Manolo logotype

Den perfekta skogarderoben

Förra veckan publicerade vi en artikel med vad den enligt oss perfekta skjortgarderoben innehåller. Responsen från er läsare var väldigt positiv så därför har vi valt att spinna vidare på detta koncept i en artikelserie där vi fokuserar på en rad olika produkter i den manliga garderoben. Idag har vi valt att plocka ut den perfekta skogarderoben.

När man skall välja ut fem par skor till den perfekta skogarderoben behöver man täcka så många logiska situationer som möjligt. För att göra det lite enklare har vi valt att utesluta ledigare alternativ som sneakers och sandaler och fokuserar främst på klassiska herrskor i något form. Det kommer handla om skor för såväl lediga som formella situationer och för både höst och vår.

 

Mörkbrun quarter brogue i kalvskinn

Den kanske mest mångsidiga skon man kan äga. En klassisk oxford med diskret broguemönstring kring sömmar och en nyans som gör att den går att bära till såväl uddakavaj som kostym. Brunt skinn i bättre kvalitet har en tendens att åldras med värdighet och är därför en investering över tid. 

 

Mörkbruna quarter brogues från Löf & Tung i modellen Bingham.

 

Svart cap toe oxford i kalvskinn

Den ultimata kostymskon! Tyvärr är det kanske inte alla som känner att kostym är något man bär tillräckligt ofta men vi anser fortfarande att den svarta oxfordskon är något som hör hemma i varje mans garderob. Den kanske inte används varje vecka men kommer fortfarande vara ett välkommet inslag på bröllop, begravning eller valfri fest med klädkoden "Mörk kostym".

Modellen City II från John Lobb fyller alla boxar för hur en klassisk cap toe oxford bör se ut.

 

Full brogue i mellanbrun mocka

Ett steg ner på formalitetsskalan från de två skorna ovan är den så kallade full broguen. Den kännetecknas av en wingtipsöm och en broguemedaljong i skons tåparti och är ett utmärkt val till ledigare klädsel så som jeans, flanellbyxor eller chinos. Den har också fördelen att kunna bäras såväl höst som vår och mellanbrun mocka passar till många olika nyanser på byxor. 

Modellen Buckingham från Loake 1880 i polo suede är ett snyggt semiformellt val som fungerar såväl höst som vår.

 

Snörkängor i brun mocka

I en kollektion på fem par skor behöver vi ett par renodlade vår- och höstalternativ. För det sistnämnda har vi valt ett par gedigna snörkängor i mocka som enkelt kan impregneras. De har en dubbel gummisula som håller både vätan och kylan från gatorna borta under vintern. Det är en modell som kanske först och främst bärs pga kylan men som gör sig otroligt snyggt till exempelvis rådenim. 

Snörkängor av modellen Galway från Edward Green.

 

Loafers i brunt skinn

Precis som kängorna fyller en specifik funktion vintertid så vill vi addera ett renodlat alternativ för våren och sommaren. Här faller valet på ett par klassiska loafers i brunt skinn. Om man föredrar tasselloafers eller pennys spelar egentligen mindre roll men man får en elegant sommarsko som passar till såväl shorts som bomullskostym. 

Modellen Cavendish från Crockett & Jones tillhör våra absoluta favoriter när det handlar om loafers. 325-lästen är elegant rund och i mörkbrunt kalvskinn fungerar den till nästan alla situationer sommartid.

Översta bilden - Mörkbruna quarter brogues från japanska Yohei Fukuda

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

#1 Mathias säger
2019-02-13 13:13 - Anmäl

En mycket uppskattad artikelserie att se fram emot!
#2 A säger
2019-02-13 14:38 - Anmäl

Intressant artikelserie--
Undrar om man kan dra någon linje gällande ålder? är själv runt 21, och trivs allra bäst i loafers--tycker det känns betydligt mer bekvämt
till ledigare klädsen än tex full brogue--som nästan per automatik upplevs som kostym skor.
#3 Johan säger
2019-02-13 15:48 - Anmäl

Riktigt bra, instämmer helt! Jag hade kanske valt en chucka i mocka istället för en snörkänga, men det är en smaksak. Snörkängan kanske passar bättre till en udda byxa än chuckan?
#4 Skippers Pipe säger
2019-02-13 18:28 - Anmäl

För mig går mocka bort; möjligen aktuell i en sommarloafer.
#5 Stefan säger
2019-02-13 23:25 - Anmäl

Kul inlägg!
Två första håller jag med om, sedan hade jag valt chukka i brun mocka och en snörkänga i skinn som c&j coniston och sen en loafer.

Gärna ett liknande inlägg om kostymer också!
#6 random säger
2019-02-15 08:21 - Anmäl

Jag tycker att sommarskor är svårast. För de dagarna då jag inte vill ha sneakers. Och är personligen inget fan av loafers till mig själv.

Ofodrade derbies i mocka kanske?
#7 Jocke säger
2019-02-15 09:45 - Anmäl

Fina förslag. Dock hade även jag bytt ut kängan mot en chukka i mocka, men förstår dock fullt ut att tanken här var att täcka hela året vilket gör en känga mer aktuell.
#8 Niklas säger
2019-02-16 18:13 - Anmäl

Någon som har tips på pennys i mörkbrunt skinn? C&J har bara svart och mocka vad det verkar...
#9 Tony Johansson säger
2019-02-17 09:23 - Anmäl

#8 C&J har Boston i mörkbrunt skinn, både en slät och en präglad. EG har sin Picadilly.
#10 Martin säger
2019-02-18 12:31 - Anmäl

Mitt tips:
Svarta - En Chelseaboot (varannan dag vinter), ett par pennyloafers (varannan dag på jobbet) och ett par cap toe Oxfords (till mörk kostym).
Bruna (Chestnut) - ett par Chukka i grainskinn (varannan dag på vintern), ett par quarter brogue Oxfords (varannan dag på jobbet). Toppar med ett par ofodrade PTD i ljus mocka för sommaren. Totalt sex par som funkar i alla (!) sammanhang (utom till shorts, då blir det ett par birkenstock). Fördelen är att man bara behöver två burkar skokräm (en svart, en chestnut) samt två skärp (ett svart och ett chestnut). Klockan kör jag i stål....
#11 mads B säger
2019-02-18 19:04 - Anmäl

Who made the shoes from the title picture?
#12 Simon säger
2019-02-19 11:54 - Anmäl

Bra förslag från #10. Men jag tycker det är svårt man vill ha ofordrade ökenkängor i mocka och ett par oömma workerboots också.
#13 Andreas Weinås säger
2019-02-19 12:30 - Anmäl

#11 - Bespoke from Yohei Fukuda
#14 Martin säger
2019-02-20 07:46 - Anmäl

#12 Ofodrade ökenkängor i mocka är ju riktigt snyggt. Jämnt skägg där mellan Aldens Plain toe blutcher with unlined vamp och deras Unlined shukka boot. Världen är så full av schysta dojjor.
#15 Simon säger
2019-02-22 13:08 - Anmäl

Martin, eller hur. Alden 1493 känns som the gold standard för ökenkängor. Kan gilla Trickers Polo också.

Är intresserad av möjliga billigare alternativ.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

The best cloths of Spring/Summer 2019

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

Baselworld 2019: Five Of The Coolest...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen