Manolo logotype

5 stilfulla sätt att hantera snöslasket

Veckan som varit har åtminstone i Stockholm dominerats av vägar och trottoarer fyllda till bredd med snö och slask. Den här delen av året är kanske den svåraste när man vill klä sig elegant då funktion och estetik inte alltid går hand i hand. Vi har listat ett antal sätt att hantera den svenska vargavintern utan att tappa stilen.

 

1. Investera i rejäla kängor

Ett par kängor skall inte bara se bra ut, de skall också uppfylla de krav som situationen de bärs i ställer. T ex är det enligt vår mening i princip alltid att föredra att välja kängor med en gedigen gummisula. En gummisula kommer alltid att vara mer motståndskraftig mot väta men ger också i regel bättre grepp på snötunga gator.

Crockett & Jones Islay

Modellen Islay från Crockett & Jones är ett perfekt alternativ som håller fötterna både torra och varma i vinter.

 

2. Satsa på stormrand

En detalj som ofta går förlorad när man tittar på gedigna herrskor är stormranden. Denna detalj är skapad för att minimera risken för vatten att ta sig in i springan längs skons sidor där ovanskinnet möter randen. Vad som skiljer stormrand från en vanlig konstruktion är att den går upp och bildar en kant mot ovanskinnet vilket ger förvånansvärt gott skydd. Utöver de funktionella fördelarna är stormrand en detalj som gör sig väldigt bra rent estetiskt på en grövre sko. 

Church´s Grafton

 

Detalj på stormranden i ett par Church´s Grafton.

Genomskärning av konstruktionen bakom en stormrand.

 

3. Impregnera mera 

Oron över mockaskor i snö eller regn är lika vedertagen som den är överdriven. Mocka med rätt vård och impregnering är ett av de bäst lämpade materialen för vinterhalvåret. Investera i en serie av vårdande och skyddande produkter av hög kvalitet så som en mockaborste, impregneringsspray och en mockatvätt så kommer skorna hålla sig snygga betydligt längre. 

Saphir Medaille D´Or Suede Starter Kit

 

Ett kit av skovårdsprodukter specifikt framtagna för mocka från Saphirs premiumlinje Medaille D´Or. (Bild: Kirby Allisons Hanger Project)

 

4. Skor på kontor 

Ett alternativ om man arbetar på ett mer formellt kontor där ett par grövre kängor eller brogues känns för lediga är att helt enkelt ha en uppsättning av oxfords eller loafers på kontoret som man sedan enkelt kan byta om till när man är på plats. Addera en tunn gummisula eller ännu bättre, välj en modell med så kallad City sole direkt från fabrik så klarar skorna utan problem en kortare promenad på lunchen. 

Edward Green Chelsea R1 Sole

 

En tunn R1 eller City-sula som de även kallas är närmast omöjlig att särskilja från en lädersula i profil men ger ett överlägset skydd för kortare promenader i regn eller snö.

 

5. Garanterat skydd med galoscher

Om alternativet att har skor stående på kontoret av någon anledning inte är optimalt eller om man t ex skall på fest eller middag och inte vill släpa med sig inneskor är ett par galoscher ett utmärkt alternativ. Ett gummiskydd som håller såväl ovanläder som sula fritt från smuts och vatten och som enkelt kan placeras i en påse när man kommer fram. Galoscher finns i mängder av färger och utföranden från klassiskt svart till färgglatt orange. Även om dina galoscher kanske inte är lika snygga som skorna under så är det ett medvetet val som visar att man bryr sig om sina kvalitetsskor. 

SWIMS Galoscher

Företaget SWIMS har blivit marknadsledande på galoscher och erbjuder mängder med modeller med och utan dubbar för bättre grepp på snö och is. (Även översta bilden)

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 c säger
2019-02-06 10:52 - Anmäl

Hur lämpar sig mockakängor med galoscher?
#2 Bigfoot säger
2019-02-06 13:17 - Anmäl

Någon som kan tipsa om var man kan hitta galoscher i stora storlekar (strl. 49-50)?
#3 Markus säger
2019-02-06 13:38 - Anmäl

#1 Inte alls bra, gummit nöter blanka fläckar på mockan. Satsa på impregnering och gummisula istället. Jag kör mocka i ur och skur (mellanbrun dessutom), aldrig haft problem med saltränder etc. På skor i grain har jag däremot problem...
#4 Jocke säger
2019-02-06 14:35 - Anmäl

Jag hade mina swims över mina oxfords till och från ett dop i helgen, en utmärkt lösning, och lätta att ta av och förvara väl inomhus.

#1 Det beror nog lite på mockafärg, jag hade mina på ett par polo suede en gång och de blev inte helt roliga efteråt, mystiskt flammiga liksom. På mörk mocka är det nog inga större problem dock.
#5 DT säger
2019-02-06 18:40 - Anmäl

Swims var bra och robusta för en herrans massa år sedan, skräpet de säljer idag håller lika bra som de blå plastskydden dom har i kapprummet hos tandläkaren.
#6 Rikard säger
2019-02-06 18:54 - Anmäl

Hej,

Galoscher till pumpsen? Oroar mig över att rosetten ohjälpligt tuffsas till bortom räddning.
#7 RolleFC säger
2019-02-06 20:59 - Anmäl

Mockskor funkar kalas med Fred & Matt's overshoes istället för traditionella galoscher. Då får dessutom hela skon skydd.
#8 PowPow säger
2019-02-07 14:53 - Anmäl

Håller med #3. Impregnering räcker mer än väl. Så sent som imorse så såg jag inte var jag gick och trampade ner bägge fötterna i en ispöl som i stort sett täckte bägge skorna upp till 3:e hålet på snörningen. När jag väl klev ur det blev jag ypperligt förvånad att skorna inte ens var blöta. Allting pärlade av sig direkt.

Investera i bra impregnering, rengör skorna från smuts kontinuerligt så har du ett full gott skydd till det mesta du kan tänkas möta i slaskiga innerstan.
#9 Mathias säger
2019-02-07 15:11 - Anmäl

Andreas, eller övriga! Det vore väldigt intressant att få tips om skodon som passar sig för den vinter vi upplever i Norrland. Jag är på jakt och söker över hela Internet efter skor som pallar 20 minusgrader och snö. Hittar väldigt få alternativ med någon som helst stilgrad. Tacksam för hjälp!
#10 Caribou säger
2019-02-08 01:27 - Anmäl

#9 När kylan går under 10 minusgrader är det, enligt min mening, svårt att hitta skor som är snygg och varma. Islay från Crockett & Jones, eller liknande modeller, är inte gjorda för kylan i norr. Att isolera med en extra sula i ull och varma strumpor kan vara ett alternativ men klarar sällan en längre tid i kylan. För kalla dagar där temperaturen är runt minus 10 eller lägre använder jag alltid Sorel Caribou som klarar kyla ner till minus 40. Annars är Bally curling en klassisk modell som är varm. Hitta en varm sko som du gillar och byt sedan till annan "snygg" när du kommer inomhus. Att gå runt med en kall sko när det är minus 20 är bland det fulaste som finns.
#11 Andreas Weinås säger
2019-02-08 08:52 - Anmäl

#9 - jag tycker #10 har en poäng. Den extrema kyla är väldigt svår att anpassa sig till utan att det blir mer funktionellt och praktiskt än elegant. Ett alternativ är att titta efter tillverkare som erbjuder kängor med foder. Det kan vara allt från fårskinn till andra lyxiga material och har egentligen minimal påverkan på estetiken men kommer hålla fötterna klart varmare.

Ett exempel är den här versionen av EGs Galway med shearlingfoder hos Frans Boone:

https://www.fransboonestore.com/products/edward-green-galway-in-utah-chestnut-grained-leather-fur-lined.
#12 Jocke säger
2019-02-08 11:06 - Anmäl

#11 Jag gillar idéen med fodrade kängor, men ställer mig lite frågande om inte det blir tvärtomeffekt då skorna blir alldeles för varma att ha på sig inomhus? Även om en fodrad Galyway är ljusår mer estetiskt tilltalande än en curlingkänga känns ju bägge lika opraktiska så fort man kommer inomhus. Just detta har lett till att jag aldrig köpt någon fodrad känga, även om det finns mycket fint utbud hos t.ex. SkoAB.
#13 Gubben säger
2019-02-08 11:26 - Anmäl

#9 mest stilfullt för oss norrlänningar, utifrån de villkor du beskriver, är sk. curlingkängor!! Sedan byter du naturligtvis till en vanlig tunnare sko inomhus..
#14 Andreas Weinås säger
2019-02-08 12:45 - Anmäl

#11. - jag kanske var otydlig men menar absolut endast för utomhusbruk. Fodrade kängor (egentligen kängor i allmänhet) tenderar att bli alldeles för varmt i uppvärmda kontorsmiljöer.
#15 Henrik säger
2019-02-08 13:58 - Anmäl

#11 Jag köpte ett par liknande kängor som de du länka med fårskinnsfoder från Herring för ett par år sedan. Det är inte många dagar per år de kommer till användning, men när de väl gör det är de fenomenala. Klarar 10 minus utan minsta problem, och på jobbet byter jag till inneskor. Just för att de används så sällan kändes det också rimligt att välja ett billigare märke som ändå leverera både kvalitet och estetik.
#16 Henrik säger
2019-02-08 14:03 - Anmäl

Ett bra alternativ som klarar kylan är nog Herring Shoes,
tregony-rubber_rubber-soled-boots/brown-grain
#17 Mathias säger
2019-02-09 13:04 - Anmäl

Tack alla för tipsen! Kan konstatera att stilgrad får nedgå en månad till. Galway med fårskinn är ju fantastiskt vackra men en väl mastig investering för ändamålet. Ska kika på Herring!
#18 Halmstad säger
2019-02-17 20:56 - Anmäl

Jag har gett upp snöslask och stil. Det finns läder som fixar salt ganska bra men det är oförutsägbart. Jag har slitit med saltränder tillräckligt. För skostil i saltslask gäller biltransport från varmgarage till varmgarage, eller som jag, korta gummistövlar och ombyte till inneskor.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Our Spring/Summer Top 10, 2019

Läs mer

Shoegazing

Bildspecial – Moscow Trunk Show

Läs mer

Hodinkee

Editors' Picks: Forbidden Fruit: Four...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen