Manolo logotype

Den perfekta kostymgarderoben

Foto: Milad Abedi

Efter någon veckas uppehåll fortsätter vi med vår artikelserie om den perfekta garderoben. Idag skall vi titta närmare på kostymen och med fem olika modeller försöka täcka så många situationer och behov som möjligt. Våra val är såklart baserade på personlig smak och skall snarare ses som inspiration än rena sanningar.

Den perfekta kostymgarderoben kan variera beroende på flera olika faktorer. Det kan handla om vilket klimat man lever i, vad man har för formella krav på sin klädsel i arbetet samt något så enkelt men viktigt som vad man trivs bäst i. 

Något som är svårt att bortse från är dock basen och därför börjar vi där för att i slutet av artikeln fokusera på mer säsongsbetonade alternativ. 

 

Mörkblå ull, enkelknäppt

Den enligt oss viktigaste kostymen i den manliga garderoben är mörkblå i en ullvara som fungerar året om. Den lämpar sig i de mest formella arbeten, på fester, dop och bröllop och kan kombineras med många olika färger i såväl skor som skjortor och accessoarer. Tänk på att välja en modell med mörkare nyans och gärna i en borstad ull med en vikt runt 300gr/m. Det ger fall och form utan att bli för säsongsbetonad. Undvik mönster, patch pockets och extrema inslag för en ren och klassisk design.

 

Mörkblå enkelknäppt kostym från Lardini.

Mörkblå kostym från Cesare Attolini som är ett av mina absoluta favoritplagg i garderoben. (Foto: Ted Olsson)

 

Grafitgrå ull, enkelknäppt

Precis som den mörkblå så ingår den grafitgrå kostymen i tunn ull i kostymgarderobens bas. Den fyller samma funktion men passar enligt mig med helt andra färger och kombinationer. T ex så föredrar jag själv att kombinera grått med svarta skor och kalla färger så som svart eller marinblå slips. Materialet på den grå kostymen kan enligt mig gärna vara i en fresco eller high twist wool som i mörkt utförande fungerar utmärkt i uppvärmda kontorslandskap även under hösten trots den glesvävda strukturen. Om man arbetar i kostym dagligen är man troligtvis i behov av mer än en mörkblå och grå kostym och om man endast bär kostym vid högtidliga tillfällen kan man gott klara sig med ett av alternativen. 

 

En grafitgrå kostym från Caruso med birdseye-struktur.

Enkelknäppt grå kostym i Vintage Sportex exklusivt framtagen av Ring Jacket för The Armoury. Även översta bilden. (Foto: Milad Abedi,)

 

Mörkblå ull med kritstreck, dubbelknäppt

Detta är kanske inte den mest mångsidiga men enligt mig en av de mest klassiska kostymer man kan ha i garderoben. Den kritstrecksrandig kostymen i dubbelknäppt utförande gör sig utmärkt i mörkblå bas och vill man undvika allt för excentrisk känsla rekommenderar jag en version med lite mindre skarpa kritastreck. Dessa kan vara ljusgrå, olivgröna eller bara något mattare för att inte bli fullt lika påtagliga. Kombinerat med vit skjorta och diskret mönstrad slips har man en klassisk bankpyjamas men till en mörk polotröja fungerar kostymen utmärkt även för en AW eller fest. 

 

Dubbelknäppt kritstrecksrandig kostym från Attolini med mörkblå bas.

Dubbelknäppt krita från Caruso kombinerad med vit skjorta och vinröd slips. (Foto: Ted Olsson)

 

Grå flanell, dubbelknäppt

Om man går över på de mer säsongsbetonade kostymerna så trivs åtminstone jag väldigt bra i en dubbelknäppt flanellkostym i grått under vinterhalvåret. Den kan absolut vara ljusare än den grafitgrå som nämnts ovan och det öppnar även för fler alternativ rörande mönster. Här kan man gott välja en lite grövre kvalitet på 320-450 gr/m. Det kommer inte bara ge ett bättre fall men även vara bättre lämpat för det svenska vinterhalvåret. 

 

Grå flanellkostym i dubbelknäppt utförande från Dalcuore.

Glencheckrutig grå flanellkostym i dubbelknäppt utförande från Orazio Luciano. (Foto: Milad Abedi)

 

Taupe/ljusbrun bomull, enkelknäppt

En renodlad kostym för sommaren är ett måste i den perfekta kostymgarderoben. Här finns såklart mängder med alternativ där fresco tillhör de mer formella tygvalen och bomull eller linne de mer lediga. Jag personligen föredrar den avslappnade känslan i de två sistnämnda och bär själv min bomullskostym frekvent under hela sommarhalvåret. Den kanske inte är förstahandsvalet till ett bröllop men med skjorta och slips fungerar den utmärkt till de flesta sommarfester. Framför allt är den underbar till en piké eller uppknäppt skjorta samt ett par mockaloafers på semestern. 

 

Taupefärgad kostym från japanska Beams F i en bomulls- och linneblandning.

Bomullskostym från Saman Amel som förmodligen är den kostym jag bär mest frekvent under sommarhalvåret. (Foto: Milad Abedi)

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

#1 Marcus J. säger
2019-02-27 13:30 - Anmäl

Hej!

Tack för ett mycket bra inlägg, denna serie ger verkligen inspiration och tips. En fråga: om man inte känner sig bekväm i grått, vilka två kostymer hade du lagt till istället?
#2 Gubben säger
2019-02-27 14:16 - Anmäl

Utmärkt - bravo - snyggt!

En idé - vore det inte intressant att i en reportage(med foton) beskriva vad som är möjligt att åstadkomma när det gäller att via styligt, ändringssömnad etc kunna "omvandla" en billig kostym(exv.från Dressman el.dyl.)till en mer fashionabel produkt?
#3 Victor säger
2019-02-27 14:31 - Anmäl

Älskar alla bilder men oj vad du ser ut som en miljon € i den gråa dubbelknäppta.
#4 Andreas Weinås säger
2019-02-27 17:08 - Anmäl

#1 - jag skulle säga att det beror på situation. I en formell kostym är t ex brunt kanske inte ett optimalt substitut till grått utan istället bättre att överväga en annan nyans eller modell av mörkblått. Däremot så kan brunt som semi-formellt alternativ vara ruskigt snyggt.

En annan sak värd att nämna rörande grått är att det inte bara finns många nyanser utan även lika många toner av färgen. T ex kanske vissa passar bättre i en varmare ton och andra i en kallare.
#5 Skippers Pipe säger
2019-02-27 18:21 - Anmäl

Linne går nog före bomull
#6 Stefan säger
2019-02-27 18:49 - Anmäl

Vilket tycker ni är mest mångsidigt i en flanellkostym, mellangrå eller mörkgrå?
Flesta verkar säga mellangrå, men jag tilltalas verkligen av att ha flanell i mörkgrå under vintern. Kan uppleva att en mörkgrå med vanligt "året runt" ulltyg kan bli ganska livlös och tråkig... och har gärna en mellangrå i vanlig året runt ull istället för att kunna ha året om och även under sommarhalvåret.
#7 Andreas Weinås säger
2019-02-27 19:04 - Anmäl

#6 - Det är en bra fråga. Jag skulle säga att den mellangrå öppnar för fler kombinationer med skor där alltifrån ljusbruna till svarta fungerar utmärkt. En mörkgrå är istället mer användbar i olika situationer där den med vit skjorta och svarta Oxfords kan agera formell kostym vintertid och med en polotröja direkt bli mer ledig. Dock har jag själv svårt för ljusa skor till mörk kostym då de tar väldigt mycket fokus från helheten.
#8 John säger
2019-02-27 19:13 - Anmäl

En god översikt över möjligheterna.
Och vilken härlig sommerkostym från S. Amel.
#9 random säger
2019-02-27 21:47 - Anmäl

Äskar denna serie och denna artikel särskilt!

Jag gillar också bomull väldigt mycket för våren och sommaren. Jag är dock lite skraj för taupe/ljusbrun då jag är väldigt blek, blond och utan anlag för solbränna. Finns det nyanser som bör fungera eller är det bättre att satsa på en mattare olivgrön nyans?
#10 Martin säger
2019-02-28 08:44 - Anmäl

Den mest mångsidiga (viktiga) kostymen måste vara en mörkgrå i klassiskt snitt. Det är den ända som även funkar på begravning av de som finns i listan. Själv har jag en blå och en svart, men som äkta minimalist skulle ju en perfekt grå vara det optimala.
#11 as säger
2019-02-28 12:01 - Anmäl

@AndresW: Vad kör du för fotvidd på byxor - 19 cm?
#12 Andreas Weinås säger
2019-02-28 15:34 - Anmäl

#11 - Mellan 19-20 cm i de flesta fall. Handlar såklart lite om vad det är för modell, tyg och användningsområde då jag tycker ledigare tyger som bomull och jeans fungerar bättre med smalare fotvidd.
#13 as säger
2019-02-28 16:14 - Anmäl

@AndreasW: Tack!
#14 Minga säger
2019-03-01 15:33 - Anmäl

Står i valet och kvalet att köpa ny midnattsblå baskostym. Valet står mellan Caruso RTW med skräddarändringar eller att testa MTM hos Blugiallo.

Det lockar starkt att för första gången testa mtm, men Caruso känns på något sätt som ett säkrare kort.

Hur hade ni tänkt här? Hur står sig dessa två i jämförelsen kvalitet/krona?

Mvh
#15 skräddaren säger
2019-03-01 20:58 - Anmäl

#14 Minga

Caruso/Canali/Corneliani är säkra kort hantverksmässigt (Italien) och om du passar i modellen med små justeringar. Vill du tex ha högre livhöjd på byxan är det kört.

Blugiallo/Suitsupply/Munro använder liknande tyger (Italienska) med produktion i Kina eller Italien, priset varierar därefter. Fördelen/nackdel med MTM av ovanstående:
Du arbetar fram en unik fit-profil, mycket hänger givetvis på den som tar mått samt din egen förståelse av processen och vad du vill uppnå. Oftast tar det flera beställningar innan allt är perfekt. Val av tyg, foder, konstruktion, detaljer är många. Varierande kvalitetskontroll generellt... press, handstickningar inte så täta/raka, och inte så mycket "själ" i plagget, typ rull av slaget osv. Svårslaget under 10k.

Jag hade aldrig kunnat gå tillbaka till RTW, helt enkelt för ingen kan erbjuda det jag önskar till en vettig peng, alltid någon detalj som saknas. Då "designar" jag hellre det själv via MTM.
#16 linus säger
2019-03-01 23:09 - Anmäl

Ytterligare bra artikel i serien. Keep up the good work!
#17 random säger
2019-03-03 12:39 - Anmäl

#14: är du intresserad av dressade kläder så är MTM svårslaget. Det är inte äkta skräddarsytt, men möjligheten att anpassa mått, detaljer, känna på tyg och knappar osv gör det till hästlängder över RTW om du frågar mig. Även om RTW skulle vara av högre kvalitet. Det gör att allt nördande på Manolo och Permanent Style kommer till sin rätt och är en fantastisk upplevelse!
#18 Robin säger
2019-03-04 23:07 - Anmäl

Ska på bröllop i sommar där det, hör och häpna, råder mörk kostym som dresscode. Jag är lite sugen på att axla mina nyinköpta mörkbruna Oscar Jacobson kostym med bl.a. svarta loafers, gröna strumpor och slips. Mina fråga är: Kan man skippa den mörblåa kostymen till förmån för den mörkbruna?
#19 R säger
2019-03-05 14:08 - Anmäl

#18 Robin,

Nej, det kan du inte. Vill du respektera brudparets klädkod så bär du varken mörkbrun kostym, gröna strumpor eller loafers.
#20 random säger
2019-03-05 19:11 - Anmäl

#18: Skulle hålla mig till mörkblå kostymen om det står på inbjudan. Spara din mörkbruna kostym till något annat trevligt tillfälle.
#21 skräddaren säger
2019-03-05 19:55 - Anmäl

#18 Robin

Nja, inte om man ska gå efter de gamla traditionella koderna. Brunt räknas som en mer ledig färg, passande på semestern, vid informella middagar och på landet.

Men, nu är det 2019. Är den väldigt mörk, och matchas som du beskriver det, tycker jag personligen att det fungerar helt utmärkt. Viktigare än färgen är passformen och att du uppför dig hövligt.

Kör en mörkbrun eller svart strumpa just i det här sammanhanget, och krispig vit skjorta.
#22 Robin säger
2019-03-09 13:18 - Anmäl

Tack för er input, mycket uppskattat.
#19-20
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

The best cloths of Spring/Summer 2019

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

Baselworld 2019: Five Of The Coolest...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen