Manolo logotype

SIHH 2019 - Det bästa från klockmässan i Genéve

Under förra veckan var vi på plats i Genéve och närmare bestämt på en av de två stora årliga klockmässorna. SIHH eller Salon International de la Haute Horlogerie som den även heter, summerar alla nyheter från Richemont-gruppen samt ett par externa aktörer så som Audemars Piguet och Hermès. Vi har valt ut våra personliga favoriter och de klockor som fått störst fokus på mässan.

 

Audemars Piguet

AP var förmodligen den aktör som fick mest PR under SIHH 2019. Detta berodde på den helt nya kollektion av klockor som man döpt till "CODE 11.59". Namnet skall vara en sammansättning av Challenge, Own, Dare och Evolve samt 11.59 som syftar till en ny dag som gryr. Responsen var allt annat än optimal även om åsikterna verkar mjuknat en aning när folk sett klockorna i verkligheten. I kollektionen hittar vi allt ifrån automatiska time only till kronografer, evighetskalendrar och minute repeaters. Pris från ca 250 000 kr.

 

Nya CODE 11.59 har fått mycket kritik för att se billig ut i sin design.

AP stod även för en av mässans absolut bästa nyheter. Det rör sig om den limiterade butiksversionen av företagets Royal Oak "Jumbo" eller ref. 15202BC som den även heter. Här i vitguld med en persiko/laxfärgad tavla. Tyvärr är den begränsad till 75 ex som alla sålde slut på några minuter. Pris ca 625 000 kr

AP Royal Oak 15202BC var enligt oss en av mässans mest lyckade nyheter.

 

Jaeger LeCoultre

Anrika JLC stod istället för mässans kanske mest avancerade klocka. Modellen är en del av värstingserien Hybris Mechanica och heter Grande Tradition Gyrotourbillon Westminister Perpetual. Den har utöver en evighetskalender som kan ställas framåt och bakåt även en så kallad Gyrotourbillon som kompenserar för gravitation samt en minute repeater med fyra hammare. Dessa tre komplikationer anses vara de mest komplicerade och avancerade att producera i ett armbandsur. Modellen som mäter 43 mm kommer produceras i 18 exemplar och kosta närmare 10 000 000 kr. 

 

Grande Tradition Gyrotourbillon Westminister Perpetual från Jaeger LeCoultre. (även översta bilden)

Utöver den här värstingklockan hittar vi ett par andra nyheter från JLC ur Master-serien. Bl a en ny version av evighetskalendern med blå emaljtavla. Pris: 585 000 kr

 

Nya evighetskalendern från JLC i vitguld med blå emaljtavla mäter 39 mm.

 

Vacheron Constantin

En tredje aktör som verkligen imponerade och som befäste sin position som en i den "heliga treenheten" var Vacheron Constantin. Med modellen Twin Beat Traditionnelle Perpetual Calendar har man tagit fram en teknisk lösning där bäraren kan välja mellan två frekvenser klockan kan ticka på. På handleden väljer man 5Hz och när man t ex tar av sig den för att placera den i bankfacket ställer man med ett knapptryck klockan på 1.2hz vilket ger en smått osannolik gångreserv på 65 dagar. En lösning som är både tekniskt utmanande men också väldigt praktisk då evighetskalendrar kan vara väldigt krångliga att ställa om ifall de legat still en längre tid. Pris: ca 2 200 000 kr

 

Vacheron Constantin Twin Beat Traditionelle Perpetual Calendar.

 

A.Lange & Söhne, Datograph Perpetual Tourbillon

Om Vacheron befäste sin plats i treenheten borde tyska Lange göra plats för en fjärde. Företaget från Glashütte firar 25-år sedan man återupptog produktionen och anses idag vara en av om inte den främsta producenten av serietillverkade klockor. Vår favorit från mässan var modellen Datograph Perpetual Tourbillon med en laxfärgad urtavla i roséguld. Boetten i vitguld mäter 41.5 mm och kostar ca 2 925 000 kr. 

 

A.Lange & Söhne, Datograph Perpetual Tourbillon

 

Panerai, Submersible Marina Militare Carbotech

2019 var definitivt modellen Submersibes år hos Panerai. Versionen Marina Militare i det svarta materialet Carbotech är limiterad till endast 33 exemplar och ger även köparen möjligheten att träna en dag tillsammans med kommandosoldaterna i italienska flottan. Pris: ca 410 000 kr.

 

Panerai, Submersible Marina Militare Carbotech

 

IWC, Spitfire Timezoner

I år var det fullt fokus på pilotklockor hos IWC. Man lanserar den ny-gamla kollektion Spitfire bestående av en rad spännande klockor i stål, brons och keramik. Som kronan på verket hittar vi modellen Worldtimer där piloterna enkelt kan rotera den keramiska kransen på klockan för en 24-timmarsvisning av tiden i världens olika tidszoner. Klockan mäter 46 mm och är limiterad till 250 exemplar. Pris: 142 000 kr.

 

IWC, Spitfire Timezoner

 

Baume & Mercier, Clifton Baumatic Perpetual Calendar

Baumatic-serien introducerades under förra årets mässa och i år lanserade Baume & Mercier för första gången en evighetskalender under namnet Clifton. Modellen mäter 42 mm och kombinerar företagets urverk BN13-1975AC1 med en kalendermodul. Klockan är antimagnetisk och behöver endast en datumkorrigering först i mars år 2100. Pris: ca 265 000 kr. 

 

Baume & Mercier, Clifton Baumatic Perpetual Calendar.

 

Montblanc, Heritage Pulsograph

Laxfärgade tavlor var en av mässans stora trender som går att härleda till den ökade populäritet och prisnivå på vintagemarknaden som dessa tavlor betingar. Montblanc lanserade i sin prestigefyllda kollektion Heritage en single pusher Chronograph med namnet Pulsograph. Pris: ca 290 000 kr. 

 

Montblanc, Heritage Pulsograph

 

Piaget, Altiplano Meteorite Collection

Piaget är mästare på lövtunna urverk och avskalad elegans, vilket dominerat modellserien Altiplano sen den lanserades. I år har man valt att arbeta med tavlor i meteorit som alla har en unik struktur. Vår favorit är den 40 mm stora modellen i roséguld och grå tavla med matchande alligatorband som är begränsad till 300 klockor. Pris: ca 266 000 kr

 

Piaget, Altiplano Meteorite Collection

 

Cartier, Santos Dumont

I princip alla klockor vi presenterat varit i prisklassen hög till astronomisk. Vi tänkte passa på att även nämna en av de lite billigare alternativen som trots detta var en av våra absoluta favoriter. Cartier presenterade ett nytt instegsalternativ till Tank Solo i modellserien Santos Dumont. Den är en hyllning till företagets historiska modell för den kända flygaren Albert Dumont och finns tillgänglig i två storlekar och materialvalen stål, tvåton eller helguld. Inuti tickar ett förbättrat quartzverk med 6 års batteritid. Pris: från ca 27 000 kr i stål.

 

Cartier, Santos Dumont

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Klockor

#1 Särdal säger
2019-01-21 22:31 - Anmäl

Är en hängiven Manolo-läsare, men den här artikeln hajar jag inte. Hårt limiterade och väldigt högt prissatta klockor ? Även om peng och vilja fanns, så kan de ändå inte införskaffas. Plussar dock för Cartier-nyheten. Fin klocka till en prislapp som är nåbar för den hugade.
#2 Axel säger
2019-01-22 11:33 - Anmäl

Du får jämföra med läkemedelsindustrin, kostar som f*n o ta fram nått nytt. Men det är ju kul läsning, 65 dagars gångreserv. Jag lärde mig iaf nått nytt
#3 k säger
2019-01-22 11:40 - Anmäl

Är inköpslistor det enda du vill ha #1? Inspiration? Glädjen i att titta på något vackert och raffinerat? Något att drömma om och sträva mot? Kan inte det vara intressant också? Eller handlar det bara om att se stekigast ut i baren för minsta möjliga peng?
#4 Särdal säger
2019-01-22 21:35 - Anmäl

#3 baren var många år sedan. Olika vad man inspireras av kan tänka. Går inte igång på klockor som kostar sex-och sjusiffrigt. Jag tycker det är roligare att kolla in klockor som skulle vara nåbara om man ville, t ex Cartier-varianten. Men det är ju mina preferenser. Man får ha olika åsikter
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Our Spring/Summer Top 10, 2019

Läs mer

Shoegazing

Bildspecial – Moscow Trunk Show

Läs mer

Hodinkee

Editors' Picks: Forbidden Fruit: Four...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen