10 klassiska klockor till Smokingen

Idag tittar vi på en av de accessoarer som kan höja Smokingen till en ytterligare nivå. En elegant och avskalad smokingklocka är tillsammans med manschettknapparna en av få accessoarer som hör hemma tillsammans med mannens elegantaste plagg.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2015-12-30 10:41  |  Lästid: 4 minuter
10 klassiska klockor till Smokingen

Klädkoden Smoking begränsar inslagen av personliga val mer än exempelvis Kavaj och Mörk Kostym men öppnar fortfarande för ett par detaljer där man kan sticka ut på ett positivt sätt. 

Det finns en missuppfattning kring att man till klädkoden Smoking inte skall bära armbandsur vilket inte stämmer. Det är till klädkoden Frack eller Högtidsdräkt som man enligt traditionen bör lämna armbandsur hemma.

Även om rätt klocka kan höja Smokingen till nya höjder är det precis som med flugan, skjortan och skorna inte vilken modell som helst som passar. Klockan skall självklart harmonisera med resten av klädseln på ett elegant och diskret sätt. Satsa på en modell med svart läder eller alligatorband med en återhållsam storlek. Smokingklockor kan vara i såväl gul eller roséguld som vitmetall. Ett stilmässigt tips kan vara att matcha nyansen i klockans metall med manschettknapparna för ett enhetligt intryck. 

Vi har valt ut 5 favoritmodeller som alla slinker under en dubbel manschett. 

Longines (ref. L4.778.8.12.0)

 

 

10 klassiska klockor till Smokingen
En elegant lövtunn och automatisk smokingklocka från schweiziska Longines i 18k roséguld.

 

Jaeger-LeCoultre (ref. Q1368470)

 

10 klassiska klockor till Smokingen
Jaeger LeCoultre har en fantastisk Master-serie med tunna kostymklockor där vi fastnade för modellen med månfas på 39mm. Diskret och elegant med svart tavla och alligatorband samt boett i rostfritt stål.

 

Patek Philippe (ref. 5196P-001)

 

10 klassiska klockor till Smokingen
Patek Philippes klassiska Calatrava-serie startade med ref. 96 och idag har man den moderna tolkningen i form av 5196. Med en lite större storlek än originalet på 37mm och ett manuellt urverk är det en av Pateks mest ikoniska modeller. Vår favorit är modellen i platina med Breguetindex.

 

A. Lange & Söhne (ref. 235.026)

10 klassiska klockor till Smokingen
A. Lange & Söhne må vara tyskt men deras kvalitet konkurrerar tveklöst med de allra främsta från Schweiz. Vår favorit är den eleganta 1815-serien som för något år sedan fick ett tillskott i form av den något mindre modellen på 38.5mm. Perfekt för en elegant men fortfarande modern känsla till såväl smoking som kostym.

 

Ralph Lauren (ref. 49673066)

10 klassiska klockor till Smokingen
När Ralph Lauren väl bestämde sig för att lansera en klocklinje gjorde han det till 100%. Urverken kommer från några av de främsta tillverkarna i branschen (Piaget i detta fall) och modellen 867 Square som vi valt ut är en klassisk Art Deco-design.

 

Breguet (ref. 5140BB/12/9W6)

 

10 klassiska klockor till Smokingen
Breguets Classique med ett elegant midnattsblått alligatorband och silverfärgad Guilloché-tavla är ett supersofistikerat val till smokingen.

 

Cartier (ref. W5200004)

 

10 klassiska klockor till Smokingen
Cartiers klassiker Tank är lika elegant som tidlös och kännetecknas av sin fyrkantiga form och romerska siffror. Vi gillar modellen ”Solo” bäst. Här i den större storleken i guld med svart band.

 

Blancpain (ref. 6263-1127-55)

 

10 klassiska klockor till Smokingen
Blancpain är främst förknippade med dykarklockan Fifty Fathoms men har även en rad eleganta modeller i utbudet. Här i form av Quantième Complet som är en trippelkalender i stål på 37.6mm.

 

Vacheron Constantin (ref. 81180/000P-9539)

 

10 klassiska klockor till Smokingen
Vacheron Constantins serie Patrimony tillhör deras mest klassiska kostymklockor. Här i form av modellen Traditionnelle Small Seconds i platina med en grå urtavla och svart band i alligator.

 

Piaget (ref. G0A31114)

 

10 klassiska klockor till Smokingen
Piaget har blivit synonym med lövtunna kostymklockor och framför allt modellen Altiplano. En superelegant och avskalad smokingklocka i roséguld på 38mm med manuellt urverk.
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta