Manolo logotype

Den perfekta kavajgarderoben

Foto: Milad Abedi

Jag har med någon veckas mellanrum publicerat artiklar ur serien om den perfekta manliga garderoben. Idag har turen kommit till kavajer och jag har likt tidigare valt 5 favoriter som skall täcka årets alla situationer. Jag kommer redogöra och motivera för varje val även om det såklart handlar mer om personlig smak än rätt vs fel.

Den perfekta kavajgarderoben består i de bästa av världar av betydligt fler än fem kavajer men med den här serien vill jag visa att man kommer långt med ett par grundpelare som täcker såväl vår som höst och formella som informella stunder. 

Jag kommer fokusera på såväl färg som modell och tygkomposition då alla dessa aspekter spelar in i valet och användandet av en kavaj.

Mörkblå ull i hopsack, enkelknäppt

Den mörkblå kavajen är den tveklöst viktigaste och mest mångsidiga i den manliga garderoben. Den går att kombinera med det mesta i byxväg och är troligtvis den enklaste att klä upp och ner. Till en grafitgrå ullbyxa, skjorta och slips har man en städad och klassiskt kombination och vill man klä ner den är ett par chinos och popover perfekt. Mitt val faller på en hopsackväv i ull då den har en komposition som gör den användbar året om och med lagom mycket struktur för att skilja sig från en kostymkavaj. 

 

Mörkblå kavaj från Orazio Luciano i hopsack-väv.

Blå kavaj i hopsack från B&Tailor som tillhör några av mina mest använda plagg i garderoben.

 

Brun flanell, enkelknäppt

En tunnare flanellkavaj är extremt användbar i vårt svenska klimat. Från början av oktober till slutet av april kommer det definitivt finnas tillfälle att använda den och flanellens matta yta gör den lättare att kombinera än t ex blanka ulltyger. Addera t e x ett fiskbens- eller hundtandsmönster för mer djup till tyget och kombinera med byxor i grått, beige eller benvitt. För den här typen av kavaj skulle jag rekommendera en neapolitansk konstruktion som känns både bekväm och avslappnad. 

 

 

Brun flanellkavaj från P.Johnson.

Kavaj i mörkbrun flanell från Orazio Luciano. (Foto: Milad Abedi)

 

Mörkblå ull, dubbelknäppt

Många kanske ställer sig tveksamma till två blå kavajer av fem möjliga men jag vill påstå att den mörkblå kavajen är så pass användbar och fundamental i garderoben att den fungerar i såväl enkelt som dubbelt utförande. Om man är riktigt vågad är min rekommendation att låta den dubbelknäppta vara en klassisk klubbkavaj med metallknappar men den fungerar även med bruna hornknappar för en mer diskret känsla. Kombinationerna är de samma som för den enkelknäppta och jag själv gillar att bära den till såväl slitna jeans som benvit flanell. 

 

Klubbkavaj från Cesare Attolini för Michael Jondral.

Mörkblå kavaj från Ring Jacket for The Armoury i vintage Sportex. Även översta bilden. (Foto: Milad Abedi)

 

Grön tweed eller linne, enkelknäppt

Ett inslag av färg som jag själv älskar är en murrigt grön kavaj med mycket struktur i väven. Teoretiskt går det att finna alternativ för såväl höst som vår där hösten domineras av tweed, ull eller kashmir-blandningar medan vårens versioner ofta är i någon form av linne. För att undvika att den gröna kavajen tar över outfiten helt rekommenderar jag en mer olivgrön ton med inslag av gult eller brunt snarare än blått då det lätt ger känslan av golfkavaj. Kombinera den med ljusblå skjorta, sandfärgade byxor och brun, vinröd eller orange slips. Den gröna tweedkavajen är också en av de enklaste att kombinera med ett par jeans i rådenim.

 

Murrig grön kavaj från Suitsupply med patch pockets.

Grön tweedkavaj från Sartoria Corcos. (Foto: Oliver Dannefalk)

 

Ljus ull,linne eller silke-blandning, enkelknäppt

De övriga kavajerna i listan har varit i material anpassade för antingen 4-season eller vinterhalvåret. Självklart behöver vi addera minst en renodlad vårkavaj och därför föll mitt val på den ljusa kavajen i antingen en linne eller silkesblandning. I 100% linne blir den härligt skrynklig men tappar snabbt i formalitet. I ren ull riskerar den att bli för slät men genom att kombinera ull med linne eller silke får man det bästa av tre världar. Ullen ger stabilitet, linnet svalka och silket en lyster och ibland textur. 

Den ljusa kavajen kan verka svårburen men testa att kombinera den med benvita eller ljusgrå byxor för låg kontrast och en vit alternativt ljusblå denim- eller chambrayskjorta.

 

Ljus fiskbensmönstrad kavaj i ull/silke-blandning.

Ljus kavaj från Orazio Luciano i ull/silke-blandning med diskret hundtand från Fox Brothers.

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Jesper säger
2019-03-20 11:06 - Anmäl

Klockrena val! Hopsack är min favoritväv.
#2 Rather säger
2019-03-20 12:58 - Anmäl

Den här artikeln vill jag nog köra i en vårversion och en för höst och vinter.

I övrigt intressant att ingen glencheck-ruta letat sig in. Ett mönster som passar utmärkt för både formella och informella tyger och färger oå
#3 Stefan säger
2019-03-20 14:55 - Anmäl

Jäklar vad bra!
#4 Andreas Weinås säger
2019-03-21 10:03 - Anmäl

#2 - Jag håller med om att 5 plagg per kategori är i underkant och det utan problem hade kunnat göras säsongsvis. Tanken är fortfarande att man skulle kunna använda tänket oavsett säsong (t ex brun eller blå kavaj går ju utmärkt att göra i såväl linne som kashmir)

Jag kan hålla med om att en Glencheck-ruta hade kunnat få plats och hade personligen adderat den i antingen den bruna, gröna eller beigea kavajen.
#5 Jocke säger
2019-03-21 12:27 - Anmäl

#2, #4 håller med er bägge men samtidigt är detta en väldigt bra riktlinje som visar att man klarar sig väldigt långt på få kavajer.

Vore dock intressant att veta hur många kavajer som gömmer sig i Andreas garderob :D
#6 Andreas Weinås säger
2019-03-21 13:46 - Anmäl

#5 - Det är fler än 5 men färre än 50... ;)
#7 Andre säger
2019-03-22 14:35 - Anmäl

Jag har nr 1 och nr 4 i garderoben och klarar i stort sett samtliga tillfällen. Funderar på att lägga till 5an.
#8 Skippers Pipe säger
2019-03-22 18:19 - Anmäl

Snyggt men den dubbelknäppta går trots allt bort. Blir bara hängande i garderoben.
#9 Kristoffer säger
2019-03-22 22:01 - Anmäl

@Andreas - vilket märke på din skjorta på sista bilden? Slitit ut min denimskjorta och behövdr hitta ny. Gärna med mustigare cut away (som stannar innanför krage och slag. Tack!
#10 QQ säger
2019-03-23 14:31 - Anmäl

Det där hundtandsmönstret ser ruskigt trevligt ut... antar att det aldrig kommer komma oss dödliga till handa?
#11 linus säger
2019-03-23 21:04 - Anmäl

Måste skaffa en grön, riktigt snygg!
Fråga, vad är det för kvalité- och prisskillnad på suitsupply och Sartoria Corcos? :)
#12 Andreas Weinås säger
2019-03-23 23:22 - Anmäl

#11 - Den ena är producerad för helt för hand i Florens inkl. tillskärning, sömnad och ett helt unikt mönster för kunden. Den har utöver närmare 40 timmars praktisk arbetstid genomgått fyra avprovningar och är sydd i en vintage-tweed som det endast fanns material till två kavajer kvar av. Skräddaren bakom är en av de mest noggranna jag träffat och gör alla moment av produktionen själv tillsammans med sin fru vilket betingar ett pris på ca 25'000-30'000kr för en kavaj som denna.

Den andra är från Suitsupply...
#13 Minga säger
2019-03-24 15:46 - Anmäl

#10 Håller med om hundtanden, riktigt trevlig modell och tyg. Hittade den för mig okända firman "Pini Parma" (några erfarenheter någon?) och kavajen "grey houndstooth Jacket"
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Our Spring/Summer Top 10, 2019

Läs mer

Shoegazing

Bildspecial – Moscow Trunk Show

Läs mer

Hodinkee

A Week On The Wrist: The Rolex Explorer...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen