Manolo logotype

En hyllning till Karl Lagerfeld och hans svarta Royal Oak

Under gårdagen möttes modevärlden av den tragiska nyheten att designern och kreatören Karl Lagerfeld gått bort vid 85 års ålder i Paris. Lagerfeld är en av de största legender som modevärlden upplevt och idag har vi valt att hylla honom genom en kort artikel om hans stil och inte minst hans berömda Royal Oak.

Karl Lagerfelds meritlista skulle närmast kunna liknas vid en novell. Han har jobbat med kreativa genier som Yves Saint Laurent och Pierre Balmain samt varit frilansdesigner på anrika företag som Fendi, Chloé, Valentino och inte minst Chanel där han väckte liv i ett företag på ruinens brant i början av 1980-talet. 

Lagerfelds personliga stil är kanske inte i linje med den mer sobra och avskalade estetik vi brukar lyfta fram här på Manolo men ett intressant inslag som kanske inte alla känner till är att Lagerfeld bar mängder av kostymer från franska skrädderiet Cifonelli. Ett av världens än idag högst ansedda skrädderi i Paris med en mycket karaktäristisk axelkonstruktion.

 

Karl Lagerfeld i tredelad kostym från Cifonelli med företagets karaktäristiska dubbelknäppta väst och signifikativa axelkonstruktion.

För alla klockintresserade skrev Hodinkee nyligen en intressant artikel om Karl Lagerfeld och hans unika Royal Oak. Det rör sig om inte mindre än en Royal Oak 5402st "A-serie", dvs en av de första 1000 klockorna av modellen som Audemars Piguet producerade. Bara detta gör klockan till en raritet men i Lagerfelds fall hade den dessutom blivit PVD-behandlad svart. 

Som Stephen Pulvirent på Hodinkee nämner i sin artikel är det kanske inget man höjer på ögonen över idag då det finns mängder med företag som sysslar med den här typen av customizing. Detta var dock 1973 då klockan enligt källor såldes i Italien samma år. 

Karl Lagerfeld har setts på bilder med sin unika Royal Oak i över 35 år och t om tagit upp den i en intervju i Architectual Digest, 2011. 

 

Lagerfelds unika och välanvända Royal Oak 5402.

Buren utanpå skjortmanschetten likt Gianni Agnell. (även översta bilden)

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Johan säger
2019-02-20 13:49 - Anmäl

Aldrig riktigt förstått denna mannens storhet. Verkade aldrig sympatisk utan alltid mest torr, snobbig och pretentiös och klädde sig aldrig ens väl. Alltid tråkigt när människor går i graven men han var åtminstone till åren kommen.
#2 ryjo01 säger
2019-02-20 18:42 - Anmäl

Alla som kommenterat och träffat Karl Lagerfeld berättade om hur jäkla sympatisk han var och genuint intresserad av människor. Hur förvånade de var när han inte var som de trodde ! Man får lätt intrycket att han var en jäkla dryg snobb....!
#3 Anonym säger
2019-02-20 22:24 - Anmäl

Ja en gigant var han utan tvekan även om jag kanske aldrig tillhörde hans målgrupp. Vila i frid.

Den lilla stilhyllningen är väldigt intressant. Klockan hade man ju inte tackat nej till, ens i svart. Kavajen var mest bara märklig ärligt talat. Jag gillar egentligen en sån där roped shoulder eller vad man kallar det. Men just den här konstruktionen var oerhört annorlunda och på något sätt oroväckande.

Antar att KL gillade just det.
#4 John säger
2019-02-21 09:38 - Anmäl

#3 säger
"Den lilla stilhyllningen är väldigt intressant. Klockan hade man ju inte tackat nej till."

+1
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

The best cloths of Spring/Summer 2019

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

Baselworld 2019: Five Of The Coolest...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen