Manolo logotype

Fråga Manolo - Vilka tre plagg bör man först investera i?

Fråga Manolo är tillbaka och idag tar vi upp en fråga som vi fått från er läsare. Den handlar om vilka basplagg man först bör investera i. Vi har gått till botten med hur vi själva ser på frågan och med hjälp av bilder från fotograf Ted Olsson försökt att illustrera vad vi tycker är viktigast i garderoben.[center][/center]

Vilka tre basplagg bör jag först investera i? 

Det viktigaste att tänka på när man skall bygga upp sin personliga garderob är att utgå från sig själv. Det finns mängder med tidskrifter och publikationer likt oss här på Manolo som är tydliga med vilka plagg man "måste" ha i sin garderob. Nyckeln enligt oss till en kvalitativ garderob är att köpa färre men bättre plagg. Bästa sättet att uppnå det är genom att undvika köp av saker som inte kommer till användning. Således är vårt tips att försöka rannsaka sig själv kring om man bär kostym eller kanske snarare kavaj i sitt dagliga liv, har man ett behov av svarta oxfords eller kommer ett par mörkbruna vara mer mångsidiga?

Med detta sagt så har vi valt att summera tre plagg som vi själva skulle prioritera. 

Mörkblå kavaj

En mörkblå kavaj är verkligen basen i den manliga garderoben då den i rätt utförande kan kombineras med skjorta, slips och dressade ullbyxor för en affärsresa men också går utmärkt att klä ner med ett par chinos och en polotröja. Vår rekommendation är att välja en modell med mjuk konstruktion som i regel är lite lättare att variera. 

 

Mörkblå kavaj från Ring Jacket i deras egna materialserie Balloon. Ett alternativ som går att klä ner med polotröja eller upp med en skjorta och slips.

 

Bruna skinnskor

Svarta oxfords i all ära men ett par bruna skor i kalvskinn av hög kvalitet är enligt oss det mest mångsidiga man kan äga. Om man föredrar cap toes, wingtips, loafers eller derbys är i ärlighetens namn mindre viktigt men vi skulle absolut rekommendera en mörkbrun nyans som går att kombinera med såväl ljusa som mörka toner i garderoben. Bra skor kostar pengar och här handlar det om att bygga långsiktigt. Det finns inget behov av att köpa alla skor i garderoben på ett år utan spara istället och addera ett nytt par efter tid baserat på vad du saknar och gillar. 

 

4 år gamla brogues från Enzo Bonafé och vårt samarbete med Skoaktiebolaget 2015. En sko som jag som redaktör fortfarande bär frekvent till både lediga kostymer och uddakavajer.

 

Ljusblå eller vit skjorta

Skjortan är ett av de mest underskattade plagg i den manliga garderoben. Den bärs ofta närmast kroppen och skall tåla såväl tvätt som slitage från långa dagar. Samtidigt är det kanske det plagg som man i princip oavsett stil kan slänga på sig och ändå vara bekväm i. Bär det under en stickad tröja på söndagsbrunchen eller till kavaj och slips på festen. Färgmässigt är vitt, ljusblått eller en randig kombination av bägge ett säkert kort som fungerar till det mesta. 

 

Buttondownskjorta med ljusblå rand från italienska Fray som pga den tilltagna kragen kan bäras både med och utan slips.

 

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

#1 fazla säger
2019-02-11 20:25 - Anmäl

He
Tack för en fin artikel, undrar dock varför har du valt att stoppa in polotröja i byxan? Jag anset att det varken är snyggt eller stilligt men vill gärna höra fdin motivering och kanske andras åsikter. Tack,
Vänligen
Fazla
#2 Andreas Weinås säger
2019-02-12 07:21 - Anmäl

#1 - Hej Fazla,
Det beror på samma anledning som att jag stoppar in min skjorta i byxorna när jag bär kavaj. Enligt mig ser det helt enkelt betydligt bättre ut rent proportionerligt då det förlänger benen och kompenseras av kavajen som balanserar och överlappar. Har man tröjan utanför ger intrycket av en lång överkropp och korta ben då de vertikala linjerna delar av kroppen längre ner.

Sen respekterar jag om du är av en annan åsikt men jag tycker överlag att det är mer elegant att bära tröja och skjorta instoppat.
#3 fazla säger
2019-02-12 19:00 - Anmäl

Hej Andreas tack för din förklaring, intressant :)
Jag ser att du brukar vara konsekvent i dina bilder och alltid har instoppad tröja oavsett hur tjockt plagget är. Ska också tillägga att jag respekterar så klart din åsikt, ville bara höra tanken bakom då jag inte ser det så ofta (skjortan är så klart en annan sak). Tack återigen för återkopplingen.
Vänligen
Fazla
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Our Spring/Summer Top 10, 2019

Läs mer

Shoegazing

Bildspecial – Moscow Trunk Show

Läs mer

Hodinkee

Editors' Picks: Forbidden Fruit: Four...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen