5 saker att tänka på – Bröstnäsduken

Bröstnäsduken har på mindre en ett decennium gått från mer eller mindre obefintlig till en självklar detalj hos varje stilsäker kavajbärare. Vi tycker en bröstnäsduk är ett av de bästa sätt att ge sin klädsel en personlig prägel samt få in liv och färg även i en mer formell klädsel. Därför ville vi nämna fem saker man bör tänka på när man skall inhandla eller bära bröstnäsduk.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2013-10-03 12:14  |  Lästid: 3 minuter

1. Vitt är aldrig fel – Det kan låta förenklat men faktum är att det finns inget alternativ som är mer mångsidigt och användbart än en bröstnäsduk i vitt. Dock finns det mängder med alternativ och vi rekommenderar främst en modell i linne eller bomull som har en struktur och håller sig på plats i bröstfickan.

2. Kraftigt mönstrat är oftast mer lättburet än enfärgat – Något paradoxalt kan tyckas men faktum är att en kraftigt mönstrad näsduk med många färger ofta är mindre iögonfallande och harmoniserar bättre med en kavaj/kostym än ett enfärgat alternativ. 

3. Titta på kanterna – En kvalitetsnäsduk karaktäriseras av relativt få saker. Ett fint material, bra storlek och framför allt; rullade kanter. Detta må tyckas vara en petitess men det är otroligt mycket snyggare är platta, maskinsydda kanter. Dock finns idag många tillverkare som har möjligheten att göra rullade kanter med speciella maskiner vilket kan hålla ner priset.

4. Tänk helhet snarare än direkt matchning – Den smakfullaste tolkningen av bröstnäsduken är den när man som bärare väljer ett material, mönster och färger som harmoniserar med den övriga klädseln. Att matcha exakt med strumpor, slips eller kan lätt bli iögonfallande och ta fokus från helheten men i en näsduk med flera nyanser och färger kan man lättare plocka upp subtila detaljer. 

5. Storleken har betydelse – Den gamla klyschan är en sanning när det kommer till bröstnäsdukar. Beroende på vilket material näsduken är tillverkad i kommer storleken på den vara avgörande. Ett grövre material som ull, linne eller bomull tar större plats och kan behöva vara något mindre för att smakfullt få plats i bröstfickan. Silke/siden däremot har motsats effekt och kan lätt glida ner i bröstfickan om man näsduken är för liten. Målet är att ha en näsduk som varken trycker ut bröstet på kavajen eller faller ner i bröstfickan när man går. 

 

 

5 saker att tänka på - Bröstnäsduken
En vit näsduk i linne med handrullade kanter är rätt i alla lägen. Om man bara tänker äga en näsduk vore detta vägen att gå. Här i från Sam Hober.
5 saker att tänka på - Bröstnäsduken
En näsduk i ull och silke kan göras både tunn och med struktur matt lyster samt håller sig ofta på plats bättre i bröstfickan. Här från Drake´s hos Mr Porter.
5 saker att tänka på - Bröstnäsduken
Rubinacci från Neapel gör kanske världens vackraste näsdukar. Lite av storheten utöver den fina silkeskvaliteten är hur deras motiv möjliggör för många nyanser att synas i bröstfickan.
5 saker att tänka på - Bröstnäsduken
5 saker att tänka på - Bröstnäsduken
Svenska Amanda Christensen gör fina näsdukar med maskinrullade kanter för ett rimligt pris.
5 saker att tänka på - Bröstnäsduken
Vill man ha mer liv i den vita näsduken kan man välja en med en diskret kant i avstickande färg. (Gentlemensgazette.com)

Översta bilden kommer från Drake´s inspirerande blogg Drake´s Diary.

 

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta