Manolo logotype

Den perfekta skjortgarderoben

Vi får många frågor kring hur man bör tänka när man skall bygga upp sin personliga garderob. Ett av de mest grundläggande plaggen för den manliga garderoben är skjortan som kan vara en grundsten i en såväl ledig som dressad garderob. Vi har idag valt ut 6 skjortor som utgör den enligt oss perfekta skjortgarderoben.

När man skall sätta samman en skjortgarderob är det såklart alltid viktigt att utgå från sin personliga stil och smak. Vi har valt att inkludera modeller, kragar och färger som vi tycker är mångsidiga, klassiska och passar på de flesta men listan skall snarare ses som inspiration än någon absolut sanning. Vår ambition är att täcka så många behov och situationer som möjligt. Arbetar man i kavaj eller kostym dagligen så är kanske behovet av dressade skjortor större precis som man med en ledigare stil kan lägga lite mer fokus på modeller som passar den övriga garderoben. 

1. Vit Royal Oxford, Cutaway, enkel manschett.

Få om någon skjorta är mer mångsidig än den vita med enkel manschett och cutawaykrage. Här har vi valt en så kallad Royal Oxford eller pinpointväv för att få lite struktur i tyget vilket gör det något lättare att bära i lediga sammanhang. Detta är en skjorta som kan bäras till mörk kostym eller ett par lediga chinos och vi vågar nästan påstå att alla mäns garderob skulle må bra av åtminstone en sådan. 

 

Klassisk vit skjorta med cutawaykrage och enkel manschett i Royal Oxford-väv från Eton.

Klassisk cutawaykrage som fungerar perfekt till slips. (foto: Ted Olsson)

 

2. Ljusblå Bengalrandig, Cutaway/Turndown, enkel manschett

Nästa skjorta som åtminstone jag själv använder extremt ofta är den ljusblårandiga skjortan som även kallas Bengal stripe shirt. Den är inte bredrandig och ger på avstånd ett väldigt diskret intryck men snarare ett djup och textur som kan behövas till en enfärgad kostym och slips. Ett tips rörande mönstermatchning är att alltid försöka ha med minst ett mönster och minst ett enfärgat plagg i en kostymbaserad klädsel och här lägger den randiga skjortan en perfekt bas. 

 

 

Bengalrandig ljusblå skjorta från Shirtonomy med enkel manschett och cutawaykrage.

Bengalrandig skjorta till småmönstrad slips och enfärgad kavaj.

 

3. Ljusblå oxford, Buttondown, enkel manschett

En av tidernas mest klassiska skjortor som framför allt förknippas med den amerikanska preppykulturen. Det ljusblå oxfordtyget kombinerat med en buttondownkrage kallas ofta för "OCBD" (Oxford Cotton Button Down) och är kanske allra bäst i lediga situationer så som under en stickad tröja eller till ett par dressade chinos. Vill man bära den till kavaj går det utmärkt men oxfordvävens grövre textur gör att den passar bättre till tyger som tweed eller linne än supertunn ull. 

 

Klassisk ljusblå buttondown i oxfordväv från brittiska Drake´s. Notera de lite längre skjortsnibbarna som gör att skjortan kan bäras med slips samt den klassiska bröstfickan.

Paul Newman i en ljusblå OCBD.

 

4. Vit twill, Cutaway, dubbel manschett

Skjortgarderobens mest formella skjorta (bortsett från ev. frackskjortan) är den vita med cutawaykrage och dubbel manschett. Det är i dagens samhälle kanske inte den mest mångsidiga men fortfarande en av de snyggaste. Med en dubbel manschett, cutawaykrage och ett formellt tygval är detta en skjorta till affärskostym, bröllop och egentligen t om smoking om man saknar en renodlad smokingskjorta. 

 

Klassisk elegant kostymskjorta med dubbel manschett och cutawaykrage i en elegant twillväv.

Skjorta med dubbla manschetter i kvalitén White Twill från Shirtonomy.

 

5. Blå denim, Cutaway/Buttondown, enkel manschett

Den kanske ledigaste skjortan i den här artikeln är denimskjortan som gör sig allra bäst till bomullsbyxor och stickat men kan se förvånansvärt bra ut till lediga kavajer. Detta är en skjorta som bara blir snyggare med tiden då den efter tvätt och användning får sin egen patina. En ljusare denim är oftast lite lättare att kombinera med kavaj medan de mörkare är något ledigare. 

 

Denimskjorta med gedigen buttondownkrage från handsömnadsspecialisterna 100 Hands. (även översta bilden)

En denimskjorta från Sartoria Vanni som ljusnat efter många års användning och kan fungera fint till ledigare sommarkavajer.

 

Olivgrön linneskjorta, Cutaway/One Piece, enkel manschett

Ett av få inslag som inte ligger i det blå eller vita färgspektrat. En olivgrön linneskjorta tycker jag är ett utmärkt plagg för sommarhalvåret oavsett om det är till stranden eller under en kostym. Kombinationen av blå kavaj och olivgrön skjorta är en personlig favorit men färgen gör sig också otroligt bra med brunt och beige. 

 

Olivgrön linneskjorta från italienska Barba Napolis ledigare linje "Dandylife".

Olivgrön linneskjorta från 100 Hands tillsammans med benvita byxor och mörkbrun kavaj.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skjorta

Andra artiklar om varumärkena: Drakes Eton
#1 J säger
2019-02-05 17:08 - Anmäl

Snyggt! Men borde inte den vita linneskjortan vara självklar i garderoben med?
#2 random säger
2019-02-05 17:18 - Anmäl

Bra artikel och trevliga bilder på redaktören! Spontant känner jag mig skeptisk till den olivgröna linneskjortan men sista bilden är ändå väldigt fin.

Annars är nog bengalen och blå oxford mina favoriter. Även om jag föredrar OCBD utan bröstficka.
#3 Andreas Weinås säger
2019-02-05 18:42 - Anmäl

#1 - Vit linneskjorta är fantastiskt snyggt precis som vit OCBD. Däremot kände jag att i en kollektion av endast 6 skjortor så fick det räcka med två vita. Adderar man fler skjortor hade någon version i flannel för vintern också varit intressant.
#4 CH säger
2019-02-05 19:40 - Anmäl

Det förefaller vara så att alla av skjortorna är lite längre, är, det generellt så? Att något mer kostsamma skjortor är längre? För egen del har jag svårt att hitta vardagsskjortor som inte åker upp ur byxorna så fort man sätter sig ner eller böjer sig framåt.
#5 Tony säger
2019-02-05 21:16 - Anmäl

Trevliga råd som vanligt, speciellt gillar jag denimskjortan. Vad gäller Eton har jag tidigare alltid försvarat dera kvalitet men något har förändrats med dåligt sydda knappar och tyg som inte håller samma kvalitet som tidigare.
#6 Särdal säger
2019-02-05 21:47 - Anmäl

Exemplariskt
#7 c säger
2019-02-05 22:16 - Anmäl

Gör liknande för kavajer, kostymer, byxor, tröjor ytterplagg!
#8 Markus säger
2019-02-06 09:19 - Anmäl

#4 Jag har fått intrycket att de skjortor som säljs på KappAhl, Brothers mm är korta eftersom de oftare bärs utanpå. Detta "smittar" säkert på designen på alla skjortor de tillverkar.
Jag föreslår att du lägger ett par hundra kronor extra på att testa Tailorstore eller annan MTM-tillverkare. Där kan du välja hur lång du vill att skjortan ska vara. Jag är själv 197 cm lång och tycker såklart möjligheten är kanon.
Ett annat alternativ kan vara Suitsupply som också är bra i längd. Fördelen med dem över Tailorstore är att du har fri retur om den inte passar.
#9 R säger
2019-02-06 14:19 - Anmäl

Håller med #7 - ser gärna motsvarande lista för kostym, kavaj, byxor och stickat!
#10 Jocke säger
2019-02-06 14:40 - Anmäl

Mycket trevlig artikel. Skulle gärna se liknande för t.ex. stickat, kavajer och ytterplagg.
#11 Jakob säger
2019-02-06 19:55 - Anmäl

Håller också med #7 - Mer sånt här, perfekt när man ska bygga upp en bra bas i garderoben!
#12 Andreas Weinås säger
2019-02-06 20:13 - Anmäl

#7, 9, 10 & 11 - Stort tack för de vänliga orden och väldigt roligt att ni uppskattade artikeln. Jag skall absolut titta på möjligheten för en artikelserie med liknande upplägg rörande de övriga plaggen i garderoben.
#13 Helmer säger
2019-02-06 22:30 - Anmäl

#7,9,10 & 11 - Håller med om att det är en bra artikel. Men ve och fasa - vi kommer se lika dana ut allihop.
#14 Victor säger
2019-02-07 08:54 - Anmäl

Tack för bra artikel & kul med inspiration. När det kommer till kragar vad är bra att tänka på när man köper respektive skjorta?
#15 Linkan säger
2019-02-07 12:25 - Anmäl

#5 Du har inte helt fel om din kommentar om Eton.
Jag jobbar i en skjortbutik som säljer Eton, och antalet reklamationer har ökat ganska kraftigt det senaste halvåret, där de gått sönder på olika sätt (framförallt har kragarna blivit slitna väldigt snabbt) eller haft fel mått på skjortorna.
Om jag förstått det rätt så är det en del personer som lämnat viktiga positioner i tillverkningen som påverkat detta.
MEN tyget i sig håller dock oerhört hög klass.
Tycker deras nya tencel kollektion ska bli spännande att se hur den ter sig.
#16 Mattias säger
2019-02-09 08:33 - Anmäl

Detta var väldigt bra. Speciellt olivgröna linneskjortan med brun kavaj gav mig inspiration.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Our Spring/Summer Top 10, 2019

Läs mer

Shoegazing

Bildspecial – Moscow Trunk Show

Läs mer

Hodinkee

Editors' Picks: Forbidden Fruit: Four...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen