Manolo logotype

6 x Polo Shirts

Kärt barn har många namn. Modellen vi valt att fokusera på idag går ofta under benämningen piké-, tenniströja eller t om poloskjorta. Oavsett vad man föredrar så är det ett självklart inslag i den manliga garderoben för våren. Vi har därför valt ut 6 favoriter som känns extra intressanta.

Problematiken kring benämningen av den här typen av produkt ligger i att det vanligaste namnet (pikétröja) snarare syftar på vilken typ av material och stickning som plagget är i. En klassisk piké är vad man benämner som en trikåteknik och inte sällan i bomull eller bomullsblandning. Här har klassiska varumärken som Lacoste, Ralph Lauren eller Lyle & Scott varit starka.

Modellen i sig kan dock produceras i mängder med andra material och trikåtekniker så som merinoull eller kashmir och kännetecknas egentligen endast av två saker: Det är en stickad och inte vävd vara (en traditionell skjorta är t ex vävd) som alltid har en krage. 

En av de stora fördelarna med just poloskjortan, pikén eller tenniströjan är att de överlappar det avståndet som uppstår mellan en klassisk t-shirt som till kavaj nästan alltid känns för ledig, samt den klassiska skjortan, som i vissa fall kan kännas väl strikt till exempelvis chinos eller jeans. 

Modellen kan ha såväl kort- som lång ärm och det sistnämnda är extra intressant om man ämnar att bära plagget under kavaj. Även kragen blir i detta fall viktig och snyggast är enligt oss en modell med traditionell skjortkrage som kan stå upp under kavajslagen utan att kollapsa. 

Ett alternativ som varit väldigt populärt på senare tid är att placera kragen på utsidan av slagen för en flört med 70-talets mode. 

Färgmässigt föredrar vi klassiska nyanser så som mörkblått, grått, benvitt eller beige och vill man addera mer udda färger kan persiko, puderrosa eller olivgrönt vara väldigt snyggt. Här handlar det främst om att titta på sin egen hudton och vad som är mest smickrande mot den. 

Caruso

 

En härlig långärmad version i linneblandning från Caruso. Mörkblått fungerar i den här typen av plagg utmärkt för såväl ton i ton-styling som till ett par ljusa jeans.

 

Gran Sasso

 

Olivgrön version från italienska Gran Sasso. Färgen är ett väldigt trevligt inslag tillsammans med t ex sandfärgade chinos.

 

Loro Piana

 

Lyxig piké från Loro Piana. Perfekt under en kavaj tack vare den traditionella kragen och långa ärmen.

 

Sunspel

 

En puderrosa piké från brittiska Sunspel i deras klassiska Riviera-kvalitet. Väldigt fint med låg kontrast mot t ex benvitt.

 

Berg & Berg

 

Modellen Claes från Berg & Berg i en närmast cappucinofärgad ton passar oerhört fint till exempelvis en mörkbrun kavaj.

 

Orlebar Brown

 

En lite ledigare tolkning som fortfarande gör sig otroligt bra sommartid till såväl stranden som chinos är den här versionen från Orlebar Brown i mörkblått med vit piping längs kragen.

 

Översta bilden: Saman Amel Amo Collection

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 aristokraten säger
2019-03-12 11:19 - Anmäl

Generellt sett grymt snygga förslag, piké instoppat till dressat slår aldrig fel i mina ögon.
Däremot som student är budgeten inte direkt lämpad för dessa plagg (än!), så efter jag kikat runt på nätet ett tag kom det upp ett sponsrat inlägg på min instagram om märket Natalino?

Har någon koll på detta? Verkar vara nytt så har noll koll på märket avseende kvalité osv. Men snittet överlag och priset de har är ju grymt!
#2 Gille säger
2019-03-12 12:02 - Anmäl

#1 Har även kikat på Natalino och har inte bestämt mig ännu. Verkar helt klart vara ett bra alternativ och Blueloafers har gjort ett litet inslag om deras plagg!
#3 SartorialStudent säger
2019-03-12 13:31 - Anmäl

Bra artikel! Håller med #1 om att Natalino verkar spännande. Mikolaj/blueloafers har skrivit lite om det, visserligen sponsrad post men han verkar väldigt positiv. Kan inte posta länk här men om du söker på blueloafers natalino får du fram det!
#4 Polo säger
2019-03-12 17:20 - Anmäl

Granqvist Store ska tydligen ha grymma polo shirts
#5 Ivar säger
2019-03-12 18:51 - Anmäl

Oscar Jacobson har fått in ett väldigt trevligt sortiment med både kort- och långärmade polo shirts. Några av modellerna utan knapp, vilket är en detalj som jag uppskattar!
#6 Mike säger
2019-03-12 19:33 - Anmäl

Tre inlägg om ett okänt märke under tre timmar. Kan vara det sämsta försöket till PR-kupp jag sett... (Ja, sämre än glasögonbloggen i samband med fredagsinspirationerna till och med) :)
#7 J säger
2019-03-12 22:31 - Anmäl

Flera snygga! Har Sunspel både Riviera och Pima cotton. Tycker faktiskt den vanliga i Pima Cotton är både skönare och bättre passform. Tom Fords variant har fantastisk passform och snitt och tyvärr väl högt pris med..
#8 c säger
2019-03-13 09:09 - Anmäl

#6 Glöm inte foliehatten på väg ut!
#9 aristokraten säger
2019-03-13 09:40 - Anmäl

#6
Haha nu när du säger ser det ut som största PR-kuppen.
Men nej, företaget i fråga kom upp på min instagram som för mig är helt okänt men med schysst snitt, därav jag vände mig hit. Att sedan likasinnade också fått upp det får vi väl tacka instagrams algoritm för!
#10 Johan säger
2019-03-13 13:06 - Anmäl

#9 - Eller PR-ansvarig på företaget i fråga som tycker gratis reklam med fejkade konton som "tipsar" läsare låter som en smart idé
#11 FauxPas säger
2019-03-13 13:36 - Anmäl

#8 Du kan låna ut din.
#12 Mike säger
2019-03-13 22:16 - Anmäl

#8 Ledsen om du på något sätt blev kränkt, det var inte min mening. Slappna nu av och försök att som vi andra se det komiska i det hela.
#13 max säger
2019-03-16 13:12 - Anmäl

Gran Sasso var snygg...meen..."tröjorna levereras parfymerade"....
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

The best cloths of Spring/Summer 2019

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

Baselworld 2019: Five Of The Coolest...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen