Manolo logotype

Stilstudie: Den dressade denimskjortan

Foto: Milad Abedi

Ett plagg som tagit en permanent plats även i den mer skräddade garderobern är denimskjortan. Idag skall vi titta närmare på olika versioner av plagget samt hur man kan kombinera det med sin mer skräddade garderob.

För de mer konservativt lagda är nog tanken på en denimskjorta till en tunnare ullkostym närmast otänkbar. Denim har en historia av att vara ett grovt tyg vävt för arbetskläder snarare än formella situationer. Samtidigt har världen förändrats sen Levi´s lanserade sin första jeans och det finns idag mängder med olika alternativ. 

Som tumregel kan man dock säga att grovleken på denimskjortan spelar stor roll kring hur den kombineras och uppfattas. Desto tunnare och ljusare denimkaraktären är, ju lättare är det i regel att klä upp den med t ex kavaj eller t om slips. Det sistnämnda kräver även en ledig struktur i såväl slipsens- som kavajens tyg för att inte krocka fullkomligt. 

Samtidigt finns det såklart de som strävar efter just denna kontrast genom att leka med formalitetsnivåerna och exempelvis kombinera en grövre denimskjorta av westernsnitt med exempelvis kavaj eller grå flanellbyxor. Det kan vara vansinnigt snyggt och addera det inslag av personlighet och karaktär man ofta strävar efter i sin klädsel. 

En detalj som vi själva uppskattar med just denimskjortan är den patina som utvecklas över plaggets livstid. Ofta likt ett par jeans i rådenim blir denimskjortan bara snyggare desto äldre den blir även om den otvättade mörka originalet också kan vara väldigt snyggt. 

Detaljmässigt föredrar vi en antingen väldigt mörk eller förhållandevis ljus nyans. Kragar som buttondown och cutaway fungerar bägge utmärkt och bör i första hand kunna bäras uppknäppta. 

 

Denimskjorta som ljusnat efter år av användning och tvätt. (Foto: BnTailor)

Dressad denimskjorta kombinerad med bomullskostym och slips. (Foto: Elliot Hammer för The Armoury)

Ethan Newton i klassisk denimskjorta til tweedkavaj och flanellbyxor under Pitti Uomo. (Foto: Jamie Fergusson)

Mörkare toner av denim fungerar förvånansvärt väl med mörkblått och grönt. (Foto: BnTailor)

Ljus denimskjorta till formell kostym och grenadineslips för en mer extrem kontrast. (foto: Eton)

Den ljusa och tunna denimskjortan kompletteras av strukturen i såväl kavaj som byxa. Även översta bilden (Foto: Milad Abedi)

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Skjorta

#1 Soccercalle säger
2019-04-10 10:15 - Anmäl

Mkt snyggt. Jag tycker att de denimskjortor som säljs via exvis Permanent Style är mkt trevliga och fungerar bra till dressat (inte kostym i tunn ull men allt annat). Den grova skjorta som Ethan Newton har på bilden ovan passar däremot säkert jättebra på honom men är i mina ögon alldeles för grov för att ha till en skräddad outfit.
#2 Robert Langdon säger
2019-04-10 12:47 - Anmäl

#1

I mina ögon är den alldeles perfekt - förutsatt att den matchas med en skräddad klädsel som ligger i linje med skjortan, d.v.s. aningen tyngre tyger.
#3 random säger
2019-04-10 14:20 - Anmäl

Jag har varit på jakt efter en perfekt mellanblå denimskjorta. Cutaway eller stor button-down-krage, ingen bröstficka och kantig knappslå. Och rätt mått på det också.

Jag vill helst att Shirtonomy ska ta in ett mellanblått denimtyg (ej chambray). Tycker det är en lucka i deras sortiment!
#4 Carl säger
2019-04-10 17:05 - Anmäl

Dag Granath är nog den som burit upp denimskjorta med kavaj absolut bäst.
#5 aja säger
2019-04-10 21:30 - Anmäl

#3 jag kan rekommendera Suitsupply!
#6 Benga boy säger
2019-04-10 22:44 - Anmäl

Gillart också även om jag normalt sett har svårt för när skjortan är mörkare än kavajen.
#7 EB säger
2019-04-11 14:45 - Anmäl

Inte i något av dessa exempel skulle ett oxfordtyg vara ett sämre alternativ?
#8 eric säger
2019-04-11 17:31 - Anmäl

#7 Jo.
#9 Thomas säger
2019-04-11 21:00 - Anmäl

A dress denim shirt is an oxymoron. There is no such thing as a denim dress shirt and it should be avoided at all cost, just as there is no such thing as dress jeans!
Generaly speaking, I am growing tired of this idea perpetuated by Drakes etc. that suits, blazers, shirts and ties should somehow be made into casual items. Dress items are by definition dress items and should be kept as such.
Lovely blog however. And a tip of the cap to the Swedes for your style and bravado!
#10 CML säger
2019-04-12 12:04 - Anmäl

#9 haha holy fuck dude it's just clothes
#11 Tony säger
2019-04-13 01:39 - Anmäl

#9 Jag tror du får slappna av lite och inse att stil förändras och även är en personlig preferens. Det finns så mycket av skitnödigt ängslig inställning till vad man ska och inte ska göra, baserat på något man läst sig till i något "style magazine". Anamma vad du tycker är passande för din personlighet och personliga preferens så gör vi andra vad vi vill.

Personligen tycker jag att artikeln är supertrevlig och läsvärd som alltid. Om jag väljer att anamma stilen eller inte är en annan sak!
#12 Jeremy säger
2019-04-16 19:33 - Anmäl

Märket på kavajen tack - den är grym!
#13 L.N. säger
2019-04-16 20:49 - Anmäl

Blir uppriktigt ledsen av kommentarer som #10 & #11. Jag tycker sådana kommentarer borde modereras bort då jag uppfattar dom som personangrepp (i.e. "skitnödig" och "holy fuck dude"). I min mening kommer #9 med ett sakligt argument mot denimskjortan och det hade varit intressant med motargument som också var sakliga i stil med #2. Nedvärderande kommentarer tycker jag bara drar ner nivån och hindrar att olika perspektiv kommer fram.
#14 Jeremy säger
2019-04-16 22:06 - Anmäl

....Ja, den på första bilden, brun glen check. Tack!
#15 Andreas Weinås säger
2019-04-17 07:58 - Anmäl

#12 & 14 - Den kavajen är från Zaremba Bespoke i ett tyg från Loro Pianas SS/15 kollektion.
#16 Tony säger
2019-04-17 09:12 - Anmäl

#13 det finns inget av personangrepp i mitt inlägg! Jag reagerar mot #9s sätt att fastslå den enda sanningen, att det t ex inte existerar något som en dressad denimskjorta eller dressade jeans. Det finns inget sakligt argument i inlägget utan är ett arrogant och dåligt sätt att tala om hur allting förhåller sig. Mitt uttryck "skitnödigt ängslig" är inte riktigt mot författaren av inlägget utan vill beskriva den attityd som ibland finns hos vissa om hur något skall vara, annars är det inte rätt.
Jag tycker Manolo många gånger tar upp olikheter och varianter av olika stilar på ett befriande sätt. Om du vill moderera/censurera avvikande åsikter, så vore det synd med tanke på just den tolkningsfrihet av stil och mode som den här sidan många gånger försöker återspegla.
#17 A säger
2019-04-17 23:39 - Anmäl

#12 kan svära på att jag set ett närmast identiskt mönster/färg på en kavaj från suit supply...
#18 Oxymoronic säger
2019-04-18 19:29 - Anmäl

#16 Du är ju lika skitnödig och mossig som hackar på en persons åsikt bara för att den inte passar dig.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Our Spring/Summer Top 10, 2019

Läs mer

Shoegazing

Bildspecial – Moscow Trunk Show

Läs mer

Hodinkee

A Week On The Wrist: The Rolex Explorer...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen