmosfären är fantastisk. Allt ifrån rummen och servicen till hur restaurangen och gården utvecklas på kvällen till ett uteställe av rang men några av världens kanske bästa DJ:s. När de valde att släppa en parfym för ett par år sedan följdes det med spänning av världens modeelit. Det är dock deras andra doft med namnet No 2 som vi fallit för. Det är en unisex doft som skapats av den kända parfymören Olivia Giacobetti. Att den är cool och exklusiv och säljs en i en snygg svart bakelitflaska som gör sig riktigt bra i badrumsskåpet är en sak. Hur doftar den då? Att beskriva en doft är snudd på omöjligt men sammanfattningsvis kan man säga varm och lyxig. Den har inslag av bland annat tunisisk apelsinblomma, turkisk ros, kan och trä. En ganska praktisk doft då både han och hon kan dela på den och på detta sätt göra hushållsekonomin en tjänst.

 


Byredo – Sunday Cologne

Detta är den ultimata doften för den som vill ha något unikt och spännande från svenska Byredo som grundades 2006. Den sympatiska och välklädde, ofta i skräddarsydda AW Bauer-kostymer, ägaren Ben Gorham har tagit fram denna doft för och tillsammans med den hypade tidningen Fantastic Man. Från början hette doften just Fantastic Man men heter numera sedan en tid Sunday Cologne. Byredo är ett av världens kanske hetaste parfymhus just nu och säljs endast hos nog utvalda och exklusiva varuhus och butiker. Lite befriande att veta att grannen garanterat inte kommer att få den i sin taxfreepåse på planet från Kreta. Detta är en Eau de Parfum och den är av högre kvalitet än vad en Eau de Toilette är. Den innehåller helt enkelt mer parfym och doften sitter i längre. Sunday Cologne har en aromatisk citruskänsla. Den innehåller bland annat bergamott, stjärnanois, lavender, vetiver i en intressant kombination.

  

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta