5 x Vintage Rolex

I klockornas värld är det svårt att komma ifrån att Rolex är kung. Det är inte bara kronan i företagets logga men de faktum att det är ett av världens absolut starkaste varumärken oavsett bransch. Få klocktillverkare har lyckats med bedriften att kunna tilltala en så bred målgrupp och såväl inbitna samlare som nyrika lottovinnare har stor respekt för varumärket och dess produkter. I dagens inlägg skall vi titta på de modeller som genom rätt bärare, kvalitet och marknadsföring gjort företaget till vad det är idag.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2013-08-01 16:16  |  Lästid: 3 minuter

Rolex har på inget sätt varit ett dussinmärke genom historien men hade långt ifrån samma lyxstatus under 50- och 60-talet. Då låg man i framkant med att bygga det som så ofta benämns som ”tool watches” med ett specifikt syfte och ofta marknadsledande inom just detta. 

Genom historien har vi sett ikoniska modeller som Submariner, GMT Master, Daytona men även de mindre kända så som Milgauss, Sea Dweller och Explorer. Alla oavsett popularitet har varit designade för ett specifikt ändamål om det så rör sig om tidtagning, djupdykning eller grottklättring. 

Vi har valt att titta på våra fem favoriter ur företagets historia.

Rolex Submariner är en av företagets mest ikoniska och kända modeller här i form av referensen 5513 från 1960-talet. En referens som på bästa möjliga sätt personifierar Vintage Rolex. Matta målade tavlor med gulnade index, välvda plexiglas och en svagt blekt vridring. (hqmilton.com)
Rolex enda kronograf har genom historien hetat Daytona och var under långa perioder en svårsåld modell då den hade ett manuellt urverk och skruvad krona. Dock fick dessa modeller ett enormt uppsving i samband med Rolex släpp av den automatiska Daytonan i slutet av 1980-talet. Idag betingar ett exemplar av referensen 6263 på bilden minst 20 gånger vad den kostade under 70- och 80-talet. Modellen kom även med en ”exotisk” tavla som även kallas Paul Newman efter klockans legendariska bärare.
Rolex utvecklade under tidigt 1950-tal en specifik klocka för flygbolaget PanAm som möjliggjorde för piloterna att kunna hålla koll på två tidszoner genom en extra 24 timmarsvisare i kombination med den blå/röda vridring som indikerade natt och dag. Detta exemplar är ett ur den första generationen i referensen 6542 och kommer från toppsäljaren Eric Ku. (10pastten.com)
En modell som fick förvånansvärt lite kärlek genom åren var Rolex Milgauss. Utvecklad för att klara av platser med stark magnetism och användes bland annat av en rad forskare på CERN i Schweiz. Urverket omslöts av mjukt järn som skyddade klockan från att bli magnetiserad vilket påverkar gången kraftigt. Som med alla Rolexmodeller som sålt mediokert blev Milgaussen senare likt Daytonan ett eftertraktat samlarobjekt och för några år sedan släppte Rolex för första gången på många år en ny Milgauss i tre versioner.
Rolex absoluta flaggskepp under 60, 70 och 80-talen var den ikoniska modellen Day-Date. Modellen karaktäriserades av att den som första rolexmodell kunde visa både dag och datum på tavlan och fanns endast i ädelmetallerna vit, röd och gulguld samt platina. Modellen marknadsfördes ofta som en klocka för de som styr världen och fick satt på såväl direktörer som en rad presidenters handleder vilket tillsammans med den specifika länken gav modellen sitt smeknamn ”president”. (MatthewBaininc.com)
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta