10 x Höstbrogues

Det är få skomodeller som känns mer rätt för hösten än ett par grövre brogues. Brogues är dock ett väldigt brett begrepp då de egentligen räcker att de har en perforering i skons ovanskinn. Det finns quarter, semi och full brogues och oavsett hur mycket broguemönstring man föredrar finns det klara fördelar man bör känna till när man väljer en sko för hösten. Vi har idag valt att välja ut 10 modeller som passar extra bra för just höstsäsongen.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2014-08-26 11:19  |  Lästid: 3 minuter

När man skall investera i en höstanpassad sko finns det ett par egenskaper vi skulle rekommendera att man tittar efter i första hand. Först och främst är det värt att reflektera över att vi faktiskt lever i ett land och klimat med oroväckande stor mängd nederbörd vilket rimmar mindre väl med lädersulor. 

Istället för att lägga en slitsula på lädret rekommenderar vi ett rejäl fabrikssula i gummi med både bättre grepp och motstånd vid en regnig höst. 

När det kommer till ovanskinnet är mocka betydligt mer lättskött än många tror och med god impregnering klarar den sig bra i ur och skur. Dock är ett grainskinn eller slätt kalvskinn ofta det bästa valet då det ofta bara blir snyggare med tiden. Med grundläggande vård klarar de väta utmärkt och detta kan t om snabba på skinnets skiftningar. 

Färgmässigt är det såklart en ren smaksak men vi rekommenderar ett brett spektra av bruna nyanser. Tänk på att övriga plagg skall fungera tillsammans med skorna och en mörkare ton ofta ger ett formellare intryck. 

Fokus i dagens artikel ligger på något ledigare modeller till en fritidsklädsel och kombineras bäst med flanellbyxor, råjeans eller byxor i mollskinn och manchester. 

10 x Höstbrogues
En rustik höst är inte komplett utan ett par grövre brogues. Church´s Grafton är bland de bästa i den kategorin. Välj med fördel versionen i Walnut Calf framför de tråkiga Polished Binder-skinnen. (herringshoes.co.uk)
10 x Höstbrogues
Edward Greens motsvarighet heter Ullswater och ses här i ett MTO utförande med tåligt grainskinn och Dainitesula. (leffot.com)
10 x Höstbrogues
Ett lite billigare alternativ i samma stil som ovan nämnda kommer från brittiska skobutiken Herringshoes. Modellen heter Canning och är en derby brogue med stormrand och gummisula. (herringshoes.co.uk)
10 x Höstbrogues
Alfred Sargent har anammat den amerikanska klassikern Longwings i sin modell Stepney ur Exclusive-serien. (alfredsargent.co.uk)
10 x Höstbrogues
Justin FitzPatrick har sin egen tolkning i modellen Northgate. Här med en tunn gummisula som ger ett elegantare intryck än t ex Dainite. (jfitzpatrickfootwear.com)
10 x Höstbrogues
Meermin erbjuder det prisvänligaste alternativet. (meermin.es)
10 x Höstbrogues
Något elegantare tolkning från John Lobb i form av modellen Darby II. Perfekt för tidig höst men skulle göra sig optimalt med en enkel Dainitesula för ökad bärbarhet i t ex regnväder.
10 x Höstbrogues
Det blir lätt vansinnigt mycket brunt i dessa artiklar och åtminstone ett par svarta brogues är inte för mycket begärt. Här från Loake 1880 i modellen Chester. (loake.se)
10 x Höstbrogues
Carmina har vuxit fram som kanske mest sko för pengarna de senaste åren. Här i form av Longwingmodellen 532 på Detroitlästen. (skoaktiebolaget.se)
10 x Höstbrogues
Crockett&Jones lanserar en ny modell för hösten i form av Cheviot II i Cordovanskinn. Ett välkommet inslag i tillverkarens utbud.
(crockettandjones.com)
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta