10 snygga rockar för hösten

För några veckor sedan fick ni tips här på Manolo om höstens snyggaste regnrockar men i takt med att temperaturen sjunker behöver man definitivt något varmare ytterplagg. Vi har valt ut säsongens 10 snyggaste rockar och vad man bör tänka på när man köper just detta stilfulla plagg.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2015-10-20 08:18  |  Lästid: 4 minuter
10 snygga rockar för hösten

Om vi börjar med materialet så bör en ytterrock i första hand vara funktionell och faktiskt hålla värmen. Det innebär att man till skillnad från kavajer som skall bäras inne på uppvärmda kontor med gott samvete kan satsa på en riktigt grov ullkvalitet. Ull är ett fantastiskt material för rockar då det beroende på hur vävteknik och finishering kan kännas både väldigt elegant som ledigt rustikt.

Om man skall måttsy eller skräddarsy en rock för den kallaste perioden av vinterhalvåret skulle vi rekommendera att man väljer ett material på åtminstone en bit över 600gr/m. Kommer man upp emot 1kg/m finns risk att plagget känns närmast skottsäkert och även om det håller värmen kan det bli väldigt otympligt. 

I mönsterväg finns det en rad klassiska alternativ där fiskben och twill är de kanske allra finaste. Då ytterrocken är ett så pass stort plagg som dessutom kommer bäras dagligen under en viss period finns det en poäng i att välja något lite mer avskalat i mönsterväg som passar till mycket i garderoben. 

Även i färgväg är detta ett utmärkt tänk. Få färger och nyanser är mer mångsidigt och användbart för en ytterrock än mörkblått. Det ser bra ut tillsammans med jeans, chinos, flanellbyxor eller över affärskostymen. Mörkblått är även en ganska förlåtande färg mot en vinterblek hy där exempelvis kamel och ljusa toner av beige kan vara svårare. De sistnämnda är dock fantastiskt vackra om man har lite färg kvar från semestern och passar också bra med mycket i den övriga garderben.

Modellmässigt väljer man med fördel efter hur ens smak och vardag ser ut. Bär man kostym eller kavaj majoriteten av dagarna är en mer klassisk paletå bland det snyggaste som finns medan en kortare peacoat ofta passar perfekt för ledigare stunder. Bägge dessa modellers formalitetsnivå avgörs såklart i slutändan av färg, mönster och struktur. 

Vår högst personliga uppfattning är att ytterrockar gör sig än bättre i dubbelknäppt utförande då de blir något varmare och känns mer klädda än de enkelknäppta. Detta är självklart upp till var och en att avgöra.

Cesare Attolini

10 snygga rockar för hösten
Säsongens snyggaste Peacoat är i 100% kashmir och kommer från neapolitanska Cesare Attolini. (även översta bilden)

 

Orazio Luciano

10 snygga rockar för hösten
Enkelknäppt klassiskt mörkblå paletå från en annan neapolitan av högsta kvalitet nämligen Orazio Luciano eller La Vera Sartoria Napoletana som de även kallas.

 

Tom Ford

10 snygga rockar för hösten
Dubbelknäppt pipitamönstrad rock från Tom Ford i klassiskt ”salt & pepper”-utförande.

 

Freeman Sporting Club

10 snygga rockar för hösten
Amerikanska Freeman Sporting Club kombinerar riktigt fin estetik med överkomliga priser. Här i en grå/brun rock i Donegaltweed.

 

Herno

10 snygga rockar för hösten
Brun paletå från Herno med en värmande dunkrage som skyddar halsen vid riktigt låga temperaturer.

 

Morris Heritage

10 snygga rockar för hösten
En riktigt fin brun/beige peacoat från svenska Morris Heritage i grov ull.

 

Luigi Bianchi Mantova

10 snygga rockar för hösten
En så kallad Polo Coat från Luigi Bianchi Mantova (premiumlinjen från Lubiam) i 100% Kashmir.

 

Suitsupply

10 snygga rockar för hösten
Branschens kanske mest prisvärda rockar kommer från Suitsupply. Här i ett ljusbrunt fiskbensmönstrat utförande i ull från Carlo Barbera.

 

Boglioli

10 snygga rockar för hösten
Dubbelknäppt marinblå rock med maffiga slag från Boglioli.

 

Lardini

 

10 snygga rockar för hösten
Klassisk kamelrock i dubbelknäppt utförande från Lardini.
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta