Manolo logotype

Stilstudie - Raglanrocken

En av de tydligaste trender och inslag vi sett på Pitti Uomo de två senaste vintrarna är återkomsten av Raglanrocken. En minst sagt klassisk modell men som stått utanför herrmodets mer kommersiella finrum sedan 90-talet till förmån för smalare och mer hårt skräddade rockar. Vi har tittat närmare på Raglanrocken och dess avslappnade elegans.

Till att börja med kan det vara på sin plats att förtydliga vad Raglan egentligen syftar till. Det är snarare namnet på en axelkonstruktion än ett plagg och återfinns även på kortare jackor samt stickade tröjor. 

Namnet härstammar från Lord Raglan eller FitzRoy James Henry Somerset 1st Baron Raglan som var brittisk adelsman och militär under Krimkriget på 1800-talet. I strid blev han skadad och tvingades amputera sin högra arm vilket ledde till att hans skräddade tog fram den här specifika axelkonstruktionen för att bättre dölja Lord Raglans krigsskada. 

Konstruktionen bygger på en horistontal ärmisättning där ärmens stycke sträcker sig hela vägen till rockens krage. Detta gör helt enkelt att man saknar en traditionell axelsöm som tydligt definierar vart den naturliga axeln slutar. Det finns såklart för- och nackdelar med de här typen av konstruktion. Fördelen är att den är i regel bekväm och rymlig vilket gör att den passar över de flesta plagg men den saknar samtidigt de formella inslag som en traditionellt skräddad rock med markerad axel har. 

Av denna anledning har raglanrocken alltid förknippats med mer avslappnade situationer och inte minst material så som tweed eller vattenavstötande bomull. 

Raglanrocken är i regel mer generöst skuren med en längd som sträcker sig precis nedanför knät och har inte sällan ett bälte i midjan. 

Även om det är en informell rock så finns det helt klart en charm i att bära en grovre raglanrock över en skräddad mörk kostym för en diskret kontrast mellan formalitetsnivå. Det är i vår mening lättare att addera ett ledigt plagg till en skräddad klädsel än ett formellt plagg till en ledig klädsel. 

I materialväg rekommenderar vi främst tunga och grova material så som fiskbensmönstrad tweed, gunclub-rutig ull eller varför inte en vattenavstötande bomullsväv. Färgmässigt är naturtoner som brunt, grönt, beige och grått säkra kort tillsammans med mörkblått. 

Polo Ralph Lauren

 

Rödbrun Raglanrock från Polo Ralph Lauren.

Chad Prom

 

Chad Prom som designas av B&Tailors Chad Park har flera intressanta raglanrockar i sitt utbud.

Oscar Jacobson

 

Modellen Swing Car Coat från Oscar Jacobson.

Berg & Berg lanserade den här hösten sitt första program av ytterrockar som mottagits extremt väl. Här är modellen Nisse i fiskbensmönstrad tweed.

Inspiration

 

Skräddarsydd raglanrock från B&Tailor. (även översta bilden)

Drake´s hade flera raglanrockar i sin kollektion för hösten.

Modellen från Chad Prom ovan.

Modellen Corb från Coherénce är inspirerad av franske arkitekten Le Corbusier. (Foto: The Armoury)

Saman Amel erbjuder vad som kallas en Split Raglan där bakstycket av axeln har en raglansöm men framstycket har en mer traditionell axelsöm.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Ytterplagg

#1 Mumin säger
2019-01-23 13:43 - Anmäl

Har alltid tyckt att raglanrock är supersnyggt och skönt! Som att gå runt i en tjusig morgonrock. Det är kul att det blivit trendigt, men jag hoppas på samma gång att det inte går till överdrift så att det inte känns töntigt om några år (som med andra trender som ballat ur).
#2 Gabe säger
2019-01-24 09:57 - Anmäl

Jag välkomnar återkomsten av ett rymligare rock-mode - de som funnits de senaste åren har många gånger varit alldeles för slim fit för att få plats med en kavaj under. Gillar särskilt modellen Corb ovan!
#3 Stigge säger
2019-01-24 12:49 - Anmäl

Gillar oxå raglanrockar.
Ser inte Samans rock lite väl stor ut på bilden?
Nu verkar trenden från slim till oversized bli lite väl överdriven.
Vad sägs om vårt svenska favoritord, lagom :)
#4 Jocke säger
2019-01-24 14:54 - Anmäl

Berg&Bergs version i brun harris tweed är säsongens överlägset finaste imho!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Our Spring/Summer Top 10, 2019

Läs mer

Shoegazing

Bildspecial – Moscow Trunk Show

Läs mer

Hodinkee

Editors' Picks: Forbidden Fruit: Four...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen