5 favoriter från Bukowskis Important Watches

Imorgon går Bukowskis premiumauktion för klockor av stapeln. Den heter Important Watches och för vårens version av den prestigefulla auktionen hittar vi en rad riktigt spännande objekt. Vi har valt ut några personliga favoriter från företagets katalog.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2019-04-08 08:32  |  Lästid: 3 minuter
5 favoriter från Bukowskis Important Watches

Vi går nu på allvar in i auktionshusens mest hektiska tid. Under april och maj samt oktober och november brukar de största auktionshusen i såväl Sverige som internationellt lägga sina premiumaktioner inom just klockor. 

Ur Bukowskis Important Watches är det vintage i allmänhet och stålsport i synnerhet som sticker ut. Vi har tittat närmare på katalogen i helhet och hittat en handfull favoriter. 

 Omega, Speedmaster Ref. CK2915-2

Est. 1 200 000 kr

Auktionens värsting är tveklöst den första generationen av Omegas legedariska modell Speedmaster. Dessa tidiga exemplar har länge legat förhållandevis lågt i pris jämfört med de betydligt vanligare Rolex ”Paul Newmans” . De senaste åren har dock intresset för dessa tidiga Speedmasters ökat lavinartat och priserna är inte sällan över miljonen likt i detta fall. 

 

5 favoriter från Bukowskis Important Watches
Omega, Speedmaster ref. CK2915-2 från ca 1958

 

Audemars Piguet, Royal Oak ref. 14486BA

Est. 100 000 kr

Gerald Gentas mästerverk Royal Oak är enligt oss en av de viktigaste och mest ikoniska modellerna i klockindustrins historia då den räddade det anrika företaget från ruinens brant men också banade väg för ett helt nytt klocksegment. Många förknippar modellen med stål men den gör sig (särskilt i det här skicket) alldeles utmärkt även i helguld med grafitgrå urtavla. Modellen är aningen mindre och mäter 36 mm vilket gör den bärbar för såväl herr som dam. 

 

5 favoriter från Bukowskis Important Watches
Audemars Piguet, Royal Oak ref. 14486BA från 1988

 

Patek Philippe, Aquanaut ref. 5165A

Est. 180 000 kr

En av dagens populäraste modeller från Patek Philippe är deras sportklocka Aquanaut. När modellen lanserades 1996 var den företagets första med gummiband och en utveckling av Gerald Gentas andra ikon; Nautilus från 1976. Just referens 5165A är en så kallad transitional-modell på 38 mm som endast producerades under en väldigt kort period vilket gör den extra intressant för samlare. 

 

5 favoriter från Bukowskis Important Watches
Patek Philippe, Aquanuat ref. 5165A från 2008

 

Rolex, Milgauss ref. 1019

Est. 250 000 kr

En av Rolex mest diskreta samlarklockor genom tiderna är nog ändå deras Milgauss-serie. En klocka specifikt framtagen för ett syfte och närmare bestämt för att klara av miljöer med hög magnetism. Ett så specifikt inriktningsområde kombinerat med en ganska diskret design gjorde klockorna relativt svårsålda och idag mycket sällsynta. Storleken på 38 mm och den perfekta svarta tavlan med röd text summerar vintage Rolex när det är som bäst. 

 

5 favoriter från Bukowskis Important Watches
Rolex, Milgauss ref. 1019 från 1986 (även översta bilden)

 

Universal Geneve, Compur

Est. 10 000 kr

Avslutningsvis vill vi slå ett slag för en klocka i ett lite mer överkomligt prissegment. Det är från anrika Universal Geneve och rör sig om en kronograf med dubbla register i guld från 1940-talet. En alldeles utmärkt klocka såväl mekansiskt som stilmässigt där man får en vacker patina kombinerat med en manuell kaliber. Storleken på 34,5 mm avskräcker med säkerhet en del bud men för män med något mer blygsamma handleder är det ett väldigt intressant alternativ. 

 

5 favoriter från Bukowskis Important Watches
Universal Geneve, Compur från ca 1940.
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta