Manolo logotype

Cheap-Monday
Det här varumärket har ännu ingen beskrivande text.

Senaste artiklarna om Cheap-Monday

Stockholms modevecka SS10

Idag avslutades Stockholms modevecka. En vecka som trots att många stora designers avstått från att visa bjöd på en hel del spännande inom svenskt mode. Här en sammanfattning.

Svenskt herrmodes mäktigaste

När Manolo för första gången intervjuade Örjan Andersson i mars 2005 hade Örjan precis hittat ett badrum i en polares lokal för att göra egna screentryck. Drygt fyra år senare har Örjans projekt Weekday med Cheap Monday blivit uppköpta av H&M, nått internationell framgång för att idag säljas i cirka 30 länder. Nu har Örjan även utsetts till svenskt herrmodes mäktigaste person av tidningen King.

Grafik i stilen

Grafiska element i klädseln gör underverk. Oavsett om du lider av kavaj- eller datorspelsmissbruk är det ett enkelt sätt att effektfullt bidra med färg till din stil.

FASR och Cheap Monday höst 2008

Gårdagens två riktigt stora namn var Fifth Avenue Shoe Repair och Cheap Monday. Stämningen efter Fifth Avenue Shoe Repairs visning var väldigt entusiastisk. Visningen stack onekligen ut med en rad något mer vågade plagg för killar. Inget som kommer att få en självklar plats på butikshyllorna, men. I övrigt fortsatta Shoe Repair sin linje med svart och grått blandat med accentfärger, där emeraldgrönt och blått dominerade denna kollektion.

Svenska jeans x 5

Sett till hur lite vi skrivit om jeans på senaste kan det lätt framstå som vi gått i konspiration mot plagget för att istället hänge våra liv åt att att slita manchesterbyxor. Så är det alltså inte. Vi har helt enkelt varit dåliga på den punkten. Därför har vi denna måndag valt at lyfta fram fem svenska jeanstillverkare.

Veckans outfit - ridstövlar

Efter onsdagens artikel om stövlar efterlyste en anonym kommentar inspiration för en outfit med ett par ridstövlar som grund. Det är onekligen inte helt lätt att bära upp och risken att se ut som en malplacerad dressyrryttare är överhängande. Tanken med denna veckans outfit är att försöka kombinera en lite ledigare klädsel med det ganska strikta ridmodet för att göra klädseln gångbar på stan.

De smala jeansen är tillbaka

Efter höstens utflykt till de vida jeansen tar Örjan Andersson Cheap Monday tillbaka till de för märket så karaktäristiska: de som sitter som ett andra skinn på benen. Men alla sålda jeans verkar inte räcka för märket, vars tendens är att mer och mer intresse riktas mot den övriga kollektionen. Med blandat resultat.

Klädd för vespan

Vespan har en speciell status i modesammanhang. Även om The Who gått från att vara utmanande till att bli pikérock och cykeln blivit det hippaste färdmedlet i dagens ekohysteri står sig fortfarande vespan stark som accessoar. Dessutom med Stones på Ullevi idag känns lite modsnostalgi som ett givet val denna fredag.

Klädd för regn

Det är synd att säga att sommarens väder levt upp till förväntningarna. Det finns dock ingen anledning att sura för som ordspråket säger: det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder. Och regnkläder behöver inte alls vara käckt tråkiga utan kan faktiskt vara riktigt snygga. Här är ett förslag:

Söndagskrönika - Finns god passform?

Det pratas ofta om kläders passform och dess betydelse. Passform beskrivs som centralt för att lyckas med sin klädsel och det talas konstant om skräddarsytt och made-to-measure. Det reflekteras dock väldigt lite över vad bra passform fatiskt innebär. Vem bestämmer egentligen hur kläderna skall sitta och varför sitter kläderna som de gör?

5 par jeans under 1000 kronor

Inspirerad av den goda feedbacken jag fick på min förra artikel med accessoarer, tänkte jag följa upp med en liknande om jeans. Vi har varit lite dåliga på att skriva om denim på sistone, vi ska försöka skärpa oss där. Men innan dess rekommenderar jag den riktiga entusiasten att besöka bloggen Repeat To Fade. Där hittar du jeansnörderi på hög nivå, i dess allra bästa bemärkelse. Men för idag nöjer vi oss med att plocka fram lite godbitar ur nätshoppingen. Vi har valt fem par otvättade jeans ur som alla går för under tusen kronor. En aktuell faktor så här i slutet på månaden. Och för att göra det lite svårare valde vi bara svenska jeansmärken, det finns så många bra exempel att det var värt att framhävas lite extra.

Fem kortärmade skjortor

Sent inlägg idag, mycket sent. Jag har grannar från Island och de ger sig inte i första taget. Men jag har lovat att visa lite favoriter av en av mina riktiga laster, kortärmade skjortor. Nu när det är varmt så finns det inget plagg som jag hellre sätter på mig. I år verkar inget märke ha missat en rutig skjorta med bröstfickan på sned. Kolla bara på zoovilllage.se Jag gillar det, men i sommar är det inget för den som vill vara originell. Här kommer i alla fall fem av mina favorter. Billabong - Cassidy tangine shirt. 750 kronor på Zoovillage. Här är det inte bara tyget på fickan som är på sniskan utan halva framstycket. Sjysst!

Klädd för Cricket

Sport har alltid inspirerat modet. Förra året blev hästpolo den verkliga trendsättaren . Nu när polopikeér från La Martina och Hackett börjar bli lite uttjatat vill jag slå ett slag för en annan sport, cricket. En cricketspelares helvita och enkla klädsel är väldigt talande för mycket av dagens mode. Här kommer lite inspiration.

Vårkoll Göteborg (del 1)

Som vanligt vid ett säsongsskifte drar vi ut i butikerna för att kolla igenom de nyinkomna varorna. Den här gången har vi finkammat Göteborgs butiker och stött på en hel del intressanta nyheter. Det har dels tillkommit nya butiker, och dels har många butiker uppdaterat sitt sortiment med nya spännande varumärken. Bilden ovan: rock, 7300 kronor. Skjorta, 1900 kronor. Tröja, 2500 kronor. Jeans, 3000 kronor. Allt från Prada Linea Rossa, Victoria Arena.

Manolo tipsar om vårkläder

Förra veckan gav vi lite vårtips i Sydsvenskan. Även om våren kanske kommit som längst just här i Malmö kan det kanske vara kul att se vad vi plockade från hyllorna. Själva plockningen utfördes under snöstormiga förhållanden och alla butiker hade ännu inte hämtat sina vårplagg ur källaren, men såhär blev i alla fall resultatet, med våra kommentarer. Modell: Sunjatha Conta Text: Kristin Nord Foto: Miriam Preis

Weekday lanserar WKND

När jag fick höra att Weekday skulle släppa en kollektion döpt till WKND var min första tanke att man då kanske kunde hitta sig ett par billiga chinos när kollektionen släpps. Kanske den som vill ha en sladdrig skjorta, tonade solbrillor, prisvärda resväskor och seglarskor skulle kunna tillgodose sina behov? Men ack vad min bild av ljummen Pripps Blå-helg sprack när visningen brakade igång.

Cheap Mondays jeans - nu erövrar de världen

Det är nästan två år sedan nu, som Örjan Andersson intervjuades av oss senast. Då, i mars 2005, var fenomenet fortfarande relativt nytt och alla ville veta allt om "de där billiga jeansen". Nu verkar vi veta allt om Cheap Mondays jeans, många har för länge sedan gått över till andra loggor på svanken och övergett den så karakteristiska dödskallen. Därför får Weekdays två huvudlabels, förutom Cheap Monday även lite mer dressade och lite dyrare Sunday Sun, inom kort sällskap, när vad som kan kallas nästa etapp i Weekday Sveriges historieskrivning inleds. Om nya kläder, nya märken och storslagna planer kom min intervju med Örjan Andersson att handla.

Cheap Monday blandar friskt i höst

När svenska exportsuccén Cheap Monday visar höstens kollektion på Nordiska Museet i Stockholm är det högt i tak, tätt i åskådarleden och en flygel som spelar och sedan inte spelar mer. Det är en kollektion som är som en flört med det lite lyxiga, välskräddade från teveserien Dallas lika mycket som med 90-talets mörka, trashade punkepok. Ur den kollision som uppstår spinner kollektionen vidare. Den tidigare så tajta Cheap Monday-byxan har på många av modellerna blivit betydligt vidare, fått högre midja och man får se denim ge plats åt andra, lite finare material.

Stockholmsshopping: Dolda pärlor

I den tredje delen i artikelserien om Stockholms shoppingliv tar vi en titt på de lite mer okända butikerna i Stockholm, de dolda pärlorna.

Stockholmsshopping: Local Fashion

Här kommer uppföljaren i serien om Stockholmsbutiker. Senast var det High Fashion och idag fokuserar vi på mer lokalt mode. Det finns en växande skara av butiker som profilerar sig med ett utbud med större lokal förankring. Det är mycket svenskt i små upplagor och till stor del av mindre, oetablerade designers. Manolo presenterar: Local Fashion-butiker i Stockholm.

Stockholmsbutiker: High Fashion

Det händer saker i Stockholmsshoppingen! Och kanske allra mest spännande att följa är de butiker som går först i utvecklingen, de som vågar satsa på varumärken och kollektioner som ingen annan tar in. De som tar en ekonomisk risk för att förse oss konsumenter med det nyaste nya. I några reportage framöver ska vi titta på olika delar av butikslivet i Stockholm. Först ut: High Fashion-butikerna.

Höstens handskar

För att följa upp posterna om mössor och halsdukar är vi nu framme vid handskarna. Nätutbudet av snygga handskar och vantar är förvånansvärt magert, en lucka i marknaden kanske? Men vi har samlat ihop sex stycken varianter värda att titta på åtminstone. Bilden till höger visar de mest stilrena av dem alla. Handskar i nappaskin från MQ's Bläck kollektion. 299 kronor kostar de.

Mössor på nätet

Eftersom jag av någon konstig anledning endast skriver om saker som handlar om skallighet nu för tiden tänkte jag göra ett instick med det absolut snabbaste och billigaste sättet att täcka flinten: en mössa. Så här kommer min lista med mössor som alla kan hålla huvudet varmt till i mars. De finns dessutom att få tag i på webben.

10 t-shirts en torsdag

Rubriken säger det mesta egentligen - här kommer ett urval av tio stycken t-shirts ur den svenska shoppingfloran som ni kan inspireras av. Klicka på bilderna för att göra dem större! 10Deep New Wave Riot Tee. Caliroots, 399 kronor