5 saker att tänka på – Matcha färger, material och mönster

Att matcha färger och mönster kan lätt bli en diskussion om rätt och fel vilket är precis motsatsen till vad vi vill syssla med. Att konsekvent förkasta gamla "sanningar" som att man inte får bära rött och orange, matcha rutor och ränder eller att man måste matcha exakta nyanser är inte bara oinspirerande men även begränsande. Vi vill därför idag lyfta fram en rad tankar och förslag på hur man kan tänka när man skall kombinera färger och mönster.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2013-10-15 08:55  |  Lästid: 4 minuter

1. Toner – Vilken färg en slips, skjorta eller kavaj har är egentligen oväsentligt om inte det harmoniserar med helheten. Att säga att brunt och blått är snyggt må vara en sanning här på Manolo men det handlar lika mycket om vilka toner av de bägge färger man väljer att kombinera. I en närmast midnattsblå kostym föredrar vi t ex mörkare toner av brunt som inte ger lika starka kontraster som cognacbrunt. 

2. Mönster – Mönster är långt ifrån det enklaste men fortfarande den kanske viktigaste delen för att ge liv till en klädsel. Man behöver inte övertänka matchandet av mönster men en grundtanke som är värd att nämna är att ju större mönster; ju lägre formalitet. Framför allt är det smakfullt att alltid lämna ett plagg till synes enfärgat. Det kan vara kostymen, skjortan, byxorna eller slipsen men ett kraftigt mönster i alla dessa plagg riskerar att ge ett väldigt rörigt intryck. Samtidigt rekommenderar vi att man alltid har minst ett plagg med ett tydligt mönster för att undvika ett allt för sterilt och stelt intryck. 

3. Strukturer – Ett annat ypperligt sätt att ge liv till sin klädsel är att kombinera olika strukturer i olika plagg. Genom att välja ett tyg med struktur så som flanell eller oxford kan man ge ett djup åt materialet även i enfärgat utförande. Även här kan man dra paralleler mellan formalitet och struktur där blanka, släta material främst förknippas med formella stunder. Exempel på detta kan vara en tunnare ullkostym, printad sidenslips, blankpolerade skinnskor etc. Grövre material som bomull, linne, tweed och flanell karaktäriseras snarare som semiformella eller avslappnade och passar perfekt tillsammans med t ex mockaskor och slipsar i råsilke eller kashmir. 

4. Färger – Det finns tusen och åter tusen stilregler som säger vilka färger man får och inte får bära tillsammans. Detta är väldigt ofta både förlegat och knappast applicerbart i alla fall. Samtidigt finns det vissa regler som uppkommit av en anledning. Att inte kombinera svart och brunt har snarare en historia i att när man bar svart var bruna skor alldeles för formellt. Idag finns inte alls samma formella koder i samhället men samtidigt kan vi tycka att harmonin mellan brunt och blått eller grått ofta är bättre än svart som riskerar att ge en väldigt stark konstrast. 

5. Kontraster – Kontraster fungerar åt flera håll. I vissa situationer vill man skapa dem för att bryta och så som en vit skjorta som bokstavligen fungerar till allt i garderoben. Men det finns även tillfällen när man gärna undviker dem. Ofta kan det vara fantastiskt snyggt att ha byxa och kavaj i samma ton men av olika färger snarare än att konstrastera dem för mycket. Tänk mörkgrå flanellbyxor och mörkblå kavaj samt ljusgrå flanellbyxor och beige kavaj. Ett annat exempel på kontrast vi ofta undviker är markant ljusare slips än skjorta eller ljus kostym till mörk skjorta. Detta riskerar att dra uppmärksamheten från helheten till specifika delar vilket sällan är vad man önskar. 

 

Viktigt att nämna är att detta är endast våra tankar om matchning och mönster och inga universella sanningar. Gillar man att kombinera kraftiga mönster eller bryta mot normer och bära svart och brunt så skall man självklart göra så. Det finns alltid undantag som bekräftar reglerna och det som är allra viktigast är att hitta vad som tilltalar just dig som bärare. 

 

5 saker att tänka på - Matcha färger, material och mönster
Ralph Laurens annonser för linjen POLO är välkända för att ofta kombinera mängder med mönster och färger i en och samma klädsel. Ofta väldigt inspirerande men kräver stor portion stilkänsla.
5 saker att tänka på - Matcha färger, material och mönster
Ett utmärkt exempel på när två olika färger kombineras i samma ton. Här i form av Giampaolo Alliata på Al Bazar. (The Sartorialist)
5 saker att tänka på - Matcha färger, material och mönster
Tre olika mönster kombinerat med en enfärgad bas i skjortan och färger som subtilt plockas upp snarare än övertydligt matchas. (Rose&Born)
5 saker att tänka på - Matcha färger, material och mönster
I den här gamla bilden tagen av Scott Schuman under Pitti Uomo ser man hur snyggt Ton i ton genom tröja, slips och kostym kan vara. Notera hur även skor går i en ljusare nyans snarare än att bryta av helt.
5 saker att tänka på - Matcha färger, material och mönster
Om man finner det svårt att bära vita byxor kan det vara en bra idé att välja en modell i benvitt samt kombinera dem med en ljusare brun ton framför t ex mörkblått.
5 saker att tänka på - Matcha färger, material och mönster
Raka motsatsen från Sartoria Partenopea. Här skapas en rad konstraster genom starka färger och mönster. Italiensk lekfullhet men inget för den försiktige.
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta