Manolo logotype

Stilstudie - The Peak Lapel

Idag vill jag fokusera på en av de viktigaste detaljerna för hur en kavaj eller kostym uppfattas. Jag pratar om slagen på kavajen och idag har jag tänkt att fokusera på det spetsiga slaget eller "peak lapels" som det även benämns som. För vilka situationer, plagg och snitt är ett spetsigt slag lämpligt och hur uppfattas det i förhållande till ett trubbigt eller "notch lapel"?

Harvey Specter. Gabriel Machts rollkaraktär i TV-serien Suits är nog en av de första associationer som dyker upp hos folk när man pratar om spetsiga slag. Det är inget fel i det och faktum är att den fiktiva affärsjuristen Specter förmodligen gjort mer för kostymmodet än många av de varumärken som specialiserar sig på området. 

Vad man kan säga som är väldigt talande för såväl Harvey Specters stil i allmänhet och spetsiga slag i synnerhet är att de uppfattas som mer strikta och formella. 

 

Gabriel Machts rollkaraktär Harvey Specter i TV-serien Suits bär uteslutande kostymer med spetsiga slag.

En stor del av detta beror såklart på associationer och där kan vi se inslag från högtidsklädseln där både frack men framför allt smoking ofta förses med just spetsiga slag. Det finns egentligen ingen stilregel som säger att ett spetsigt slag är mer formellt än ett trubbigt på en mörk kostym (det sistnämda är dessutom mer vanligt och i regel mer diskret) men pga dessa associationer anser jag att det finns en del modeller och snitt där spetsiga slag passar bättre. Ett spetsigt slag ger skarpare och vassare linjer och passar därför enligt mig bättre med en mer markerad axel. Det behöver inte vara extremt men kombinationen av en väldigt rund och naturligt mjuk axel mot det vassa slaget kan i många situationer kännas som en väl hårt kontrast. Genom att addera en svag roping eller markerad axel balanserar man i min mening ut helheten bättre. 

 

Mark Cho från The Armoury i skräddarsydd kostym med spetsiga slag och lätt markerad axel.

Ett annat inslag som jag själv ofta undviker att kombinera med spetsiga slag är märkbart lediga tyger. Kostymer i bomull, linne eller tweed gör sig i min mening klart bättre med ett trubbigt slag. Spetsiga slag är i sin tur väldigt fint i mörka ullkostymer. Addera en vit skjorta och en sober slips så har man en seriös och elegant kostym som fungerar i de flesta situationer. 

 

Tom Ford gjorde tidigt det spetsiga slaget till sitt signum.

Om man går in på vad detaljen gör för helheten så handlar det om att den förlänger den vertikala linjen från kavajens knäppning och drar blicken mot bärarens axel vilket inte sällan kan bidra till ett såväl smalt och bredaxlat intryck. Detta förstärkt än mer om man väljer en ganska tilltagen vidd på slaget. Som de flesta känner till är den absoluta majoriteten av alla dubbelknäppta kavajer försedda med spetsiga slag. Detta beror på att det överlappande framstycket ger en mer horisontell vinkel från knäppning till gorge vilket kräver att man förlänger den med ett spetsigt avslut. 

Då spetsen fortsätter förbi gorgen (punkten där slaget möter kragen på kavajen) kräver det i regel en något lägre sådan för att inte hamna för högt upp på bärarens axel. 

En av de nackdelar många kan känna med att välja spetsiga slag är att de av flera anledningar som nämns ovan, inte är det enklaste alternativet för en uddakavaj. Om man vill ha en mörkblå kostym där kavajen vid tillfälle skall brytas upp till andra byxor kommer kontrasten och känslan av att man använt en kostymkavaj bli mer påtaglig. 

Samtidigt passar i min mening ingen kostym bättre som tredelad är den med spetsiga slag. Den adderade kostymvästen förstärker samma associationer som det spetsiga slaget och är av egen erfarenhet betydligt mer lättburet och bekvämt än man först tror. 

 

Spetsiga slag gör sig i min mening bäst i mörka och mer formella kostymer med markerad axel. Addera gärna en väst för tredelat utförande.

Skräddarsydd kostym med spetsigt slag från B&Tailor.

Jimmy Stewart och Cary Grant i kostymer med spetsiga slag.

Min egen tolkning av kostym med spetsiga slag. Här i en tunn mörkblå ull och en svagt markerad axel kombinerat med vit skjorta och diskret slips.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 Soccercalle säger
2019-03-14 11:55 - Anmäl

Jag är skeptisk till spetsiga slag till enkelknäppta kostymer. Jag tycker exvis att din Attolinikostym ser mer balanserad ut än vad den kostym du har på den sista bilden. Men smaken är som baken. Och om det ska fungera håller jag helt med dig om att det underlättar med rejält markerade axlar (typ Cifonelli eller Huntsman) och även en väst.
#2 Trazan säger
2019-03-14 18:11 - Anmäl

Trevlig artikel. Vad tycker panelen om spetsiga slag på en ytterrock?
#3 Mackan säger
2019-03-14 22:37 - Anmäl

Intressant läsning. En annan fråga, vad har du för skjorta på första bilden? Väldigt trevlig krage.
#4 Jocke säger
2019-03-15 10:42 - Anmäl

#2 Lättare på rock än kostym tycker jag. Tycker dock generellt att spetsiga slag gör sig bäst i dubbelknäppt oavsett plagg.
#5 albin säger
2019-03-15 12:37 - Anmäl

Intressant och bra skrivet Andreas, men angående din förklaring till varför spetsiga slag är standard på dubbelknäppta kavajer så vill jag påstå att din förklaring är en efterkonstruktion. Förklaringen ligger inte i estetiken utan i att det spetsiga slaget härstammar från dubbelknäppta plagg (hela vägen upp i halsen) som bärs oknäppta. Därav uppstår ett spetsigt slag, se exempelvis militärrocken. På samma sätt uppstår ett trubbigt slag på ett oknäppt enkelknäppt plagg.

Jag upplever det som att det finns alltför många efterkonstruerade förklaringar av denna typ i den klassiska herrmodevärlden, för att få det att verka som att allt är noga utträknat för att uppnå mannens optimala estetik, när det i många fall kan handla om en tradition med halvt bortglömt ursprung, som här.

Med all välvilja och bultande hjärta för kostymer
#6 Andreas Weinås säger
2019-03-15 18:29 - Anmäl

#5 - Tack för din kommentar och konstruktiva feedback. Min avsikt med stycket om den dubbelknäppta kavajen syftade snarare till varför den estetiskt passar bättre med spetsiga slag än trubbiga.

Din förklaring kring ursprunget kan mycket väl stämma kring ursprunget men det har också historiskt funnits gott om dubbelknäppta rockar som kan knäppas hela vägen upp i halsen utan spetsiga slag. Trenchcoats, Polo Coats, Peacoats och Ulster Coats för att nämna några.
#7 Trazan säger
2019-03-18 15:32 - Anmäl

#4 givetvis på dubbelknäppt ytterrock! ;-)
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

The best cloths of Spring/Summer 2019

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

Baselworld 2019: Five Of The Coolest...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen