Manolo logotype

Vårens 6 snyggaste skjortjackor

Det går inte att missta sig på intresset kring skjortjackan eller Shackets som de ibland kallas internationellt. Det är ett plagg som idag finns representerade i var och varenda kollektion och prisklass men kan skilja sig åt på flera sätt. Vi har valt att lyfta fram våra 6 favoriter för våren och vad man kan tänka på när man inhandlar dem.

Varför intresset för shirt jackets har ökat är ganska logiskt på många sätt. Idag har bärandet av kavaj en betydligt formellare status än förr och där har skjortjackan i många fall tagit över det mer lediga användingsområdet. Plagget är avslappnat, okonstruerat och i nästan alla avseenden lättburet. Det går att bära över en skjorta, piké eller t-shirt men även under ett ytterplagg vilket gör mångsidigheten än mer intressant. 

Under högsommaren är det ett stilfullt och skyddande yttre lager när temperaturen kan krypa ner något under kvällarna och plaggets lediga karaktär gör den lättare att kombinera med t ex jeans. 

Modeller av skjortjackor finns det nästan lika många av som det finns producenter. Skjortjackan är som namnet antyder en hybrid mellan en klassisk skjortkonstruktion och en safarijacka. Inte sällan hittar man modellen med 2 eller 4 framfickor vilket drar tankarna till en tunnare field jacket. 

Materialmässigt så finns det mängder med spännande alternativ. I tunn ull får man en mer dressad känsla som kan agera substitut till kavaj medan modeller i seersucker, linne eller bomull snarare ger ett skrynklat och ledigt uttryck som passar perfekt till jeans. 

Gran Sasso

Skjortjacka med tydliga inslag från safarijackan så som krage och axelklaffar. Här i en härlig grön linnekvalitet. 

 

Gran Sasso Safari Linen Jacket

 

NN07

En skjortjacka passar även utmärkt i t ex mocka där känslan direkt blir mer exklusiv. Här från Köpenhamnbaserade NN07 i en beige ton av mocka. 

 

NN07 Suede Shirt Jacket

 

A Day´s March

Ett prisvärt alternativ från A Day´s March i en grövre melerad ullkvalitet. 

 

A Day´s March Original Wool Overshirt

 

Drake´s

Brittiska Drake´s har flera fina "Shackets" i sin kollektion. Vår favorit är den här militärgröna i en brittisk bomullskvalitet. 

Drake´s 3-pocket Shacket

 

Stòffa

Stòffas senaste modell 006 är ett typexempel på hur skjortjackan fungerar i olika färger och material. Här i en chokladbrun väv av ull/silke.

 

 

Aspesi

En vågad men härlig tolkning i ljust rosa från italienska Aspesi. Trevligt till framför allt sommartoner och ljusa jeans. 

 

Aspesi Pale Pink Overshirt (även översta bilden)

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 Olof säger
2019-04-16 00:07 - Anmäl

Vad är skillnaden på en shacket och en overshirt?
#2 Johansson Tony säger
2019-04-16 10:02 - Anmäl

Den kommer inte platsa i min garderob tänkte jag tills jag såg Stoffas tolkning. Vansinnigt snygg!
#3 Jocke säger
2019-04-16 13:39 - Anmäl

#2 de är magiska i deras ull/silke-mix och i linne!
#4 andreas säger
2019-04-16 14:21 - Anmäl

Äger två stycken. En blå och en grön. Gillar verkligen att plagget är lätt att kombinera och att antingen dessa upp eller ner.
#5 Bosse säger
2019-04-16 21:05 - Anmäl

Till Olof.

Jag kallar plaggen som är mer åt jackhållet för shacket och plaggen som drar mer åt skjorthållet för overshirt. Och för att krångla till det extra får inte en overshirt dra mer åt skjorthållet än att du med fördel kan bära en skjorta under din... Overshirt/shacket.

Det är så jag tänker och det är första gången jag delar med mig av min tes.
#6 Mikael säger
2019-04-17 07:45 - Anmäl

Ni glömmer helt bort det fina franska märket, Hollington!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Our Spring/Summer Top 10, 2019

Läs mer

Shoegazing

Bildspecial – Moscow Trunk Show

Läs mer

Hodinkee

A Week On The Wrist: The Rolex Explorer...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen