10 x Portföljer

Det mest klassiska alternativet av väska för den välskräddade mannen är tveklöst Portföljen. I svart kalvskinn, brun alligator eller kanske slitstark kanvas; Portföljer kan se ut på många sätt. Vi har tittat närmare på marknaden och valt ut 10 favoriter i olika prisklasser.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2014-10-08 09:15  |  Lästid: 3 minuter

Portföljer kännetecknas främst av att de har ett lock som stängs med ett eller två spännen på väskans framsida. Strukturen kan precis som en kavaj vara mer eller mindre uppbyggd och modellerna finns i mängder av olika storlekar. Generellt kan man säga att ju mer strukturerad och uppbyggd modellen är, ju formellare intryck kommer den ge. Arbetar man i mörk kostym och bär svarta skor största delen av tiden är en svart portfölj ett utmärkt och stilrent alternativ. Föredrar man istället ett något ledigare alternativ öppnar portföljer i bruna nyanser av kalv för fantastisk patina över tid. 

Ofta är de allra främsta alternativen ganska enfärgade i nyskick. Detta beror på att det ofta rör sig om anilinfärgade skinn och inte handfärgad crust som syns hos många skotillverkare. Självklart finns detta också men över tid utvecklar även anilinfärgat skinn en fantastisk patina. 

Framför allt toner av ljusbrunt, tan och chestnut som kan mörkna genom sol, användning och vårdande produkter.

Till skillnad från skor rekommenderar vi inte en pigmenterad kräm utan snarare en vårdande neutral produkt som kan appliceras någon gång om året för att inte skinnet skall torka ut. För vardaglig vård rekommenderar vi att man borstar eller torkar av portföljen med en skoborste eller fuktig trasa med jämna mellanrum för att hålla skinnet fritt från smuts och damm.

 

 

10 x Portföljer
Svart portfölj från lyxiga Valextra i gross grain-skinn. (mrporter.com)
10 x Portföljer
Amerikanska Frank Clegg erbjuder några av marknadens finaste väskor med otroligt djup i skinnet. (frankcleggleatherworks.com)
10 x Portföljer
Brittiska Mulberry i form av sin klassiker Walter med dubbla spännen. (mulberry.com)
10 x Portföljer
En lite annorlunda nyans i form av mörkgrått grainskinn från Alfred Dunhill. (mrporter.com)
10 x Portföljer
Ett priskänsligt alternativ från svenska Sandqvist är portföljen ANE som även kan bäras som ryggsäck. (sandqvist.net)
10 x Portföljer
Italienska Felisi gör mer än funktionella väskor i nylon och kanvas. Här ett exklusivt val i premiumskinn. Även översta bilden. (felisibagsandbelts.it)
10 x Portföljer
Svenska Palmgrens är ett av de mest prisvärda alternativen på marknaden med lång historik av väskproduktion. (palmgrens.se)
10 x Portföljer
Ungerska Laszlo Vass är mest kända för sina handsydda skor men de producerar även väskor i samma höga skinnkvalitet till mycket förmånliga priser. (vass-cipo.hu)
10 x Portföljer
Anrika brittiska Swaine Adeney & Brigg är lite av portföljvärldens Rolls Royce. Fantastisk kvalitet och en investering för livet. (swaineadeneybrigg.com)
10 x Portföljer
Franska skoeleganten Berluti applicerar samma handmålade finish på sina portföljer som skor. (berluti.com)
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta