5 saker att tänka på – Byxans silhuett

En evig diskussion inom manligt mode är byxans silhuett och passform. Oavsett om man gillar en kort, smal och modern eller en lite mer klassisk vidd och längd finns det en rad saker som spelar in. Vi har valt ut fem aspekter som alla spelar in när man skall hitta rätt.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2013-10-23 11:55  |  Lästid: 4 minuter

Längden – Längden på byxorna varierar ständigt med modet och även det som ses som mest klassiskt eller tidlöst påverkas till viss del av rådande mode. Nuvarande mode har i flera säsonger präglats av en lite kortare silhuett som slutar strax över skon. Det finns generellt sett tre typer av byxlängder man pratar om. No Break: faller fritt utan bryt på skon, Half Break: faller med ett bryt på skon, Full Break: faller med fler än ett bryt på skon. Vi rekommenderar självklart en längd som faller dig som bärare bäst i smaken men föredrar själva No Break för ett skräddat intryck och rent fall. En kortare byxlängd kan ofta ge intrycket av en lite längre bärare. 

Fotvidd – Det är lätt att stirra sig blind på byxans längd men faktum är att vidden (framför allt vid foten) spelar minst lika stor roll. En grundprincip är att alltid låta vidden anpassas efter längden på byxan. En kortare byxa som slutar ovanför skon gör sig oftast bäst i en smalare fotvidd för att inte fladdra för mycket. För en mer klassisk längd som helt täcker strumporna eller bryter lätt på skon krävs automatiskt en lite vidare fotvidd. Sist men inte minst är det självklart viktigt att kombinera dessa mått efter hur man ser ut i kropp och skor. Har man stora eller framför allt långa skor kan 20cm framstå som 18cm så det är viktigt att inte stirra sig blind på exakta mått utan anpassa sig efter den egna kroppen. 

Pressveck – Oavsett om man gillar en smal fotvidd är ofta ett pressveck nyckeln till en smal silhuett. Paradoxalt nog ger ofta en vidare byxa i lårpartiet en smalare silhuett kombinerat med ett pressveck. Även om man gillar en smal passform bör den aldrig sitta åt så pass att pressvecken pressas ut i lår eller vad. Ett tips är att satsa på byxor med en plissering fram vilket ger just ökad vidd i lårpartiet. Detta kan fortfarande kombineras med en smalare fotvidd. 


Material - Byxans material spelar stor roll för fallet och karaktären. En byxa i bomull får en helt annan karaktär än motsvarande modell i tunn ull vilket gör att man inte alltid kan applicera samma exakta mått på byxor i olika material. En byxa med inslag av kashmir eller grövre ull har t ex svårare att hålla pressvecken än motsvarande i s130.

Midjehöjd - Även om modebilden tidigare fokuserat på en relativt låg midja på byxorna rekommenderar vi starkt att man vågar bära dem något högre. En låg midja kombinerat med kort byxlängd har nämligen en tendens att ge intrycket av oproportioneligt korta ben i förhållande till överkropp. En midja runt naveln är fortfarande för många väl högt men istället för att låta byxorna vila på höften är ofta en midja ett par cm under naveln att rekommendera. 

5 saker att tänka på - Byxans silhuett
En kortare tolkning av byxa från Gant Rugger som föredömligt även har en smalare fotvidd och ett markant slag nertill.
5 saker att tänka på - Byxans silhuett
Den enligt oss mest mångsidiga och perfekt byxsilhuetten. Byxor som når skons kant för ett rent fall med något högre midja och smal passform. Här från Incotex hos Mr Porter.
5 saker att tänka på - Byxans silhuett
Små plisseringar ger mer volym i låret på byxan. Här i form av ett par mellangrå flanellbyxor från Incotex hos den eminenta butiken Frans Boone.
5 saker att tänka på - Byxans silhuett
Luciano Barbera; en av de starkaste förgrundsfigurerna för klassiskt italienskt mode skall ha sagt på frågan om byxlängd; "Jag vill inte se dina strumpor men gärna hela din sko".
5 saker att tänka på - Byxans silhuett
Luca Rubinacci är en annan klassisk Pitti Uomo-ikon och arvinge till det anrika skrädderiet Rubinacci. Luca visar vid flera tillfällen exempel på vidare byxben utan att förlora den skräddarsydda känslan.
5 saker att tänka på - Byxans silhuett
En mer extrem tolkning från mannen som får tillskrivas som grundare till den korta kostymbyxan; Thom Browne.

Översta bilden - Luca Rubinacci fotograferad av The Sartorialist. 

Dela på Facebook
Tweeta