5 x Gummisulor

Precis som vårsolen lockade fram ett inlägg om vårens solglasögon har helgens midvinterkyla och snöfallet under gårdagen i Stockholm dragit våra tankar åt ett praktiskt håll. Oavsett temperatur så går det inte komma ifrån att våren tenderar att innebära en signifikativ nederbörd vilket gör att vi idag tittar närmare på gummisulade kvalitetsskor.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2014-03-18 10:46  |  Lästid: 3 minuter

Istället för att välja den i vår mening lite tråkiga kompromissen att lägga slitsulor i gummi på sina fina ritsnedlagda lädersulor vill vi istället rekommendera att man för en del skor i skogarderoben väljer en fabrikstillverkad gummisula. Även om en ekbarksgarvad lädersula håller betydligt bättre än vad många verkar tro så går det inte att komma ifrån att gummisulor är det optimala valet när gatorna är kraftigt regndränkta gator eller fulla med snöslask. 

Så länge det rör sig om ren snö är egentligen inte lädersulor så hotade då denna är relativt ”torr” men då handlar det istället om att skorna riskerar att bli glashala. Vi har därför tittat närmare på en rad olika sorters gummisulor som passar för olika delar av säsongen och till olika underlag. 

 


5 x Gummisulor
En klassisk gummisula för ledigare skor är Commando-sulan. En kraftig traktorsula som ger ett grovt intryck och passar enligt oss bäst på kängor och under vintern när mönstret ger överlägset grepp i snö. Här i form av amerikanska Aldens klassiska Tanker Boot. (Leffot)
5 x Gummisulor
En av marknadens populäraste gummisulor från brittiska sultillverkaren Dainite. Modellen har kommit att förknippas så starkt med företaget att man ofta kallar den här typen av sula för Dainite även när den kommer från andra tillverkare. Här i en orange så kallad "brick sole". Ett perfekt val för en vårsko i mocka som ger ett lite ledigare uttryck. Här från Waverly & Brown som tillverkas i England och säljs exklusivt via Leffot i New York.
5 x Gummisulor
Även ett par eleganta loafers kan gynnas av en gummisula vid regnstänkta gator. Här från Justin FitzPatrick som har försett modellen Ravenna med en tunn och slät gummisula man nästan inte kan särskilja från läder utan att titta under.
5 x Gummisulor
En av de mest klassiska gummisulorna för de grisigaste vintermånaderna är Victorysulan. Den har utöver en vattentålighet även väldigt bra grepp i snö vilket gör det till ett utmärkt val för fritidsskor under vinterhalvåret. Här från Carmina i form av Skoaktiebolagets egen tolkning av en "Jumper Boot".
5 x Gummisulor
Motsatsen till de grövre sulorna är dessa superslanka och diskreta gummisulor som utan problem kan kombineras med släta oxfords för vinterhalvåret. Edward Green har tagit fram en egen version som de lät testa slitstyrkan i och fick ett minst sagt imponerande resultat på nästan 5 gånger högre tålighet än de klassiska Dainitesulorna. Då skall tilläggas att Dainite fortfarande är otroligt slitstarka och ofta klarar 5-10 år innan första omsulning.

Avslutningsvis vill vi säga att en slitsula i gummi självklart kan vara ett alternativ på en kvalitetssko på kort sikt. Vi rekommenderar dock alltid att man väntar med detta och njuter av skons kvalitetslädersula tills det börjar bli dags för omsulning. Om man då väljer att "spara" en helomsulning i läder genom att lägga en slitsula över ett år eller två är självklart upp till var och en. Samtidigt finns det fler aspekter än bara slitaget på yttersulan som kan bidra till behovet av en hel- eller halvsulning. Vi anser dock att känslan av att bära lädersula på torra gator och framför allt under vår, sommar och tidig höst går till stor del förlorad med slitsula. 

Genom att försöka välja modeller med en sula anpassad efter det klimat de väntas bäras i får man ofta ett klart trevligare resultat. Kängor med enkel lädersula i ett svenskt vinterklimat är kanske inte det optimala och många tillverkare erbjuder möjligheten att med ett mindre prispåslag göra Made to Order där kunden själv kan välja läder, sula och läst på de olika modellerna. 

 

Dela på Facebook
Tweeta